Miért NE játssz Munchkint?
2014. augusztus 25. írta: PixelDrake

Miért NE játssz Munchkint?

Egy valamit szögezzünk le: a Munchkin jó. Ez tagadhatatlan. Megkockáztatom, hogy az egyik legjobb kártyajáték a saját kategóriájában, kitűnő ötletekkel és illusztrációkkal, kellően összetett szabályokkal és jól belőtt játékidővel. Szinte mindenki számára kellemes szórakozást nyújt, aki fogékony rá. Nem is írok róla normál ismertetőt. Egyrészt tele van velük a net, másrészt úgyis mindenki ismeri. Node mire fel született ez a poszt, ha már az elején kijelentem, hogy Steve Jackson megalkotta a Szent Grált nyomtatott formában? Mert csak majdnem alkotta meg.

Aki nem tudná, vagy nem értené, annak pár szóban összefoglalnám, mi is az a Munchkin: egy szerepjáték paródia. Pontosabban egy játékparódia, ami önálló játékként is megállja a helyét. De vajon élvezhető-e egy paródia, ha nem ismerjük az alapművet? Az én véleményem az, hogy nem, vagy nem teljesen.

A Munchkin azonban nem ilyen egyszerű eset, mivel nincs tulajdonképpeni alapmű. Építkezik DnD-ből, alap fantasyból, Gyűrűk Urából, később Cthulhuból, szuperhősökből, stb. Pontosan ezért nehéz azt mondani, hogy valaki nem ismeri az alap tematikát, hiszen amíg a Gyűrűk Urát lehet nem ismerni (és nem szeretni), de azért az alap fantasy klisékkel mindenki tisztában van, ha máshonnan nem legalább a gyerekkori mesékből.

munchkincards.jpg

A Munchkin paródiája továbbá számos játéknak és játékmechanizmusnak. Másodpercek alatt lehet szintet lépni és nagyerejű varázstárgyakat beszerezni, ami egy normál szerepjátékban közel sem ennyire egyszerű. Ez még tovább megy a Munchkin Questben, ami a táblás játékokat parodizálja.

Tehát mit is akarok mondani ezzel a poszttal? Nos, csak annyit, hogy a fentiekből következően a Munchkin NEM partijáték. Pontosan ugyanannyi időt és odafigyelést igényel, mint egy komplexebb társas. Első játéknak sem ajánlanám, mert aki eddig nem játszott, az nem fogja emiatt megszeretni a társasokat és el fog veszni a császkáló szörnyekben meg a fegyverekben.

Tehát nem partijáték, de akkor mire jó? Mint azt fentebb is írtam, a Munchkin tökéletes játék gamereknek. Aki már játszott bármilyen játékot is, az jót fog derülni az agyatlan szörnyeken és az őszinte (egymás hátbaszúrására és virtuális kizsigerelésére buzdító) szabályokon.

Levezetésnek, felvezetésnek és elsősorban Játékosoknak.

A végére pedig egy kis érdekesség. A népszerű Love Letter szele elérte Steve Jacksont is, ezért októberben jön a Loot Letter, Munchkin karakterekkel és még több szívatással.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr616604359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása