Abszolút Star Wars - Knights of the Old Republic 2
2015. december 19. írta: PixelDrake

Abszolút Star Wars - Knights of the Old Republic 2

Paradoxon: Az egyik legjobb Star Wars játéknak alig van köze a Star Warshoz. Pontosabban az első hét részhez, mert időben évezredekkel(!) korábban játszódik. 

Szóval ezúttal igazán réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban egy magányos hajó sodródik, fedélzetén egy igencsak rossz bőrben lévő emberrel (neméről és úgy általában a teljes kinézetéről mi magunk dönthetünk). Szerencsére egy bányászkolónián menedéket talál, ám amikor magához tér a gyengélkedőn a halálközeli állapotból, rá kell ébrednie, hogy semmire nem emlékszik a múltjából, ráadásul a hellyel sincsen minden rendben: a helyi bányászdroidok megőrültek és az emberekre támadtak, gyakorlatilag kibányászva a belső szerveiket. Hősünk - nem lévén túl sok más lehetősége -, magához ragad egy földön felejtett vibrokést és elindul túlélők után kutatni. Első útja logikus módon a gyengélkedőből a hullaházba vezet...

Nem indul túl vidáman tehát a KOTOR2 és bár vannak benne részek, ahol kicsit fellélegezhetünk, a sötét, bizalmatlan világ nyomasztó érzése végig velünk lesz. Maffiózók, korrupt vezetők, orgyilkosok és csempészek fogják utunkat szegélyezni, akik néha maguk sem tudják, milyen, az egész galaxis életét befolyásoló küldetésbe avatkoznak bele, amikor néhány kredit reményében pisztolyt szegeznek ránk.

A bányászkolónia egy viszonylag hosszúra nyúlt oktató mód, vagy első fejezet. Megismerkedhetünk a harccal és a főbb szereplőkkel, valamint körvonalazódik bennünk, hogy mibe is csöppentünk. Az, hogy a főszereplő valójában jedi, gondolom nem túl nagy meglepetés. A teljes múltját és úgy az események teljes hátterét viszont sohasem fogjuk tudni egy végigjátszás alatt kideríteni.

Ehhez ugyanis jóban kell lennünk a későbbi csapattársainkkal, mert csak akkor hajlandóak nekünk elmondani dolgokat, ha szimpatikusnak találnak minket. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy nekik tetsző módon kezelünk szituációkat (például agresszíven). Azonban ami az egyiknek tetszik, az a másiknak nem, így kénytelenek leszünk választani.

A befolyás egyébként nyílt konfliktushoz sosem vezet (senki nem fog meglépni a hajóról, mert nem vagyunk vele elég kedvesek), viszont ha sikerül valakinél bevágódni, akkor hajlandó lesz igazán bizalmas beszélgetésekbe belefolyni. Lesz, aki a sötét múltjáról mesél majd, de olyan is, aki még azt is elárulja, hogy megérzi, amikor éppen rá van szükségünk - talán csak nem egy szunnyadó jedivel van dolgunk?

Szövetségeseink pátyolgatása közben egy óriási világot járhatunk be, rengeteg bolygóval, melyek mind saját történettel rendelkeznek. Ezt a történetet mi magunk is alakíthatjuk, általában kétféle módon: a jó és a rossz oldalt választva. Ezek a döntések a jó vagy az erő sötét oldala felé terelhetnek minket, ami pedig a történet további folyását és egyben a végkifejletet is befolyásolja. A gonoszkodással tehát csak óvatosan, mert lehet, hogy egy idő után már nincs visszaút.

Játékmenet tekintetében a KOTOR2 klasszikus szerepjáték, sok-sok beszélgetéssel, karakterfejlődéssel és harccal. Maga a verekedés automatikusan zajlik, mi csak annyit szólhatunk bele, hogy a karaktereink kit támadjanak és milyen fegyverrel vagy képességgel. Egyszerűnek hangzik, de szerencsére elég komplex tud lenni, főleg egy sokszereplős csatánál.

Képességek tekintetében a sugárvetős harcosok jellemzően a különböző sorozatok és pontos lövések között válogathatnak, míg a jedik használhatják a filmekből ismert összes trükköt, néhány újdonsággal megspékelve (és igen, a jók is szórhatnak villámot, ha akarnak).

Közben mindenkit teleaggathatunk mindenféle felszereléssel, annyi féle variációban, hogy öröm nézni. Még a fénykardunkat is magunk rakhatjuk össze és színezhetjük a pengét a megfelelő kristállyal.

Mit lehet mondani a Knights of the Old Republicról? Grandiózus. Tökéletes Star Wars élmény. Tökéletes szerepjáték. Bámulatos utazás és egy elég összecsapott végkifejlet. Ha elértek odáig, tudni fogjátok, mire célzok. Ennyi összeesküvést és ármánykodást lezárni egy egyszerű verekedéssel a pusztában elég olcsó fogás.

Ám ha ezen sikerül túltenni magad - és még nem próbáltad volna -, mindenképp szerezd be a KOTOR2-t, akár az első résszel együtt, mert több, mint tíz éves kora ellenére még így is az egyik legjobb Star Wars játék.

Esetleg ki is próbálhatod az első részt Androidon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr98106272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása