Story Cubes – Indul a mesedélután
2014. november 24. írta: PixelDrake

Story Cubes – Indul a mesedélután

Emlékszem, hogy a Magyar Játékdíj átadóján kisebb vitába keveredtem az egyik szervezővel, hogy vajon a Story Cubes (magyarosan: Sztorikocka) társasjáték-e. Mivel végül megállapítottuk, hogy nem tudunk pontos definíciót a társasjáték szóra, ezért a vitát nem döntöttük el. Pár nappal később bemutattam a játékot egy baráti társaságnak is, akik - bár élvezték azt-, nem igazán értették, hogy hogyan lehet valami társasjáték konkrét győztes, illetve vesztes nélkül. Elég vegyes tehát a Cubes megítélése, de szerencsére a blog definíciója az, hogy „minden, amivel játszani jó”, így akár társasjáték, akár nem, helyet kaphat itt.

A Story Cubes minden játékbolt pénztáránál ott van és pontosan az, aminek látszik. Szép fehér kockák, aranyos piktogramokkal. Játékszabály van ugyan hozzá mellékelve, de a teendő dobozbelsőre nyomott képek alapján is kikövetkeztethető: dobj a kockákkal és mondd el, mi jut eszedbe a képekről. Vagy fűzd őket egy történetbe. Vagy mondj az összes képpel egy mondatot. Vagy beszéljetek meg egy témakört és ahhoz társítsd a képeket.

Ennyi. Nincs sebzés, nincs pénz, nincs mana, nincs damagetoken, nincsenek fegyverek. Szerintem ebből egyértelmű, hogy nem gamer játékról van szó, de még csak nem is hagyományos társasról. A Story Cubes az időtöltés remek eszköze. Baráti teázgatások mellett kiváló hangulatkeltő. Szerepjátékosok használhatják inspirációnak egy kalandhoz. Tanárok az órán gondolatébresztőnek. Kezdő szülők improvizált esti meséhez. Aki meg mindenképpen felnőtt szórakozást keres benne, az hozhat olyan házi szabályt, hogy minden történetbe bele kell fűzni a valami nemiséggel vagy intim testrésszel kapcsolatos kifejezést (tudom, hogy a blogot fiatalok is olvassák, ezért nem írtam le a „fasz” szót).

Mint mindenhez, ehhez is jelent meg kiegészítő, még több kockával, még több képecskével. Van már sportos, mesés, sci-fis, krimis, dínós is, kompakt, könnyen szállítható csomagban. Ez a variációk számát fölemeli úgy 6^36-ra, ami viszonylag hosszú újrajátszási időt ígér.

Nehéz egy olyan játékról véleményt mondani, ami tényleg csak annyit ér, amennyi kreativitást a játékosai hajlandók rá áldozni. Ha az ajánló fölkeltette az érdeklődésedet, szerezd be az alapcsomagot, nem fogod megbánni. Ha nem, és mindenképpen győztes, vesztest és pontszámokat akarsz látni, akkor inkább kerüld el, nem fog hiányozni.

A Sztorikockát megtalálod a Játéksziget webshopjában: https://jateksziget.hu/sztori-kocka-cselekvesekkel-magyar-kiadas

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr786923295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása