Társasjáték ötletek karácsonyra I. - Az elmélet
2015. november 26. írta: PixelDrake

Társasjáték ötletek karácsonyra I. - Az elmélet

Közeleg a Black Friday, ami egyben a karácsonyi őrület, vásárlási szezon, időszak kezdetét is jelenti. A különböző hipermarketekbe belépve óhatatlan, hogy az ember a játékosztály felé kanyarodjon és szemügyre vegye a helyi társasjáték kínálatot.

Sajnos itt a sok szemét elveszik a sok értéktelen szemét között és még a legjobb szemét kiválasztása sem jelenti azt, hogy a célpont valóban örülni fog a játéknak, amit kapni fog.

Ha a célod nem a kötelező x ezer forint/fő minél hamarabbi elköltése, hanem az, hogy a megajándékozott személy valóban örömet okozó (és hasznos) ajándékkal legyen gazdagabb, ráadásul ezt társasjátékkal szeretnéd megtenni, olvasd el kétrészes minisorozatunkat. Az első része színtiszta elmélet, ami útmutatót tartalmaz a helyes választáshoz, a második pedig konkrét ötleteket is ad.

Hogyan válasszunk valóban jó társasjátékot karácsonyra?

1. Tudd, hogy kinek ajándékozol! Ez bár egyértelműnek hangzik, nem mindig egyszerű. Sajnos ez a pont elengedhetetlen ahhoz, hogy a többiből szerzett tudást kamatoztasd. Ezért ha itt elbuktál, inkább nézz szét a hipermarket bögreosztályán, úgy tudom épp akciós a rénszarvasos.

2. Vedd figyelembe az életkort! Minden játékon ott van, hogy hány éves kortól ajánlják. Az én tapasztalatom, hogy ezeket rendszeresen alullövik a megcélzott réteg és ezáltal a bevételek kiterjesztésének érdekében. A dobozon lévő minimális életkorhoz tehát adj hozzá mondjuk kettőt és így próbáld eldönteni, hogy megfelelő lesz-e.

3. Vedd figyelembe a játékos közösséget! A játékokon az is szerepel, hogy hányan játszhatják minimum és maximum. Sajnos ez nem ad információt arról, hogy hány játékossal élvezetes igazán az adott darab, de jó kiindulási alapot ad.

Érdemes kipuhatolni, hogy az illető kivel szokott/szokhatna játszani. Ha hárman vannak testvérek, akkor nem érdemes csak kétszemélyes játékkal megajándékozni, mert ha balszerencsédre még jó is a játék, akkor könnyen veszekedés lehet belőle. Igaz ennek a fordítottja is. Ha csak a szüleivel-párjával szokott játszani, akkor lehetőleg ne olyat kapjon, amihez legkevesebb négy fő kell.

4. Figyelj a játékidőre! Feltételezzük, hogy az első pontban leírtak igazak, és ismered a megajándékozott személyt. Valószínűleg tudod róla, hogy türelmes-e, türelmetlen, gyorsan elkalandozik a figyelme, esetleg szeret és tud-e sokáig ugyanarra koncentrálni. A dobozokon mindig rajta van a játékidő is. Az életkorhoz hasonlóan ezt is alul szokták lőni, hogy vonzóbb legyen. Itt is érdemes hozzáadni a játékidőhöz legalább fél órát, főleg a sokszor kritikus első alkalommal.

A vízválasztó általában a 45 perc. Ha ennél hosszabb egy játék, akkor csak akkor fog előkerülni, ha igazán szeretik, egy-másfél órás, vagy hosszabb játékot pedig csak vérgémernek érdemes adni (feltéve, ha nincs meg neki, ami vérgémer esetében komoly veszély).

5. Fontos a tematika! Valamiért úgy érzem, hogy te fiatalkorúnak szeretnél játékot venni. Legalábbis lélekben... Nos, a (lélekben) fiataloknak fontos a játék témája. Nyilván absztrakt játék esetében ez nem szempont, de mostanában nagy divat még a gondolkodósabb játékokat is valamilyen színes, érdeklődést felkeltő köntösbe bújtatni. Ezzel sajnos nagyon telibe is lehet találni, de nagyon mellé is lehet lőni.

Ha valaki gyűlöli a Csillagok Háborúját, akkor soha nem fog a kezébe venni semmilyen SW játékot, még ha mindenki más azzal játszik is. Ellenben örülhet mondjuk egy fantasy témájú játéknak. Megint csak szeretném hangsúlyozni az előzetes tájékozódás fontosságát a megajándékozott személyére vonatkozóan a vásárlás előtt...

5+1. Ne hagyd, hogy megvezessen a tematika! Nem mind arany, ami fénylik, tartja a mondás. Ez a játékok esetében különösen igaz. Attól, még, hogy valami Star Wars, még nem biztos, hogy élvezhető. Sőt! Minél népszerűbb a téma, annál valószínűbb, hogy kiadnak valami szemetet, amit a nevével fémjeleznek a nagyobb bevétel érdekében.

Érdemes magáról a játékról is tájékozódni. Ha van nálad okostelefon, akkor a Board Game Geek vagy a Ludens jó kiindulási alapot jelenthet. Ha ennyit energiát nem akarsz beleölni, még mindig ott a doboz, mint elsődleges információforrás. Jó jel, ha a játék nyert mondjuk pár év játéka díjat, de ezeknek a hiánya nem árul el semmit a minőségről. Legalább a hátulján olvasd el az ajánlószöveget és próbáld meg elképzelni a játékot, vagy azt, hogy az illető ezzel leül játszani és jól érzi magát. Ha nem sikerül, akkor keress másikat.

5+2. Fordulj szakemberhez! Menj ki a hipermarketből (előtte vegyél az akciós, rénszarvasos bögréből) és keress fel egy társasjáték szakboltot. Vagy nézz szét a weblapjukon. Biztos találsz majd rengeteg érdekességet.

Ráadásul megvan rá a százalékos esély, hogy ott valódi szakértővel találkozol ott az eladópult mögött, esetleg az email másik oldalán. Ő naponta kap olyan kérdéseket, mint "mit tud ajánlni egy 4 vagy 6 éves gyereknek, aki imádja a lifteket?", így egészen biztosan tud valamit ajánlani neked is karácsonyra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr538115050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaszanyűgbükkönybőlfontgőzrollerezőerdeiállatoksza 2017.11.05. 18:31:35

Coop jellegű Haba Hamsterbande jut csak eszembe 4évesnek ha bírja a lifteket...
süti beállítások módosítása