Szóljon a játékzene!
2014. október 12. írta: PixelDrake

Szóljon a játékzene!

Aki régi konzoljátékok zenéjét keresi, az előbb utóbb rátalál a chiptune-ra, esetleg annak elfajzott változatára, a nintendocore-ra. Amilyen idegennek tűnik képernyő nélkül hallgatni a 8-16 bites pröntyögést, annál nehezebb elhinni, hogy vannak bulik, ahol ilyen zene szól (sajnos egyre kevesebb) és erre emberek táncolnak.

Persze már nem csak 8 biten képes megszólalni egy játék. A technika fejlődésével ezek a zenék szépen lassan kivesztek a játékokból, a helyüket felváltották a szintetizátoros, esetleg nagyzenekaros melódiák. Ezek azért már a "hétköznapi" ember számára is bírnak zenei tartalommal. Ezzel együtt megjelentek az OST-k, vagyis az albumra gyűjött zenék amiket jó eséllyel már nagyobb társaságban is lehetett hallgatni.

Akit érdekel a téma, az bizonyára már beszerezte a (mellesleg igen borsos árú) jegyét a Video Games Live-ra, ahol nagyzenekar adja majd elő a játékvilág klasszikusait. Aki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy kontroller nélkül hallgasson játékzenét, az kezdje itt.

A linken a N64 sztárjának, a Banjo-Kazooie-nak a zenéit hallhatjuk. Tekintve, hogy egy kazettás gépről volt szó (a Nintendo utolsó kazettás nagygépe), senki ne számítson CD minőségű hangokra. Aki játszott vele annak így is nagy élmény lesz visszahallgatni a remek muzsikát.

A  Harmony of Heroes némileg modernebb darab, a Smash Brothers zenéit tartalmazza feldoglozva hatvan zenész közreműködésével a drum and basstől a klasszikus zenéig. Alább egy kis ízelítő belőle, a teljes anyag innen letölthető (legálisan).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr946775243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása