Társasjátékok a bűn útján III. - Szegény Jimet kirabolták!
2018. május 02. írta: PixelDrake

Társasjátékok a bűn útján III. - Szegény Jimet kirabolták!

Amikor az adminnak kell közbelépnie, hogy megóvja valaki testi épségét, ott már nagyon eldurvultak a dolgok. Történetünk főhősét, Jim Fleminget is valószínűleg ez mentette meg attól, hogy húzósabb összeget kelljen otthagynia az orvosánál fogpótlásra.

Hé haver, hol a kocsim?

Valamikor 2016 elején egy csomó kisebb kiadó kapott levelet szerencsétlen Jimtől, akinek ellopták a kocsiját és vele együtt az összes társasjátékát. A levél minden esetben így nézett ki:

A héten feltörték az autómat (http://goo.gl/DyiCvy). Ellopták a hátizsákomat, amiben benne volt a pénztárcám, a társadalombiztosítási kártyám és a 2000 dollár értékű laptopom (amit munkához használtam). A hátsó ülésen volt pár társasjáték is, amiket szintén elvittek.

Köztük volt a <az aktuális kiadó egy játéka> is. =(

Tudom, hogy ilyenre még nem volt példa és, hogy nem valószínű, hogy tudtok segíteni, de tudna esetleg a <kiadó> egy új példányt küldeni?

Tudom, hogy sokat kérek, de gondoltam megpróbálom.

Nagyon köszönöm!
Jim

Nyilvánvalóan az egész sztori szemenszedett hazugság és csupán az ügyfélszolgálatosok naivitására apellálva próbált meg behúzni pár ingyen játékot. Jim nem volt válogatós, sem visszafogott. Körülbelül ötven kiadót keresett meg ezzel az e-maillel. Volt, ahol teljes játékot kért, volt, ahol csak kiegészítőket és olyan is volt, ahol a teljes termékpalettát megpróbálta ingyen behúzni.

carstolen.png

Akkor csúszott el, amikor a Broomstick Monkey Gamestől próbált meg olyan játékokat kicsalni, amik még nem is lehettek nála abban az időpontban. Azt kamuzta, hogy a BGG-ről és Amazonról szerezte be őket. Egy gyors keresés lebuktatta, ekkor kezdtek el a kiadók levelezni egymással. Kiderült, hogy Jim több helyen is próbálkozott - van, ahol sikeresen - úgyhogy jónak látták nyilvánosság elé tárni a sztorit egy geeklist formájában.

A listára záporozni kezdtek a kiadóktól a címek, amiket Jim megpróbált kicsalni tőlük és nem csak az autós sztorival. Ekkor derült ki, hogy Jim nemcsak, hogy nem volt válogatós, de túlzottan visszafogott sem. Ha sikerült kikönyörögnie egy játékot, a kiadók ajánlata általában az volt, hogy megkapja ingyen, de a postaköltséget neki kell fizetnie. Ilyenkor még nekiállt alkudozni az 1200 forintnak megfelelő összegen arra hivatkozva, hogy pótolnia kell a drága laptopját és a lányáról is gondoskodnia kell. Ezzel szemben, ahol csak pénzért tudták pótolni a "veszteségeit", ott megelégedett egy laza hatvan százalékos kedvezménnyel. Így körülbelül tíz játékot sikerült beszereznie.

Másoktól tesztpéldányokat kért, hogy aztán felszívódjon velük bármiféle cikk vagy értékelés nélkül. Ezeket nem átallotta újra bekérni a kiadóktól, amikor rákezdett az autós kunyerálásra - ami egyébként rávilágít arra, hogy Jim amellett, hogy nem válogatós vagy visszafogott, nem is túlzottan okos.

jimlist.png

Soha nem elég

Jótékonysági árverésekre is igényelt játékokat a kiadóktól. Ezeknek a részletei egyelőre homályosak. Azt tudjuk, hogy a játékokat valóban elárverezték, de azt, hogy a pénz utána hova került, már nem. Természetesen az autós sztorival azokat a kiadókat is megkörnyékezte, akiktől korábban kapott felajánlást az árverésekre.

A geeklisten hamar kiderült, hogy Jim nem csak kiadóknál próbálkozott. Részt vett a népszerű math trade-ben is, ahol természetesen soha nem küldte el az ígért játékot. Ilyenkor rendszerint a nemrég elhunyt apjára és az emiatt depresszióban szenvedő anyjára hivatkozott. Ha keményebb hangot ütöttek meg vele, akkor duplázott és bedobta, hogy azért nem tudja feladni a csomagot, mert mindkét szülője éppen akkor halt meg.

Hogy pontosan mikor és hogyan, azt nem tudom, de Jimet természetesen kirúgták a BGG-ről és a társasjátékos reddit csatornáról is.

Megjelent a Pay It Forward First nevű BGG-s közösségben is. Ez egy ajándékozási lánc, ahol a résztvevők játékot küldhetnek valakinek, majd a következő résztvevők rendre az utolsó felajánlót ajándékozzák meg. Jim a kitiltása után a Pay It Forwardon keresztül próbálta meg visszakönyörögni magát a BGG-re, mondván, hogy egy csomaggal még tartozik valakinek. Az admin viszont közölte Jimmel, hogy szeretné, ha nem venne részt a programban, amíg ki nem derül róla, hogy ártatlan az akkor már harmincnégy tételesre duzzadt csalási botrányban. Később állítólag valóban elküldte a beígért játékot.

Most biztos azt gondolnád, hogy egy ennyire rafinált csalónak volt annyi sütnivalója, hogy a botrány kirobbanása után személyazonosságot váltson és új életet kezdjen valami vidéki kisvárosban, mielőtt az érzékeny lelkű gamer kommuna levadássza és agyonveri a fémdobozos Hanabival.

De nem.

Jim ugyanis az eset kapcsán megszólalt! Igen, megszólalt. Egy újabb, a kiadóknak szétküldött levéllel. Ebben leírta, hogy az autóját valóban feltörték, de a levélhez képest sokkal korábban. Ő kétségbeesetten írt a kiadónak egy levelet, majd amikor rájött, hogy ezzel a módszerrel ingyen játékokat is tarhálhat, vérszemet kapott. Mindezt természetesen nagyon sajnálja. De egyébként <az aktuális kiadó játéka> valóban a lopott játékok között volt - ha esetleg mégis megszánnák szegény ördögöt.

A sztorinak végül az vetett véget, hogy valaki kiposztolta Jim valódi nevét, lakcímét és telefonszámát a BGG-re. Itt lépett közbe az admin. Törölte a posztot és lezárta az egész topikot mielőtt beindult volna a bosszúhadjárat. Jimről azóta nem tudunk semmit. Mondanám, hogy ez a készülő virtuális vendetta elvette a kedvét a piti lopásoktól, de a történetből nekem az jön le, hogy ő az az ember, aki sosem tanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3313603845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása