Izzó acél, szilikon, 3D tervezés - Így születnek a minifigurák
2018. május 14. írta: PixelDrake

Izzó acél, szilikon, 3D tervezés - Így születnek a minifigurák

Amit sokan olcsó húzásnak tartanak, az a játékok egyik legdrágább része. Jó is lenne, ha tényleg "a világ legkönnyebb dolga" lenne minikkel telepakolni egy játékot, ahogy azt a figuraellenesek gyakran hangoztatják. De sajnos nem így van. Hosszú és drága folyamat amíg egy figura eljut az ötlettől a megvalósulásig.

A minik világába Hartmann Krisztián kalauzolt el, aki számos figurát készített már a Blackwater Gulch-hoz és a Sine Tempore-hoz, de ő tervezte a magyar fejlesztésű Cerebria egészen szürreális szobrocskáit és a nemrég lezárult kickstarteres projekt, a Faceless csontfejű szörnyét is. A további munkáiért tekintsd meg a portfólió oldalát, érdemes: https://www.artstation.com/krisztianhartmann


krisztian-hartmann-babascene2-158.jpg

Az ötlettől a tervezésig

Ha egy kiadó figurát akar gyártani, először is szüksége van egy szobrászra vagy egy 3D grafikusra. Az internet világában nem nehéz jó szakembert találni. Van, aki portfóliókat böngész, van, aki Facebook csoportokban keres, de akad olyan is, aki nemes egyszerűséggel fölcsapja a játékszabályokat az utolsó oldalnál és kikeresi, hogy kik voltak a tervezők.

A munka valamilyen koncepciós ábra alapján kezdődhet el, vagyis le kell rajzolni, hogy nagyjából milyen legyen a kész alkotás. Profi kiadó esetében egy grafikus ezt már elő is készítette. Előfordulhat viszont, hogy csak egy vázlatot tudnak adni, ekkor a tervezőnek a saját ötleteivel kell kitöltenie azokat a részeket, amire a kiadó nem gondolt. Ez értelemszerűen lassítja a munkát.


krisztian-hartmann-misery2.jpg

Sajnos a jó konceptrajz sem garancia a sikerre. Könnyen lehet ugyanis, hogy valami papíron nagyon jól néz ki, de térbe már nehezen átültethető. Gyakori például, hogy a megrendelő vagy rajzoló nem gondol a figurák méretére. Egy 30 mm-es figurán az apró részletek nem érvényesülnek, hiába mutatnak jól papíron. Ráadásul a kiálló részek könnyen letörhetnek a kész termékről, ezért a fegyverek, hajtincsek jellemzően vastagabbak, hogy bírják a strapát.

Például a Warhammer figurák páncélja is szerintem azért olyan nagydarab, mert a figuráknál ez érvényesül jól.

Egy tapasztalt 3D tervező még a figura előállítási költségéből is tud faragni. A fröccsöntés ugyanis nagyon szigorú szabályokat követel meg. Ha a modell nem felel meg ezeknek, akkor fel kell darabolni és külön megönteni. Ez értelemszerűen sokkal drágább, ezért is kell okosan megtervezni a figura alakját. 

Ha kész a végleges dizájn, akkor 3D nyomtatással megszületik a mesterdarab, amiből majd az öntőformák készülnek.

krisztian-hartmann-jerseydevil.jpg

 Tervekből a valóságba

A mesterdarab elkészülte után a sorozatgyártásra is több lehetőség van. Létezik egy úgynevezett szilikon öntőformás eljárás. Ez alacsonyabb példányszámnál éri meg, mert a végeredmény nagyon részletes lesz ugyan, de drágább, mert a szerszám hamar elöregszik. Ez egyébként még otthoni körülmények között is megvalósítható, ha valaki szeretné a saját modelljeit sokszorosítani.

A fém figurák egyik előállítási módja a "spin casting" technológia. Itt egy forgó gépbe öntik bele a megolvasztott fémet és a centrifugális erő tolja bele azt a formába. Az eljárás nagyon gyors, megfelelő körülmények között egy nap alatt akár 72 ezer figurát is le tudnak gyártani vele.

spincast.jpg

A legnépszerűbb és legismertebb technológia a fröccsöntés. 

Ehhez szükség van a már említett mesterdarabra, ami készülhet 3D nyomtatással, vagy egy szobrász is megformázhatja mondjuk viaszból. Ebből készül egy műgyanta példány, amit ha kell, szétszednek több kisebb darabra. Ezek elejéről és hátuljáról szilikon lenyomatokat készítenek, amik segítségével elkészül a kerámia öntőforma. Kerámiára azért van szükség, hogy kibírja az olvasztott acél hőjét. Ebből az acélból készül el ugyanis a fröccsöntéshez használt szerszám. Ezután a szerszám elejét és hátulját egymáshoz illesztik és beleöntik a folyékony műanyagot. Indulhat a sokszorosítás.

sarya3.png

A  végleges figura minden egyes öntőforma elkészítésekor veszít a részletességéből az eredetihez képest. Ezért lehet csalóka egy-egy Kickstarter kampány, ahol jellemzően a műgyantából megformázott mesterdarabot töltik fel (ráadásul kifestve) és nem a végleges figurát.

sarya4.jpg

A folyamat jellemzője, hogy minél több darabot kell legyártani egy figurából, annál olcsóbb lesz. Bár magának a szerszámnak az elkészítése még milliós tétel (forintban), ha az készen van, akkor egy figura előállítása szinte elhanyagolható - kb. tíz forint környékén lehet.

sarya1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr5713899234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása