Miből áll egy játék?
2016. január 07. írta: PixelDrake

Miből áll egy játék?

Ha most kezdesz ismerkedni a társasjátékok világával, lehet, hogy benned is megfogalmazódik a kérdés, miszerint miért nem néz ki mindegyik játék elképesztően jól, és miért engedik meg a kiadok maguknak a gagyi hatást bizonyos esetekben. Én is sokáig hittem azt, hogy az egyszerű kinézet az igénytelenség jele, de természetesen tévedtem.

Tekintsük hát át, hogy milyen lehetőségei vannak egy kiadónak, hogy optikailag fejlessze a játékát.

Fakockák Az ameri tematikus játékok kedvelői nonstop azzal húzzák az euro absztrakt stratégiák kedvelőit, hogy a játékaikban csak fakockákat rakosgatnak. A kocka azért jó, mert bármit jelképezhet, sok elfér belőle viszonylag kis helyen (és nem is gurul el...) és nem utolsó sorban olcsó. A kiskereskedelmi ára pár cent, ez nagy tétel esetén a töredékére is csökkenhet, így még sok darab sem eredményez jelentősebb többletköltséget . Az egyetlen munka vele, hogy azért színezni (helyesebben: megfelelő színűt rendelni) illik, mert ha egy barna kocka jelképezi a salátát, az elég kiábrándító tud lenni.

Meeple (ejtsd mípl vagy mipli) a fakocka továbbfejlesztett változata. Ez az a kis, ember alakú fabábu, ami például a Carcassonne-ban is helyet kapott. Színezhető, sőt, formázható is, így az ember mellett van birka, teve, kocsi, lant és minden egyéb meeple, amit csak el tudsz képzelni. Ez már drágább, egy egyedi forma pedig jócskán meg tudja dobni a költségeket, ezért a farigcsálás helyett mostanában inkább matricázni szokták őket. A név egyébként az angol "my people" - "embereim" kifejezésből ered (szerintem én ezt már leírtam a blogon valahol...).

Ha a meeplenél kifejezőbbet szeretnénk, akkor jönnek a...

Talpas karton és a tokenek Ezek ugye papírból vannak, tehát a gyártásuk nem igényel olyan nagy többletköltséget (ráadásul a felhasználói élményt is fokozzák azzal, hogy ki lehet őket nyomkodni...). Ellenben ezeknek mindenképpen ábrázolniuk kell valakit vagy valamit, ezért bérelni kell hozzájuk egy grafikust. Ez pedig nem olcsó mulatság, főleg, ha az ember minőséget szeretne. A kartonokon lévő grafikák az egész játékélményre hatással lehetnek, tehát okos dolog nem itt spórolni. Ha az ember ezek után a "jajj, de szép játék" jelzőket kapja, az még külon májhízlaló is lehet. A grafikák megalkotása viszont csak egyszeri díj, utána a sorozatgyártás már nem annyira megterhelő.

Fém alkatrészek Ez csak egy kis mellékvágánya a tokenek világának. A fémfigurás terepasztalos játékokat kivéve nem jellemzőek a fém alkatrészek a társasokban. Ha mégis jelen vannak, akkor jellemzően a pénzt jelképezik és azt is inkább csak amolyan luxusként, például megvásárolható extraként, vagy ünnepi kiadásokban.

Műanyag figura Ó, a műanyag figurák. Milyen szép is lenne, ha minden játék tele lenne velük, nem igaz? Sok embernek ez duplán kiszolgálja a hobbiját, mert lehet velük játszani és lehet őket festeni.

Sajnos - és nem meglepő módon - ezekkel van a legtöbb vesződség és ezekre kell a legtöbb pénzt áldozni. Először is kell egy művész, aki megtervezi a figurát térben. Utána el kell készíttetni az öntőformát és ennek segítségével legyártani a modelleket. Ez utóbbi (maga a figura kiöntése a már kész formából) egyébként a legolcsóbb része a folyamatnak. A probléma az, hogy ritkán van szükség egy játékban egy figurára.

Sajnos ezeknek a költsége olyannyira megdobja a játék árát, hogy ha miniket tartalmaz, akkor szinte biztos, hogy öt számjegyű lesz a végösszeg. Pontosan ezért a legtöbbször csak akkor szerepelnek minik egy játékban, ha a játék a "minikről szól", például dungeon crawlerek esetében, illetve azon ritka alkalmakkor, amikor kevésféle figurából van szükség sokra. Ilyen mondjuk a Lords of Xidit, a Dungeon Petz, de pontosan ezért van a kinevetavégénes gombos-kúpból is minden olcsóbb játékban. Elég volt egyszer legyártani a formát, aztán lehet szórni a végterméket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr548158208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isra 2016.01.08. 13:36:23

A társasok kiegészítőinek kombinációja végtelen. Simán beszerezhetünk dekorkavicsokat, fémpénzeket, színes bigyók végtelen halmazát amit aztán sok játékhoz használhatunk. Amióta aktív társasos vagyok folyamatosan figyelem a kreatív boltok kínálatát és vásárolom a "jó lesz ez még valamire" dolgokat. Azóta több játékba kerültek szatén és organza szütyők, színes dekorgyémántok és plusz simítózáras zacsik. Utóbbit módszeresen vadászom, mert nagyon jól tud jönni ha egy játékot nem ömlesztve tárolunk.
süti beállítások módosítása