Exploding Kittens - Ezért őrült meg a világ?
2015. szeptember 05. írta: PixelDrake

Exploding Kittens - Ezért őrült meg a világ?

Hype. Ami először csak egy jelenség volt, mostanra már a marketingesek stratégiájának tudatosan tervezett részét képezi. Ha valami a saját hírnevét generálja, gyakorlatilag beavatkozás nélkül, elmondhatják, hogy valamit jól csináltak. 

Az Exploding Kittens esetében ez hatványozottan jól működött. Annyira, hogy minden bizonnyal a tervezői sem számítottak erre. A körülötte kialakuló hype olyan mértékű volt, hogy egy idő után már a hype generálta a további hype-ot (Gangnam style jelenség megvan, ugye?). A hírek már nem is a játékkal foglalkoztak, hanem a jelenséggel, ami övezte őt. De vajon a végtermék, a maximálisan primitív, orosz rulett cicákkal megérdemelte a felhajtást?

A kezdetek

Az egész egy viccnek indult. Összeült Matthew Inman (Oatmeal), Elan Lee (Xbox) és Shane Small (Marvel), hogy csináljanak egy vicces kártyajátékot. A rajzokat Inman a kisujjából rázta ki, kanyarítottak hozzá szabályokat, majd földobták Kickstarterre a dolgot.

Ami ezután jött, az bőven felülmúlt minden várakozást. Percek alatt összejött a tízezer dollár. Aztán a százezer. Aztán az egymillió. A kampány végére egészen 8,78 millió dollárig szaladt fel a mérce, amit több, mint 219 ezer támogatónak köszönhettek.

Ha ezt nehéz fölfogni, képzeld azt, hogy Debrecen teljes lakossága (gyerekek, felnőttek, nyugdíjasok) fejenként beleadnak 11 ezer forintot a közös kasszába, hogy Exploding Kittenst vegyenek, majd még meghívják Berettyóújfalut, hogy ők is tegyenek ugyan így...

Persze olyan mértékű reklámmal, mint amit az Oatmeal adhat, nem nehéz sok embert összehozni. Főleg, ha azok vevők a hülyeségre. Valahol a kampány felénél kaphattak észbe Elanék, hogy ha már ennyi embert sikerült megmozgatniuk, felesleges lenne további stretch goalokkal még több pénzt kisajtolni belőlük. Inkább kihasználták a lehetőséget, hogy azt tegyék, amit eddig is: hülyéskedni.

Értelmetlen feladatok sorát találták ki a tömegnek, akik ismét vevők voltak rá. Tacomacskák lepték el a netet, egy kajakon osztozó pókemberekről készült fotó, sőt, még egy százfős csoportot is sikerült rávenni, hogy egyszerre viseljenek macskafület. Mindezt azért, hogy újabb lapok kerüljenek a játékba és a doboz is szépüljön egy kicsit. Végül mindent összehoztak a rajongók, akik még nem is ismerték a játékot. A készítők, pedig állták a szavukat és mindent megadtak, amit ígértek.

Mi van a dobozban?

Az Exploding Kittens elmondhatja magáról, hogy a kampány lezárása után sem hagyta ott a támogatóit. Annak ellenére, hogy a várttal ellentétben több százezer csomagot kellett kinyomtatniuk és ugyanennyi megrendelést teljesíteniük időre, sikerült a szállítást megkezdeni júliusban, pont, ahogy ígérték. Igaz, hogy ehhez plusz munkaerőt kellett foglalkoztatniuk (három ember kellett csak azért, hogy a bejövő email mennyiséget meg tudják válaszolni), de meg akarták oldani és meg is oldották.

A Exploding Kittens az igényes hülyeség megtestesülése. Már a postai csomagolás felbontása után tudtam, hogy remek választás volt. A dobozokon ugyanis egy névre szóló mini-képregény lapult, ami arról szólt, hogy a játék milyen kalandos utat élt át, amíg eljutott Magyarországra és reméli, hogy a családomat is megfertőzheti.

Aztán kinyitottam a mágnessel lezárt dobozt és lélegzetvisszafojtva vártam, hogy mi lesz az a különleges meglepetés, amit nagy titokban tartottak a fejlesztők és csak annyit voltak hajlandó elmondani róla, hogy nagyon különleges. Mivel nem akarom senki meglepetését elrontani, ezért az ezzel kapcsolatos élményeimet rejtve foglaltam össze. Ha tudni akarod, mi a meglepetés, vagy már megvan a játék, jelöld ki a szöveget:

A doboz NYÁVOG, amikor kinyitod. Kis dolog ugyan, hiszen mindenki látott már képeslapot, ami így viselkedik, de mégis hatalmasat üt. A munkahelyemen vettem át a csomagot és amíg haza nem értem vele, úgy kellett visszafognom magamat, hogy ne nyitogassam ötpercenként. Persze a többiek is imádták, úgyhogy ha én nem is, mások gondoskodtak róla, hogy ne teljen el öt perc nyávogás nélkül. Így utólag csodálkozom, hogy még mindig ott dolgozok és senki nem akart megverni a nap végére....

Az meg már csak hab a tortán, hogy a doboz legaljára macskaalom van rajzolva, mintha az egész egy homokláda lenne.

A játék

Ja igen, a csomagban egy játék is lapul. Az Exploding Kittens, mint azt említettem, végtelenül egyszerű. Folyamatosan lapokat kell húzogatni, egészen addig, amíg valaki ki nem húz egy olyat, amin robbanó macska van. Ekkor vagy kijátszik egy defuse lapot, vagy kiesett.

A saját érdekében ezen kívül annyit tehet, hogy húzás előtt kijátszik valami kártyát, ami őt segíti. Például nem húz, a másik embert húzatja maga helyett, meglesi a következő három lapot, stb.

Ennyi.

Tényleg.

explodingkittens.png

A kiegészítő

Az alapjáték mellé vettem még egy önállóan játszható kiegészítőt is, ami az NSFW (Not Safe For Work) névre hallgat. Ez teljesen megegyezik az alapjátékkal, leszámítva, hogy itt a cicák mellett a péniszes állatkák, csöcsök és egyéb agyament dolgok is szerepet kapnak. Ez a verzió tehát NEM való kicsi gyerekek kezébe, de az abszurd marhaságokra fogékony felnőttek biztos jókat derülnek majd rajta.

explodingkittens2.png

Az élmény

Senki nem fog beleszakadni a taktikázásba, amit a játék okoz majd neki. Az Exploding Kittens partijáték, abből is a könnyedebbik fajta. Lehet közben beszélgetni, viccelődni, építeni a feszültséget, direkt szívatni a másikat, vagy csak húzgálni a lapokat és jókat röhögni.

img_20150905_140147.jpg

Én azt vettem észre, hogy az amúgy nem túl hosszú játékidő nagy része azzal megy el, hogy a játékosok egymásnak mutogatják a vicces lapokat (állandóan fölemlegetve, hogy ez mennyire beteg).

Van itt minden, ami az internet és Inman beteg fejéből kipattanhat. Arbracrab Lincoln, a jövőbe látó Pigakornis, mantis shrimp, szuperdühös kraken (aki utálja azokat, akik a tengerbe pisilnek), és ez még csak az alapjáték volt. Nem egy olyan eset volt, hogy valaki csak azért játszott ki egy lapot, hogy a többiek is láthassák, mennyire jó rajta az illusztráció.

Egy kör olyan tizenöt perc hosszú. Sajnos a véletlenek miatt előfordulhat, hogy valaki korán kiesik. Ekkor neki nem lesz több szerepe, de addig is eljátszhat a dobozzal, vagy beülhet kibickedni.

Komoly hibát nem találtam benne. A lassúságára többen panaszkodtak, de ez orvosolható azzal, hogy az ajánlott helyett az összes Exploding Kitten lapot belekeverjük a csomagba.

A konklúzió

Az Exploding Kittens egy jelenség, ami mögött egy játék is van. Ha a jelenségtől eltekintünk, akkor kapunk egy szórakoztató, de átlagos partijátékot. Ha a jelenségtől nem tekintünk el, akkor kapunk egy fergeteges játékot, csodálatosan beteg körítéssel.

Ha a társaságod vevő az extrém hülyeségekre, mindenképpen mutasd meg nekik. Ha inkább a komoly stratégiákat kedvelitek, akkor csak nézzétek meg a lapokat a neten.

UPDATE: A játék már elérhető magyarul is, Robbanó cicák néven!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr587752132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2015.09.11. 16:59:20

Nahát, ő lett augusztus legtöbbet eladott társasjátéka. Kíváncsi vagyok, meddig jut el.
süti beállítások módosítása