Abszolút Star Wars - Carcassonne: Star Wars Edition
2015. december 18. írta: PixelDrake

Abszolút Star Wars - Carcassonne: Star Wars Edition

Ha jártál mostanában a Föld nevű bolygón, bizonyára feltűnt, hogy az elmúlt pár hétben mindenre rányomták a Star Wars logót, amire csak lehetett. Én azt hittem, hogy a Riska féle wookie tej volt ennek a kicsúcsosodása, de amikor megláttam a Star Wars csemegekukoricát és elemet, be kellett látnom hogy tévedtem (adventi naptár már volt régebben is).

Ez az intenzív hype lovaglás nem kerülhette el a társasjátékok világát sem. Így született meg a Carcassonne: Star Wars Edition, ami remekül követi a tej és a kukorica által kitaposott ösvényt. Ez tényleg csak annyi, hogy egy ismert játékra rányomták a logót. Ráadásul, hogy ezt leplezzék, még megpróbáltak beleerőszakolni pár valóban új, de teljesen értelmetlen szabályt.

Hol is kezdjem... a Carcassonne alapmű. Ha  most találkoznék vele, nem hiszem, hogy lekötne, de tény, hogy sok embert rántott be a játékok világába és sok nem-gémer polcán is ott van. A Star Wars Carcassonne viszont nem jó. Tulajdonképpen mindent, amit el lehet rontani egy ilyen újrakiadásban, azt elrontották benne. Két dolog hiányzik belőle: a Star Wars hangulat és a Carcassonne érzés.

A mechanikáról röviden

A Carcassonne-ban egy országot (itt galaxist) kell fölépíteni térképdarabok lerakásával, amolyan puzzle szerűen. A térképen vannak városok (aszteroida mezők), templomok (bolygók) és utak (bolygóközi kereskedelmi utak...). Ezeket építés közben el kell foglalnunk, és ha egyet sikerül befejezni (például teljesen felépíteni egy várost), pontokat kapunk érte. Nem bonyolult, de élvezhető.

A Földön játszódó Carcassonne

Újdonságok

A doboz szerint a szabályt leegyszerűsítették (ennél jobban? hova?) és nagyon ajánlott még akár két játékosnak is. Azt, hogy a szabály miben lett egyszerűbb, nem találtam meg, ahogy azt sem értem, hogy ez mennyivel jobban ajánlható két játékosnak, mint az alap verzió.

Az új elem a játékban a dobókockák és a velük játszható "csata". Eddig, ha ketten egyszerre sikerült elfoglalni egy utat, vagy várost, akkor a játékosok megosztoztak a pontszámon. Itt kockával dobnak és aki a nagyobbat dobja, az kapja meg az egészet, a vesztes pedig kompenzációként kap egy vagy két pontot.

Ez a klasszikus taktikázást remekül nyírja ki, mivel így egyáltalán nem biztos, hogy aki jobb taktikát követ, az sikeres is lesz. A bizonytalan pontozás hozadéka az ész nélküli báburakosgatás, random pontok reményében és a lapkák idétlen pozíciókba helyezése. Elvégre senki nem fog úgy belekezdeni egy nagyobb galaxis felépítésébe, ha bármikor elveheti tőle a vakszerencse, inkább a sok kétpontos helyre megy majd rá. Kiváló módosítás, elvégre minek is tereljük a társasjátékokat a szerencsétől a taktikai irányba... Nem igazán értem, miért volt erre szükség, mert a szabályokhoz hozzáad (pedig azok hivatalosan egyszerűsödtek ugye), az élményből elvesz - biztos boldog lesz az, aki a gondosan felépített várát aszteroida mezőjét azért veszíti el, mert nem dobott négynél nagyobbat.

A Star Wars érzés

A Star Wars hangulatot az hivatott elhozni, hogy a színes fameepleket a filmből ismert karakterek matricájával dekorálhatjuk. Tehát a fekete mostantól Darth Vader-fekete. Köszönjük. Ezen kívül mindenki kap egy karakterlapot, hogy el ne felejtse, melyik színnel van - ezen is rajta van a karakter fotója.


További problémám a játékkal amellett, hogy a mechanikán rontottak, hogy bűn ronda. Az eredeti Carcassonne sem volt egy grafikai mámor, de legalább szép színes térképeket lehetett benne összerakni. Itt van a fekete háttér, a fekete alapon szürkéskék aszteroidamező, az utakat jelképező ordenáré sárga csík és a bolygókat szimbolizáló fekete alapon színes kör. A "látványt" néha megtöri egy éppen hogy látható miniatűr űrhajó, de sokat nem segít azon, hogy az összkép ne legyen kínzóan unalmas.

Ráadásul kispórolták az 50+ és 100+ pontozólapkákat, de ez legyen a legkevesebb.

Konklúzió

Valakinek ez is biztos nagyon tetszik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr258147112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2016.01.11. 11:02:18

A pontozólapkák az 1. kiegészítővel érkeztek. Az eredeti alapjátéknak nem részei. :)

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2016.01.11. 22:46:50

@Gador: Emlékeim szerint mindig is ott voltak a játékban, de hiszek neked. :)

Ez nem változtat a tényen, hogy szükség van rájuk és ennek a tesztelésnél elő kellett volna jönnie.
süti beállítások módosítása