Az a bizonyos 1500 órás társasjáték
2017. október 25. írta: PixelDrake

Az a bizonyos 1500 órás társasjáték

Először valami toplistában futottam össze a The Campaign for North Africával, de nem törődtem vele. Képtelen voltam ugyanis elhinni, hogy tényleg létezik olyan játék, amit bizonyítottan 1500 óra végigvinni. Aztán szembe jött velem a cikk a Kotakuról.

Tényleg létezik. A játék, aminek az átlagos játékideje 1200-1500 óra között változik. Ízlelgessük kicsit a számokat! Ha minden nap tudtok rá két órát szánni, akkor kicsivel több, mint két év múlva érnétek el a játék végét. Ha minden hétvégén összeültök egy négy órás alkalomra, akkor hét évnél is tovább tartana egyetlen parti. Ha viszont megállás nélkül játszanátok vele és még enni és vécézni sem álltok föl az asztaltól, laza két hónap alatt le tudnátok zavarni. Összehasonlításképpen: a szintén nem túl rövidnek tartott Twilight Imperiumból 375 partit lehetne lejátszani, amíg egy Campaign for North Africa kampány véget ér.

northafrica.jpg

Szóval a játék hosszú és nyilvánvalóan nem jó. Mármint én még soha nem játszottam vele, de gyanítom, hogy senki sem. És magától értetődően tesztelve sem volt soha (miért, ki fogja észrevenni benne a hibákat?). A Campaign for North Africa második világháborús wargame-ként határozza meg magát, melyben a szövetségesek és a tengelyhatalmak egyiptomi hadműveleteit élhetjük át.

Tartozik hozzá egy kb. 3 méter hosszú tábla, számtalan fekete-fehér szabálykönyv és több, mint ezer darab karton token, amik az egységeket hivatottak szimbolizálni. Emellett szükség lesz még papírra és ceruzára a matematikai számításokhoz (lesz belőlük bőven), valamint kilenc másik játékosra. A CNA ugyanis nem elég, hogy borzalmasan hosszú, még tíz embert is igényel - mindenki a seregek egy adott részét koordinálja majd.

A wargamek aranykoraként is számon tartott hetvenes évek végén jelent meg. Mivel akkoriban szinte hetente jelent meg valami játék a témában, nem  kavart akkora port, csak később vált kultjátékká. Akkora kultjátékká, hogy az eredeti 44 dolláros ára helyett most 400 dollárért cserél gazdát eBayen egy példány. Persze ez nem jelenti azt, hogy bárki is ténylegesen végigjátszotta volna.

north_africa.jpg

És akkor a szabályok. Nos, külön számon kell tartani a seregek víz-, fegyver és üzemanyagkészletét is. Ez utóbbi minden kör elején három százalékkal csökken a párolgás miatt, de mivel a britek szakszerűtlenül tárolták azt, ők hét százalékot veszítenek belőle. Minden token a harctéren valójában egy hadosztályt jelöl, melynek minden tagját egyesével számon kell tartani, külön papíron. A légi harc sem sokkal jobb. Minden repülőgépet és a bennük ülő pilótákat is ugyanúgy vezetni kell.

Állítólag senki nem jutott első körnél tovább, igaz, senki nem is nagyon akart.

Szóval nagyjából ez a Campaign for North Africa, csak még úgy 1500 órán keresztül. Hogy van-e értelme? Nem, egészen biztosan nincs semmi értelme. Ahogy játszani sem és kiadni sem volt. De azért kell, hogy létezzen egy ilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr1813010488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása