Nem lesz még elég?!
2015. március 20. írta: PixelDrake

Nem lesz még elég?!

Gyakran hangoztatom, hogy mennyire ideális célpontja vagyok a különböző marketingeseknek, feltéve ha azok valamilyen társasjátékos vagy videójátékos cégnek dolgoznak. Nekem gyakorlatilag bármit el lehet adni pixelgrafikával, sárkányokkal, élőholtakkal minifigurákkal vagy Cthulhuval.

...illetve ez utóbbival azért sajnos egyre kevésbé. Történt ugyanis, hogy kezdetben egy kifejezetten tehetséges kiadó, a Fantasy Flight Games csapott le Lovecraft munkásságára, aminek következtében egymás után láttak napvilágot a Cthulhu mítoszra épülő minőségi játékok. Arkham Horror, Mansions of Madness, Elder Sign, hogy csak egy párat említsek.

A sorozatos sikereket látva biztos voltak olyanok, akik úgy gondolták, hogy azok kulcsa egyedül a csápos istenség jelenléte. Ha egy játékban Cthulhu van, akkor azzal biztos lehet pénzt keresni. Ez egy bizonyos pontig igaz is, de amikor zsinórban a harmadik kickstarteres projekt jelenik meg, ami csak azzal próbál meg egyedi lenni, hogy valami teljesen középszerű dolog elejére odabiggyeszti, hogy "Lovecraftian" vagy "Nyarlathotep", akkor a mezei rajongó előbb-utóbb felvonja a szemöldökét.

Nézzük csak a legújabb kihagyhatatlan ajánlatot. Egy partijátékról van szó, melyben egy csapat nyomozó igyekszik megtalálni az ártalmatlannak látszó városlakók között a kultistát, hogy végezhessenek vele, mielőtt az borzalmas véráldozatokat bemutatva a világra szabadítja kimondhatatlanul gonosz istenét.

Kitűnő körítés egy partijátékhoz, nem?

Mielőtt azonban rámutatnánk a téma és a célközönség totális összeférhetetlenségére, vessük egy pillantást magára a mechanikára is. A játékhoz legalább hét fő szükséges, ebből egy a moderátor szerepét veszi föl, a többiek pedig két csoportra oszlanak. A nyomozók feladata az lesz, hogy a városlakók közül megtalálják azt, aki a kultista kártyát húzta. Ehhez kérdéseket tehetnek föl a városlakóknak, valamint a saját karaktereik képességét használhatják. Ha a nyomozók kikérdezősködték magukat, leszáll az est és mindenki egy külön szobába vonul, ahol megbeszélhetik a tapasztalataikat, valamint új stratégiát alakíthatnak ki. A kör végén aztán a nyomozók megölhetnek egy általuk választott városlakót. Ha ő volt a kultista, nyertek. Ha nem, folytatódik tovább a játék, és a világ egy nappal közelebb kerül a teljes pusztuláshoz.

Igen,kedves Hölgyeim és Uraim, remekül látják a helyzetet: Dann Kriss és bandája az Arkham Nights Lovecraftian Party Game-mel újra feltalálta gyerekzsúrok és osztálykirándulások sztárját, a Kacsintós Gyilkost. Tudjátok, ez az a játék, ami pl. a Siccben, vagy bármelyik hasonló kiadványban is megjelent, csak a kultista helyett gyilkossal és képességkártyák papírfecnikkel. A "reboothoz" 8500 dollárra, vagyis kb 2,5 millió forintra lenne szükségük..

Nézzük akkor picit részletesebben. Először is: Cthulhu....partijáték....Cthulhu+partijáték??? Értem én, hogy az internetnek köszönhetően a csápos istenség és barátai már nem képviselnek akkora ijesztő értéket, mint régen, de valahogy nehezen tudom párosítani a parti és az embereket a puszta látványával őrületbe hajszoló, véráldozatot követelő borzalmas lények fogalmát.

A készítők hét és harminc fő között ajánlják a játékot, időtartamra pedig 20-40 percet írtak. Mi rendszerint kis létszámú összejöveteleket szoktunk tartani, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy gyakran sikerülne összeszervezni hét embert, akik mind Arkham Nightsot akarnak majd játszani. Akinek a Cthulhu-mítosz jelenléte plusz élvezetet nyújtana, az már valószínűleg túlnőtt a Kacsintós Gyilkoson. Van továbbá egy fura érzésem. Történetesen, ha minden rossz májamat félreteszem, akkor sem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a társas soha nem volt harminc fővel tesztelve. Ennyi emberrel már inkább LARP-ot kellene szervezni, nem egy 20 perces társast.

Összegezzük gyorsan az olvasottakat: Kedves játéktervezők! Legyetek szívesek leakadni az egyik kedvenc világomról! Amennyiben úgy érzitek, hogy a kezetek közül kikerülő produktum egyetlen pozitív tulajdonsága az, hogy Lovecraft világában játszódik, akkor inkább ne adjátok ki és forduljatok tanácsadásért bizalommal minnesotai kollégáitokhoz.

Kárpótlásként pedig légyszíves küldjetek egy ingyen Cthulhu Warst.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr847282205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása