Instant szerepjáték zacskóban
2015. április 27. írta: PixelDrake

Instant szerepjáték zacskóban

Kalandmester vagy? Lemérted már, hogy mennyi időt fektetsz az előkészületekbe egyetlen játéküléshez? Karakterlapok átnézése, indokolatlanul tápos képességek lehúzása, mese megtervezése, esetleg zene keresése, kockák és kellékek előkeresése és ropogtatnivaló vásárlása a boltban. Azért ezzel elmegy némi idő, de hát azért vállalkozik valaki mesélőnek, mert pont ezt a részét élvezi, nem igaz?

De mi lenne, ha mindezt néha más végezné el helyetted? Nemcsak a modult dolgoznák ki neked, hanem mindent a fentiek közül. Te csak kibontod a zacskót, mint egy instant levest és már indulhat is a játék. Nos, Ryan McMullin pont erre készül a Kickstarteren, egyelőre kevés sikerrel.

Az általa kreált Bigby's Bargain Box egy előre csomagolt szerepjáték, annak ténylegesen minden kellékével. Karakterlapok, szabályok, sztori, kockák, kellékek, hangeffektek egy 1 GB-os pendrive-on, valamint olcsó és egyszerűen elkészíthető receptek a vendégeknek. Neked csak annyi a dolgod, hogy kibontod a zacsit/dobozt, kiosztod a karakterlapokat, átfutod a kalandot és fölrakod a zöldséget főni. Állítólag minden kellék pontosan illeszkedni fog az adott kaland tematikájához, még kaják is. Ez utóbbiak egyébként garantáltan könnyen elkészíthető receptek. Olyannyira, hogy ha valami különleges összetevőt igényelnének, akkor a csomagban mellékelik azt is.

Kinek jó ez? Ryan szerint elsősorban azoknak, akik ki szeretnének próbálni egy adott szerepjátékot vagy világot, mielőtt a drága könyveket megvásárolnák, mégis szeretnének igényes kalandot játszani. Az projekt oldalán több, mint tíz rendszert (Pathfinder, DnD, Tephra, Call of Cthulu, Dark Heresy, Dresden, FATE, Mutants and Masterminds, GURPS, D20Modern, D20Future, World of Darkness) terveznek dobozba zsúfolni, de a hangzatos ígéreteik szerint soha nem fogynak majd ki az ötletekből (hát persze...) és a havi rendszerességgel küldött csomagokra akár elő is lehet fizetni.

Jó ötlet? Végülis igen. Tény, hogy ha csak egyetlen játékülést tervezek egy adott rendszerrel, akkor fölösleges átrágnom magam négyszáz oldalon és biztos nem terveznék a kalandomba effekteket és tematikus kaját. De valószínűleg nem is fizetnék a könyvért és inkább kölcsönkérném valakitől, esetleg megkérem őt, hogy avasson be a részletekbe.

Sikeres? Nem. Hogy miért, azt pontosan nem tudom, de a torrent korában nem hinném, hogy sokan lennének azok, akik ha sok pénz elköltése helyett megúszhatják az egészet ingyen, akkor egy olcsóbb, de úgyszintén fizetős alternatívát választanának. Ráadásul a kampány többet is tartalmaz a korábban már említett kickstarteres hibákból (ami megerősít abban, hogy ezek a hibák nem csak engem idegesítenek).

Még fél hónap van hátra nekik, és a kitűzött cél (12 ezer dollár, 3,3 millió forint) egytizedét sem érték el. Én azért egy dobozra befizetnék.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr617398830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása