Hol játsszunk?
2015. március 10. írta: PixelDrake

Hol játsszunk?

A társasjáték egyik nagy "problémája", hogy - nevéből eredően - társ kell hozzá. Persze vannak olyan játékok, amik egyedül is élvezhetőek, de általában nem erre találták ki őket. Sajnos ha az ember nem megszállottakkal él együtt, vagy az ismerőseit elragadta valamilyen, a játékokhoz képest abszolút másodrendű tevékenység (pl. munka...), akkor előfordulhat, hogy társ nélkül marad, meghiúsítva ezzel a szórakozást.

Erre találták fel a társasjáték-klubokat, illetve a különböző "játszóköröket". Szerencsére ezekből jóval több van, mint azt az ember gondolná. Gyorsan vegyük is át a legnépszerűbbeket, ahol szinte biztos, hogy játszótársra akadsz majd.

Játszóház projekt. Többször is foglalkozott már velük a blog. A főváros egyik legnagyobb, folyamatos társasjátékos rendezvényéről van szó, legalább heti három-négy alkalommal, különböző helyeken. A helyszín mindig változik, de a MÜSZI, a Nyug!, a Hintaló és Gólya szinte mindig szerepel a heti kínálatban. Itt főleg partijátékokkal, illetve családi játékokkal találkozhatsz, azokból viszont kimondottan széles a választék. Ha nincs kivel elmenned, vagy nem vagy még gyakorlott játékos, akkor is érdemes ellátogatnod, mert a szabályok elmagyarázásában és játékostárs találásban is nagyon szívesen segítenek a szervezők. Belépő nincs, csupán egy jelképes támogatói összeg, amit a dizájnos fanyúlba lehet beledobni. Indulás előtti hétvégén azért érdemes tájékozódni az aktuális programról, hogy nehogy véletlenül egy rockkoncertbe fussunk bele.

Andruil Lángja. A Dózsa György út metrómegálló környékén található kis pinceklub méretét meghazudtoló mennyiségű játékkal és látogatottsággal rendelkezik. A JÁTSSZ egyesület szervezésében minden kedden és csütörtökön hat órától várja a látogatókat a klub, 250 forintos támogatói díj fejében. Itt már előkerülnek különböző összetettebb játékok, kártyák és figurás játékok is, valamint nem ritka, hogy játékfejlesztők itt mutatják be először a kreálmányaikat. Mivel itt akár hosszabb partik is indulhatnak, érdemes előre leszervezni egy-egy játékot a Társasjáték nevű Facebook csoportban. (A szervezés itt kb. annyit jelent, hogy kiírod, pl: "Csütörtök hatkor egy [redacted] az Andruilban?", aztán várod a válaszokat)

Board Game Café. A frissen nyílt társasjátékos kávézó a kanadai Snakes and Latte mintájára elsősorban a könnyedebb játékok kedvelőit célozza meg minőségi ételekkel, italokkal és természetesen rengeteg játékkal. Szerencsére a megnyitó híre bejárta az egész magyar sajtót, így az első napot rögtön teltházzal kezdte (a második napról egyelőre nincs információnk). A belépő itt 500 forint, nincs kötelező fogyasztás és időlimit sem. Mindenki addig marad, ameddig jól esik neki. Pont ezért nincs asztalfoglalás sem, hiszen senki nem tudhatja előre, hogy meddig fog tartani egy játék.

Persze ez még nem minden. Sok társasjátékbolt szervez játékalkalmakat, ahol ki lehet próbálni az újdonságokat és egyre több az olyan kávézó vagy teázó, ahol szívesen látnak játékosokat is - esetleg vannak saját készleteik is. Ha te is ismersz ilyen helyeket, akár Budapesten, akár vidéken, ne habozz megosztani ezen a térképen (mely szintén a Facebook csoportból szerveződött), hadd találjanak egymásra a játszani vágyók.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr647253593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása