Időzavar
2016. október 11. írta: PixelDrake

Időzavar

Amikor azt kérik az emberek, hogy ajánljak nekik játékot, általában csak két tényezőt említenek: a játékosok számát és tapasztaltságát. Tény, hogy ezek már jó kiindulási alapot jelentenek, de én mindig fel szoktam tenni egy bónusz kérdést is. Mennyi időtök van?

gameparty1.jpg

Ez valójában a "mennyi időt szántok rá" burkoltabb megfogalmazása, de jól kideríthető belőle a pontos érték. Sajnos a dobozon lévő szám a legtöbb esetben még csak köszönőviszonyban sincs a játékhoz valóban szükséges idővel. Ráadásul a játékidő nem egyezik meg a játékra szánt idővel. Számoljunk csak!

  • Van egy nap játszani 1,5 óránk.
  • Előkészítés és elpakolás minimum 5-5 perc (ha nem kell előtte pl. lepakolni az asztalt).
  • Üdítők és megfelelő rágcsák kikészítése 5 perc.
  • Ha új játékos is van, akkor a szabálymagyarázat mondjuk 10 perc.
  • Egyéb "veszteségek" játék közben: telefoncsörgés, zene berakása, vécészünet, stb: 10 perc.
  • Marad tehát a konkrét játékra kevesebb, mint egy óránk.

Ha pedig először játszik vele mindenki, akkor a szükséges játékidő nagyjából a duplájára nő a lapozgatások és értelmezések miatt. Ha pedig emiatt nem lehet befejezni a játékot időben, akkor öntudatlanul és rásütjük szegény társasra a "túl hosszú" bélyeget, drasztikusan csökkentve annak az esélyét, hogy legközelebb is előkerül.

hive.JPG

Szóval ha valaki legfeljebb X órát akar játszani, akkor érdemes neki X-20 perc hosszú játékokat ajánlani. A legrosszabb esetben olyan hamar végeznek vele, hogy két partit is le tudnak játszani.

A legrosszabb hozzáállás játékidő-kalkuláció esetén "az ááá', majd meghúzzuk a végét és gyorsan végzünk".

Nem.

Egy társasjátékot lehet játszani normál vagy lassú tempóban, de gyorsan nem. Egyrészt nem fog sikerülni. De ha mégis, és azért kell gyorsan játszani, mert időre kell végezni, akkor abból kapkodás lesz és feszengve órára nézegetés (kivéve az appvezérelt játékok, de ezek még ritkák).

Akkor meg ugye megette a fene az egészet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr5211765529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2017.02.09. 23:58:18

"Üdítők és megfelelő rágcsák kikészítése 5 perc." Ti szoktatok enni és inni játék közben??? :)
süti beállítások módosítása