Hive - Bogarasoké a világ
2014. augusztus 28. írta: PixelDrake

Hive - Bogarasoké a világ

game_box.pngTeljesen véletlenül, a board game kulcsszóra keresve találkoztam először a Hive-val a Play Store-ban. Valahol már láthattam - ha máshol nem, akkor egy játékbolt polcán -, mert azonnal szemet szúrt, hogy teljes, ingyenes játékot csináltak belőle, de azon kívül, hogy bogarak vannak benne, semmit nem tudtam róla.

Gyorsan átfutottam a leírást és a kulcsszavakat (díjnyertes, úttörő, millió játékos, stb... na persze), majd ráböktem a letöltés gombra. Amíg a kicsit lassúcska tabletem telepített, rákerestem a játékra a BoardGameGeeken, hogy utánanézzek, mennyi igaz a fejlesztő önajnározásából. No, valamit mégiscsak tudhat a játék fizikai megfelelője, mert 2003-tól kezdve négy éven át (!) gyűjtötte be a díjakat, többen pedig a sakkhoz hasonlítgatják.

Hogyan lehetne a Hive-ot jellemezni két szóban? Hívjuk segítségül a Társasjátékos.hu szótárát és válasszuk mondjuk az európai stílusú játékot (az ilyen játékoknak jellemzően egyszerűek a szabályai, rövid a játékidejük, sok bennük a játékos interakció és jó minőségűek a tartozékaik, viszont általában nem túl tematikusak) és a lapkalerakóst (tile-laying game - olyan játék, ahol a fő mechanizmus a lapkák lehelyezése, és így a játéktábla, játékterület játék közbeni kialakítása).

Az előzőekből kiderül, hogy nem fogunk a sebzésjelzőkbe belefulladni és a szabálykönyv cipelése sem jelent majd túl nagy terhet (bár aki ennek nem tudja megjegyezni a szabályait, az ne ezzel játsszon). Van tehát egy csapat harcrakész bogarunk, hatszögletű lapkákon. A cél az, hogy körbezárjuk az ellenfél királynőjét akár a saját, akár az ellenfél lapjaival. A saját körünkben letehetünk egy új lapkát az asztalra, vagy mozgathatunk egy már meglévőt. Minden ízeltlábú egyedi képességekkel rendelkezik, érdemes tehát jó előre átgondolni, hogy az adott helyzetből mennyit fog tudni nekünk segíteni, mielőtt pakolnánk. A pók például csak hármat léphet minden irányba, a szöcske egyenes vonalban átugorhat más lapkákat, de nem léphet, a hangya bárhova elmászhat, stb.

Persze nem lehet ork módjára ráuszulni az ellenfélre, számos szabály gátolja azt, hogy a lapkák ész nélküli lerakodása sikeres lehessen. Lapot például csak úgy rakhatunk le, hogy az első körben nem érintkezik ellenséges bábuval. Ez nagyon rövid idő alatt oda fog vezetni, hogy a királynőnk köré kezdünk el építkezni, azt pedig az ellenfél nyilván kitörő örömmel fogadja majd.

hive.JPG

Fontos szabály még, hogy a lapoknak mindig egy összefüggő egységet kell alkotniuk, sehol sem alakulhat ki elszeparált sziget, még egy pillanatra sem. Tehát ha azt akarjuk, hogy egy bogár a tábla széléről soha ne mozduljon el, akkor a háta mögé kell tennünk egy újabbat. Ekkor ugyebár nem léphet ki a helyéről, mert így a mienk nem kapcsolódna többé a táblához. Persze ez azt is jelenti, hogy nekünk is van egy relatíve mozdíthatatlan lapunk.

Figyelni kell továbbá arra, hogy a lapkák csak oda kerülhetnek, ahová fizikailag is beférnének, ha csúsztatnánk őket. Nyilván ez az appban sokkal könnyebben követhető, hiszen a gép föl sem ajánlja a hibás lépéseket (és nem veszi el a lépés jogát, ha visszatesszük a lapot a helyére).

Igazi agyalós játék ez, mégsem vesz el sok időt (még a lépések előtti gondolkodás sem). Tipikusan alkalmas a mozi előtt a többiekre várva egy gyors partihoz, de akár egész estés házibajnokságokhoz is. Hivatalos meccseket már rendeznek belőle, a fórumokon pedig százszámra születnek a tuti tippek - és az ajánlások, hogy mire lehetne lecserélni a használhatatlannak tartott pók lapkát.

Negatívumot nem igazán lehet felhozni a társasjátékkal kapcsolatban, legfeljebb azt, hogy a kiegészítők (katicabogár, szúnyog, pincebogár) nekem elég izzadságszagúnak tűnnek. Az app sajnos korántsem tökéletes. Néha beakad és csak nyögvenyelősen engedi letenni a lapkát. Volt olyan, hogy nem ismerte fel a győzelmet és szóban kellett megállapodnunk. Az online multiplayer ráadásul még csatlakozás előtt lefagy (ezt két gépen is teszteltem). Az amúgy ingyenes app csak az alapjátékot tartalmazza, a kiegészítőkért fizetni kell, továbbá rendelhetünk magunknak dizájnosabb "karbon" lapokat is. Akárcsak az összes táblajátéknál, itt is igaz, hogy apró kijelzőn elvesznek a részletek és nehézkessé válik az irányítás is, ezért inkább tabletre javasolt - vagy olyan tepsifonra, mint amilyet én hordok.

Konklúzió? Ha pergős, szórakoztató, de mégis gondolkodós játékot szeretnél és herótod van a kártyáktól és a kockáktól, mindenképpen szerezd be. Ha úgy érzed, hogy ez nem a te műfajod, töltsd le az appot (vagy iOS-re innen) és tegyél vele egy próbát. Ha sikerül kijavítani a digitális verzió hibáit, állandó vendég lesz a telefonomon.

A Hive-ot megtalálod a Játéksziget webshopjában: https://jateksziget.hu/hive-strategiai-tarsasjatek-magyar-kiadas

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr606612303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása