Az év gyerekjátéka a hangyafogó
2015. június 09. írta: PixelDrake

Az év gyerekjátéka a hangyafogó

Megszületett az eredmény a Spiel des Jahres első kategóriájában. Ahogy azt megjósoltuk májusban, a Gigamic cuki hangyás-pókos szerzeménye, a Spinderella vitte el a címet.

A játékban a cél, hogy a hangyákkal keresztüljussanak a játékosok a veszedelmes erdőn, lehetőleg anélkül, hogy a lombok között ólálkodó sunyi pókok ne tudják elragadni őket. A játékosok mind a saját hangyájukat, mind a pókokat dobókockával mozgatják előre. A hangyák cipelhetik egymást is, amolyan Camel Up! módra.

A csavart a pókok mozgatása adja meg. A tábla tetején két figura helyezkedik el, melyek hozzá vannak kötve a harmadik, lelógó pókhoz. A pókoknak dobott számmal a fenti állatokat kell mozgatni, amik a helyzetük változtatásából következően emelik, süllyesztik vagy mozgatják harmadik társukat. A lógó pók hasában pedig mágnes van és ha túl közel kerül valamelyik hangyához, akkor elragadja azt.

Megéri tehát a többiek hátán utazni (hiszen minket visznek előre), de egyben veszélyes is, hiszen minél magasabban van egy hangya, annál valószínűbb, hogy elragadja őt a pók. Taktikázni a ragadozók mozgatásával lehet. Leengedhetjük őket jó mélyre, hogy senki ne férjen át alattuk, vagy kimozdíthatjuk az útból, nehogy minket faljanak föl. Támadni már csak azért is érdemes, mert ha egy hangyát a mi dobásunk következtében ragad el a pók, akkor extra lépést nyerünk vele. Védekezni a pókok ellen egy állandóan mozgó fatörzzsel lehet, de annak is megvan a maga hátulütője: az alatta tartózkodó hangya tökéletes biztonságban van a pókoktól, de nem is tud haladni semennyit.

A zsűri indoklása szerint a játék szerencse mellett elég lehetőséget tartogat a játékosoknak a taktikázásra is - persze csak annyira, hogy a kicsiknek még élvezhető maradjon. Dicsérték az újszerű játékmenetet és azt, hogy a mágneses elemek szerves részét képezik a játéknak, nem csak "jobb ötlet híján" rakták őket bele.

Ami engem illet, szimpatikus a Spinderella. Bár egyértelműen nem én vagyok a célközönsége, egy próbát tennék vele, már csak az aranyos lógó pókok miatt is.

Ti elégedettek vagytok a döntéssel?

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr947530172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása