Ezzel játssz, ha túl sok hajad van
2014. szeptember 04. írta: PixelDrake

Ezzel játssz, ha túl sok hajad van

Paradox módon, minél nehezebb egy játék, annál nagyobb az esélye, hogy valaki eléri benne a maximális pontszámot, vagy gyorsan döntögetik egymást a rekordok. Emlékeztek még  Flappy Birdre? Hihetetlenül idegesítő volt, hogy másodpercek alatt lezuhant az a #@!^* madár, már az első akadály előtt, mégis képtelenség volt letenni és sorra jelentek meg Facebookon a képek jóval száz fölötti pontszámokkal (az én rekordom 136 és elő nem veszem többet). De igaz ez a fizikai játékok világára is. Gondoljatok csak a Rubik-kockára. Nem könnyű kirakni, pláne nem gyorsan. Mégis ezrek tekergetik nap, mint nap, hogy tizedmásodpercekkel megelőzzék az aktuális világbajnokot.

A siker oka egyrészt a monotonitás (erről majd egy későbbi posztban), másrészt maga a nehézség. Minél nehezebb ugyanis egy játék, annál nagyobb dicsőség belőle akár középszerű pontszámot is elérni. Nagyobb elégedettség érzést okoz tehát, ha egy nehezebb játékban középszerű a teljesítményünk, mint ha egy könnyebb darabban kiemelkedő.

 

Nade mivel játsszunk, ha úgy érezzük, hogy igazi élményt csak akkor nyújthat egy játék, ha minden menet végén vért izzadunk, a pulzusunk pedig 270 körül motoszkál? Először is érdemes megismerkedni a már említett Flappy Birddel, ha még nem tetted volna. Csak a képernyőt kell tapodni, a madár pedig emelkedik. Ha nem nyúlsz hozzá zuhanni kezd. Így kell elnavigálni szerencsétlen szárnyast a Mario-szerű végtelen kémények között. Ha elértél legalább száz pontot, elmondhatod, hogy konyítasz valamit a játékhoz. A Flappy Bird megjelenése (és népszerűségének robbanásszerű emelkedése) után nem sokkal rejtélyes módon eltűnt az internetről, de most már számtalan klónja érhető el.

Ha már Flappy Bird, érdemes megemlíteni a készítők új játékát, a Swing Copterst. Itt egy helikopterfejű kis kerek izét kell elnavigálni gerendák és lengedező kalapácsok között. A főhős folyamatosan emelkedik, nekünk pedig szintén tapicskolással kell azt befolyásolni, hogy jobbra vagy balra haladjon-e. Annak ellenére, hogy ez tulajdonképpen egy függőleges Flappy Bird, sokkal többet kell dolgoznunk a sikerért. Én három pont körül föladtam.

 

Egy dolog népszerűségének mértékét mutatja az, hogy milyen gyorsan lopják el (fizikailag, vagy csak magát az ötletet). Tekintve, hogy a Play Store gyakorlatilag tele van Flappy Bird klónokkal, kijelenthetjük, hogy az eredeti játék bizony népszerű. Ezek az alkotások általában olcsó koppintások, amiben maximum két képet cseréltek ki. Nem úgy, mint a valóban gyilkos Mr Flap!

 

Itt az időközben szögletesre formálódott madár egy kör alakú pályán kénytelen repkedni, mozgó akadályok között, pontot ráadásul csak minden teljes megtett körért kap. Jótól lopni nem nagy bűn, jól lopni még annyira sem. Várom az első tíz pontot elérő versenyzőt.

Folytatása következik!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr196623811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tolcso 2014.09.04. 16:26:54

Aki szereti az ilyeneket, a Super Hexagont ajánlom még. Kevésbé monoton, de legalább olyan nehéz. Szintén megtalálható Playen, bár 700 Ft.
süti beállítások módosítása