Kártyavédők I. - Mire jó egy kártyavédő?
2015. március 17. írta: PixelDrake

Kártyavédők I. - Mire jó egy kártyavédő?

"Igényes gémer nem sajnálja a pénzt bezacskózni a kártyáit." - tartja a mondás, ami nem áll messze a valóságtól. A magam részéről minden társasjáték árába előre belekalkulálom a szükséges kártyavédők árát és csak az után döntök a vásárlásról. Ezek a legtöbbször nem jelentenek nagyobb tételt pár ezer forintnál, de nyilván nem engedheti meg mindenki magának, hogy mindegyik játékát 5-10 százalékkal drágítsa, csak azért, hogy igényes gémernek mondhassa magát. Érdemes ezért vásárlás előtt átnézni a lehetőségeket - és az igényeket.

No de ugyan miért is kéne nekünk fóliába csúsztatni egy társasjáték tartozékait? És miért pont a kártyákat? Miért nem védjük a tokeneket meg a kockákat? - kérdezheti az egyszeri gémer, mielőtt elindulna a boltba. A kártyalapok vastagságukból és felhasználási módjukból fakadóan a játékok legsérülékenyebb részei. A kártyavédők pedig - nevükből eredően - a kártyákat védik ezektől a sérülésektől, amortizációtól. Egy kezdetektől fogva kártyavédőzött készlet esztétikailag is jobb élményt nyújt, valamint drágábban is lehet eladni, ha arra kerülne sor. 

A leggyakoribb sérülés típus, ami a kártyákat érheti, az az élek kopása és kopás mentén megfeketedése (szakkifejezéssel élve "légysz.rosodása"). Ez elsősorban a helytelen használatból fakad, mivel Magyarországon sajnos még mindig sokan hiszik azt, hogy a kártyák megkeverésének egyetlen módja a pakli két részre emelése, majd a két fél brutális egymásba erőszakolása. Ennél amúgy még az összepörgetés is kíméletesebb, de a legjobb a szokásos "dobálós" módszer alkalmazása lenne. A kártyavédő egyrészt lehetetlenné teszi az összetolós keverés alkalmazását, másrészt megvédi az éleket az ütődésből, karcolásból eredő károsodásoktól.

A sérüléseket tekintve második helyezett nincs. A keverési sérülés után egyenrangúként említhetünk meg minden olyan veszélyformát, amiről egy kártyalapoknak szánt horrorfilm szólhat: almalé, szakítás, beszakadás, törés, páratartalom miatti elhajlás, elveszés, kopás stb. Egy kártyavédő fólia szerencsére mindegyik ellen tud nyújtani legalább részleges védelmet, mivel a sérülés először a fólián következik be, ami könnyebben cserélhető. Itt szeretném megjegyezni, hogy ha nincs kártyavédőnk, akkor a társasjátékot almalével leöntő játékos sarkánál fogva az ablakon történő kilógatása is hasonlóan eredményes lehet, feltéve ha nem pinceklubban játszunk... Elveszés ellen a kártyavédő annyiban tud segítséget nyújtani, hogy a lap nehezebb lesz tőle, így ha le is esne az asztalról, nem repül olyan messze.

Fóliából annyi van, mint égen a csillag, de ennek csak egy kis szelete jut el Magyarországra. A sorozat következő részében megismerkedünk az itthon kapható legnépszerűbb kártyavédőkkel.

A sorozat további részeit itt olvashatod:

1. Mire jó egy kártyavédő?
2. Miből él a magyar?
3. A helyes választás titkai

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr147255625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása