iKNOW - Végre nem az a megoldás, hogy Bartók Béla!
2017. szeptember 25. írta: PixelDrake

iKNOW - Végre nem az a megoldás, hogy Bartók Béla!

Korábban írtam egy posztot arról, hogy miért nem szeretem a kvízjátékokat. Végül a kukában landolt az egész, mert tartalmilag nem volt annyira erős, hogy önálló posztot éljen meg, a lényegét viszont össze tudom itt foglalni. Egyrészt a kvízjátékokban nagy szerepet játszik a szerencse: az dönti el, hogy éppen olyan kérdés húzódik-e, amire tudod a választ. Másrészt a lexikális tudás mérése és/vagy versenyeztetése nekem mindig is kicsit ellentmondásos volt. Elvégre itt most abban vetélkednek az emberek, hogy ki volt az, aki mégis egy kicsit odafigyelt az iskolában mondjuk töriórán két snapszer parti között az anyagra, ami egyébként a mai napig teljesen hidegen hagyja.

Meg ugye a műveltség kérdése sem egyértelmű - legalábbis nehezen lehetne eldönteni, hogy az a kevésbé művelt, aki a Kőszívű ember fiain és az Aranyemberen kívül nem tud megnevezni egy Jókai regényt sem, vagy az, aki nem tudja, hogy az USA-ban létezik-e olyan tisztség, hogy miniszterelnök.

De jó, hogy ebből nem írtam egész posztot...

Szóval szerintem nyílt állásfoglalás nélkül is érezhető, hogy a Trivial Pursuit sosem tartozott a kedvenceim közé. Az iKNOW viszont megfogott. Nem feltétlenül a mechanikájával - bár azon is sikerült csavarni egyet - hanem a kérdések remek összeállításával.

A rendszer

A látvány egészen minimalista, mégis szép, amolyan Concept szerű. Ez igaz a dobozra is. Semmi csicsa, letisztult dizájn.

Miután megvettem a játékot, inkább a csomagtartóba dobtam a dobozt, mert attól tartottam, hogy az i.... felirat és a fehér csomagolás miatt esetleg valaki azt hiszi majd, hogy egy Apple termék lapul benne és feltöri a kocsit...

A Kérdező, aki minden körben más lesz, felolvas egy rövid kérdést (pl: "Melyik étel?"), a többi játékos pedig sorban megpróbálja megtippelni, hogy egy-, kettő-, vagy három segítségből fogja tudni megmondani rá a választ. Utána szintén sorban mindenki fogadhat egy másik játékosra, hogy szerinte tudni fogja-e a választ vagy sem. Végül a kérdező felolvassa a három állítást sorban és mindenki a vállalásának megfelelően (tehát az első-, második-, vagy harmadik állítás után) megpróbál válaszolni.

Pontot kap az, aki helyesen válaszolt, értelemszerűen minél kevesebb segítségből, annál többet, valamint az, aki jól tippelte meg, hogy a társa helyesen fog-e válaszolni. Rossz válaszért nem jár pontlevonás, szóval néha belefér szándékosan hülyeséget mondani, hogy kicsit hátráltassuk a többieket.

A kérdések

Mint említettem, az iKNOW-ban a kérdések ütnek a legnagyobbat. Nem tudom, hogy a magyar változat munkatársai mennyi kérdést fordítottak le és mennyit lokalizáltak, de mindenképpen remek munkát végeztek. Itt ugyanis valóban a tájékozottságra és nem az iskolapadban bemagolt információkra kíváncsiak. Több híresség személyét például nem a születési dátumából, hanem a South Parkban betöltött szerepéből kell kitalálnunk, a helyiségeket pedig rendszerint a nevezetességeikről kell felismerni és nem az ott bányászott ásványkincsekről.

A könnyebbséget jelentő kérdések pedig itt nem másodosztályú krikettezők életrajzi adatinak megtippelését jelentik (miért nézek megint a Trivial Pursuitre?), hanem világmárkákkal, rajzfilmekkel és játékokkal kapcsolatos kérdéseket. Egy ilyen feladvány után kiáltott fel boldogan Isra,  hogy "végre egy kvíz, amiben nem az a megoldás, hogy Bartók Béla!"

img_20170906_210503a.jpg

Persze azért nem minden tökéletes itt sem, vannak mindkét irányba elbaltázott kérdések. Például:

  • A kérdés az, hogy melyik játékról van szó. Az első állítás az, hogy több kártya-, és társasjáték készült belőle. Ebből mégis honnan a bánatból kellett volna tudnom, hogy pont a M.A.G.U.S.-ra gondoltak?????
  • A kérdés az, hogy melyik amerikai politikus és üzletember. Bár sok válasz lehetséges, mégis mindenki, aki amúgy barlangban lakik, de legalább havonta egyszer átnézi a Facebook hírfolyamát, azonnal tudja még nulla segítséggel is, hogy itt bizony Donald Trump lesz a megoldás.
  • Előfordulnak továbbá olyan taktikai tévedések is, hogy a segítségek rossz sorrendben vannak felsorolva. Így az első állítás néha azonnal leleplezi a választ, az utolsó meg néha inkább csak halottnak a csók jelleggel van jelen.

Az élmény

Az iKNOW kivételesen jól összerakott kvízjáték, amibe sikerült egy kevés szociális interakciót és kitolást is becsempészni, de bőven nem visszazuhanva az egymás kollektív megalázását előtérbe helyező "parti"játékok szintjére.

A játék gyors, a kérdések könnyedek (de nem könnyűek!) és csapatok alkotásával szinte bármennyien játszható. Ajánlom minden partijáték gyűjteménybe az asszociációs darabok mellé, vagy oda, ahol már megunták a Trivial Pursuit idétlen elitizmusát.

Az iKnow-t megtalálod a Játéksziget webshopjában: https://jateksziget.hu/iknow-tarsasjatek

A bejegyzés trackback címe:

http://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr5912895588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2017.09.25. 23:01:57

Egyszemélyben társasjáték- és kvízrajongó, de a klasszikus, lexikonízű kvízközhelyektől egyre jobban agyfaszt kapó játékosként mondom, hogy ez a játék szerintem nincs eléggé kidolgozva. (Mondhatni szar, de most úriember-hangulatban vagyok :D) A kérdések jelentős része tartozik az általad "mindkét irányba elbaltázott"-nak nevezettek közé. Úgy érzem, olyanok alkották a feladványokat, akiknek a leghalványabb gőzük sincs róla, hogy mi könnyű és mi nehéz, mit mennyi esélye van egy embernek tudni, mi érdekes és mi nem, inkább random összeolvastak mindenféle infót, és ami megtetszett, bedobták.

ClownPepito 2017.09.26. 01:36:44

A játék pofás, a játékmenet ötletes, viszont oly gagyik a kérdések, olyan bulvárbuziknak valók, hogy emiatt csak egyszer játszottunk vele. A magyarítóknak nem ártott volna néhány lexikont kinyitni inkább. De értem én az irányt, butítsuk a népet és akkor bármit megtehetünk velük. Működik.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2017.09.27. 17:32:18

Örülök, hogy van ellenvélemény :)
Szerintem az irány jó, a "bulváros" tartalom inkább kelti föl az emberek érdeklődését a téma iránt, mint egy száraz adat.

(Gyíkembereket azért ne keressünk a társasjátékokban - bár a Secret Hitlerben pont vannak...)