Miből lesz az év játéka?
2014. augusztus 08. írta: PixelDrake

Miből lesz az év játéka?

2012_nominierte_spiele.jpgAmikor indult a blog, rögtön rohantam vele eldicsekedni a barátaimnak. Egyik "kritikusom", miután végigolvasta az első bejegyzéseimet, kérdő rám nézett és csak annyit mondott: "Te figyu, az OK, hogy teveverseny nyert, meg, hogy utálod az Activityt, de leírtad egyáltalán, mi az a Spiel des Jahres?" Hát... nem. Hiánypótló poszt következik tehát, amiből megtudhatod, hogy hogyan döntik el, hogy melyik játék kapja meg a biztos bevételt jelentő piros plecsnit, illetve azt, hogy kiket kell megkenni, ha azt szeretnéd, hogy az általad fejlesztett Sakk 2 legyen a győztes jövőre.

A Spiel des Jahres tehát az egyik legrangosabb társasjátékoknak adható díj, amit még 1978-ben alapítottak Németországban. Minden év júliusa körül osztják ki az abban az évben-, illetve az előző évben kiadott játékok között. Nevezés nincs, és külön kérik is a kiadókat, hogy ne küldjenek nekik játékot, mert felesleges. Minden zsűritag maga dönthet arról, hogy ajánl-e egy adott játékot vagy sem, amennyiben azt kiadták Németországban, készült hozzá német nyelvű szabálykönyv és önálló, új termék, tehát nem kiegészítő vagy újrakiadás.

Az alapítók mindig is büszkék voltak a zsűri feddhetetlenségére. Olyan újságírók lehetnek a tagjai, akik elég régóta foglalkoznak társasjátékokkal, hogy hitelesnek számítson a szavuk a témában, továbbá gondosan ügyelnek arra, hogy ne kerüljön be játéktervező vagy kiadó (vagy ha időközben vált valaki azzá, akkor a lehető leggyorsabban kerüljön ki onnan). Kötelező játékkal töltött idő vagy tesztidőszak nincs előírva, de mivel a szakmájukból kifolyólag amúgy is játszanak eleget, nincs is rá szükség.

SpieleDesJahresMitEmblem.jpg

A zsűritagok tehát mind neveznek egy-egy játékot, amiket (szigorúan nyílt) szavazás útján beosztanak három kategóriába (év játéka, év gyerekjátéka, év összetett játéka) és leszűkítenek 7-10 darabra. Ezek közül kiválasztanak hármat minden kategóriában, a maradék pedig megkapja a highly reccommended (nagyon ajánlott) jelzőt. A döntősökből végül egy nyílt megbeszélés során kerül ki a győztes, a többi pedig a nominee (jelölt) megtisztelő címet tudhatja magáénak. Konkrétan vizsgált szempontok egyébként nincsenek, csupán néhány irányelvet kapnak a zsűritagok, ami alapján elindulhatnak (pl. szabályok könnyen érthetősége, kellékek minősége, összbenyomás, stb.), ezzel is biztosítva azt, hogy mindenki az egyéni véleményét hangoztassa. Persze megvan rá az esély, hogy ez az egész kamu, és minden júliusban kiküldenek egy csekket a kiadóknak, aztán aki a legnagyobb összeget küldi vissza, az lesz a győztes, de remélem, hogy nem így van.

A győztes miután megkapta a maga piros, babérkoszorús bábut formázó plecsnijét (vagy lilát, ha gyerekjáték, illetve feketét, ha összetett játék), rögtön készítheti is elő az újranyomást, mivel a statisztikák szerint a puszta jelölés tízezerre, a győzelem pedig akár félmillióra is növelheti az eladott példányszámot.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr896579507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása