Kalandok Birodalma (Tiny Epic Quest) - Kicsit nagy kaland
2018. január 02. írta: PixelDrake

Kalandok Birodalma (Tiny Epic Quest) - Kicsit nagy kaland

Nem gondoltam volna, hogy valaha is lesz olyan Kickstarter kampány, ahol azt bánom meg, hogy nem szálltam be. No, a Tiny Epic Quest pont ilyen volt. Színes-szagos, erősen a Legend of Zeldára emlékeztető látványvilág, alacsony ár és nagyon cuki figurák, amiknek a kezébe adhatunk tárgyakat. Végül lebeszéltem magamat azzal, hogy ez is csak egy ócska játék lesz, ami a látvánnyal és a figurákkal próbál érvényesülni. Meg egyébként sincs hozzá semmi Kickstarter exkluzív tartalom. Aztán jöttek az első képek a kész termékről én meg nagyon megbántam a döntésemet. Főleg, hogy jelenleg a magyar boltok nem igazán kapkodnak érte, így maradt a körülményes (de végül is olcsó) külföldi beszerzés.

UPDATE: A Reflexshop pont ma jelentette be, hogy 2018-ban magyarul is megjelenik a játék!

teq.png

Tiny

A Tiny Epic Quest a Tiny Epic széria (Kingdoms, Defendres, Galaxies, Western) legújabb darabja. A sorozat fő (és igazából egyetlen) jellegzetessége, hogy kis dobozban érkezik, mégis közepes nagyságú területet lehet vele fölpakolni és alsó-középkategóriás a hosszúsága.

A kis dobozt itt úgy kell érteni, hogy amikor Isra átvette nekem a játékot, elsőre nem akarta elhinni, hogy jó dobozt kapott és nem valami kiegészítőt.

A TEQ-ben jelennek meg először az itemeeple figurák, amik a klasszikus fa emberkék továbbfejlesztett (műanyag) változatai, két kis lyukkal a kezük helyén. Ide szúrhatjuk be a fegyvereiket és tárgyaikat. Így egyrészt nagyon cuki látványt nyújtanak, másrészt praktikus módon rögtön látjuk, hogy melyik karakterünknél milyen tárgy van, nem kell tokeneket vagy azonosítókat pakolászni velük együtt - ami a tökegyforma bábuk esetében nem elhanyagolható szempont.

Az itemeeplek egyébként annyira bejöttek a tervezőnek, hogy nemrég áttervezte a Tiny Epic Defenderst is rájuk egy újabb Kickstarter keretében - és mivel ez is sikeres volt, nem lennék meglepve, ha a sorozat többi tagja is erre a sorsra jutna.

A cuki figurák mellé cuki látványvilág társul, nagyon színes, nagyon harsány kártyákkal. Kicsit talán túl harsányakkal is. Néha a sok szín és részlet között nehéz megtalálni a fontosabb dolgokat (főleg a varázslatok keresése közben lehet ez kellemetlen), bár ez az én Arcadia Questen nevelkedett szememnek nem volt sokáig zavaró. Azért egy steril, fekete-fehér táblákhoz szokott stratéga lehet, hogy kicsit tovább bogarássza majd a térképet.

img_20171030_230850_176.jpg

A játéktér - és nagyjából úgy minden - kártyákból áll, a tárgyakat egy jópofa állványra rakhatjuk ki, a doboz oldalát ellepik a játékossegédletek, a teteje pedig dobótálcaként funkcionál. Nincs semmi felesleges elem, fő a praktikusság! Ráadásul a lapok védőzve is simán beférnek a dobozba, úgyhogy a kialakításra tényleg nem lehet panasz. 

A fegyverek, mint említettem, nagyon cukik és festésért kiáltanak.

Olyannyira, hogy a vásárlás másnapján, mire hazaértem munkából, már az összes tárgy kifestve várt az asztalon.

Az egyetlen kritika a max életerőt és manát (power) jelző kis kartonbigyókat érheti, amik ide-oda csúszkálnak a karakterlap mellett. Bár a max HP értéke minden esetben kiszámolható a teljesített feladatokból, jó lett volna valami praktikusabb megoldást találni erre.

Quest

Nehéz bekategorizálni a Tiny Epic Questet látatlanban, de még a játék birtokában is. Van benne egy minimális worker placement, egy kis kalandozás és egy jó adag push-your-luck mechanika is (ami itt inkább inkább push-others-luck, ahogy az hamarosan kiderül).

Adott egy mesés fantasy világ kártyákból kirakva, és három hős, akik csak arra várnak, hogy bejárják ezt a mesés világot és győzelmi pontokat gyűjtsenek. Ezt küldetések teljesítésével, goblinok lepofozásával, varázslatok tanulásával és legendás tárgyak gyűjtésével érhetik el.

img_20180101_004710_566.jpg

A 'nappal' fázisban mozgathatjuk a figurákat. A soron következő játékos választ egyet az öt mozgáskártya közül (függőlegesen, vízszintesen, átlósan, egyet bármerre, a térkép szélén körbe), majd aszerint lép az egyik figurájával. Ezután mindenki más is léphet egyet a választott kártya szerint. Aztán következő játékos választ egyet megmaradt kártyák közül és szintén mindenki lép egyet aszerint.... egészen addig amíg egyetlen fel nem használt lap marad.

Az 'éjjel' fázisban lehet pontokat gyűjteni kockadobások segítségével. A soron következő játékos vagy kiszáll (rest) és begyűjti az addig összeszedett jutalmakat vagy dob. A dobott kockáknak megfelelően tudja ütni az útjában álló goblinokat vagy haladhat előre valamelyik templomban. A kockákkal dobhat sérüléseket is, amik ha nullára viszik az életerejét, akkor minden abban a körben gyűjtött cuccát elveszíti. Aztán jön a következő játékos és szintén vagy kiszáll vagy dob, egészen addig, amíg már senki nem akar dobálni.

Azonban a kockákkal dobott sebzés nem csak az aktív játékosra hat, hanem mindenkire! Jutalmat begyűjteni pedig csak akkor lehet, ha éppen rajtunk van a sor. Tehát simán előfordulhat, hogy bár mi vidáman összeszedjük a saját cuccainkat egy körben, mire visszaér hozzánk a kocka, hogy kiszállhassunk, addig a többiek jól kidobálták nekünk (és maguknak) a sebzéseket. Ráadásul a sebző kockák minden egyes új dobásnál egyre nagyobbat ütnek, végül pedig már a többi szimbólum is ártalmas lesz.

Epic

A játék jelentős része tehát kockacsörgésből és hazardírozásból áll. Nekem nyerni még nem sikerült benne, de nagyon élveztem a bóklászást a színes világban. Két játékossal egyébként teljesen más az élmény, mint négyen: kisebb a veszély (hiszen egy pihenés előtt csak egy dobássort kell túlélni), bátrabban vág neki az ember a dolgoknak és kevesebb a pofára esés is. Három vagy négy fővel már egy szerencsétlenebb kör is ki tudja nyírni a peches játékost.

A TEQ nem váltja meg a világot, nem lesznek belőle versenyek és nem lesz kultusza. Ez egy fillernél kicsit hosszabb, kellemes dobálgatás, nagyon szép külsővel megáldva. Próbáld ki, ha valami érdekes kisjátékra vágysz és messze kerüld, ha bosszant, hogy a győzelem nem rajtad múlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr2813172054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása