Társasjátékok a bűn útján IV. - A Kickstarter "sötét" oldala
2019. október 21. írta: PixelDrake

Társasjátékok a bűn útján IV. - A Kickstarter "sötét" oldala

Már az oldal indulásakor magától értetődő volt, hogy a Kickstarter vonzani fogja a csalókat. Szerencsére igazán jól megtervezett (értsd: működő) csalással nagyon ritkán találkozni, mert abba legalább annyi energiát kellene ölni, mint egy becsületes projektbe. Helyette itt vannak nekünk az idióták, akik azt hiszik, hogy fél órányi klikkelgetés után majd ömlik hozzájuk a pénz - és tévednek.

Trónok harca sokadszor

Pár hónapja még én is hírt adtam a Facebook oldalamon Danielről, arról az eltökélt fazonról, aki egy elképesztően gagyi Trónok harca kártyajátékot próbált meg pénzzé tenni Kickstarteren. Az ajánló szöveg minden második mondata arról szólt, hogy a kampány nem kamu és, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkezik. Természetesen a HBO-nál még csak nem is tudtak róla. Pár ezer dollárt még így is sikerült összeszednie. No, nem mintha a WordArt+Paint kombóval összehegesztett, rágósmatrica színvonalú lapok és az erősen tört angollal megírt szabályok annyira vonzóak lettek volna. A legtöbben azért fizettek be egy dollárt, hogy a kommentekben szétszedhessék az egész projektet - majd a támogatást visszavonva távoztak. 

kmuth.jpg

A Kickstarter annak rendje és módja szerint le is tiltotta a projektet, de ez nem vette el Daniel kedvét. Újraindította a játékot, ezúttal jóval felkészültebben. Komplett bekezdést szentelt annak, hogy "kitöltötte a HBO formanyomtatványát" (akármit is jelentsen ez), de egyébként sincs szüksége a csatorna engedélyére, mert ő a játékát nem a sorozatra, hanem a könyvre alapozta. Külön kiemelte, hogy egy egész ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy figyeljék a kommenteket és pereljenek be mindenkit, aki negatív kritikát fogalmaz meg. 

Még merészebb célokat tűzött ki maga elé: ezúttal aláírt példányokat hirdetett meg limitált számban, ráadásul a forgatáson használt kellékekkel megspékelve. A legdrágább támogatási szint mellé egy olyan doboz járt volna, amit a sorozat egész stábja és még George R. R. Martin is aláírt. Közben kicsit elszámolhatta magát, mert ha mindent elvittek volna, akkor csak Nikolaj Coster-Waldau-nak több, mint négyszáz dobozt kellett volna aláírnia. A matek amúgy sem lehetett Daniel erőssége, mert az all-in pledge valamiért drágább volt, mint ha az összes támogatási szintet külön rendelte volna meg az ember.

thscam.JPG

Mondani se kell, hogy az új kampány nem volt hosszú életű, ahogy az IndieGoGós próbálkozása sem - megpróbálta ugyanazt a kamut eladni, csak más platformon. A történet ott vett szomorú fordulatot - és ezért sincsen róla szinte semmilyen képanyag -  amikor Daniel egy harmadik kampányt is föltöltött Kickstarterre, ezúttal szabálymagyarázó videóval együtt. A videó pont olyan katasztrofális minőségű volt, mint bármelyik korábbi próbálkozása: webkamerás mikrofonnal fölvett dadogás, miközben egy állóképet lehetett bámulni. Közben viszont tisztán hallatszik, ahogy a szoba másik végében a felesége ordibál a gyerekeikkel. De olyan hévvel, hogy egy bejelentés után a rendőrség gyermekbántalmazás miatt kezdett nyomozni és később a párt le is tartóztatták. Állítólag Daniel a kihallgatáson azzal érvelt, hogy internetes trollok megpróbálják őt tönkretenni, mert irigyek a játéka sikerére. Arról, hogy végül milyen ítélet született, egyelőre nincs semmi információ.

Lemásolhatom a házidat? 

...persze, csak egy kicsit változtass rajta, hogy ne legyen feltűnő! 

Marwan Marjan ezzel már nem akart foglalkozni. Megragadta valószínűleg az első eszébe jutó társasjátékot, a Dungeon Hoardot, és úgy ahogy van, feldobta Kickstarterre. Nem fektetett bele sok energiát: a képeket, a videókat, az ismertető szöveget, de még a kiadó White Helm Games nevét és logóját is lemásolta. Arra azért odafigyelt, hogy a szabályfüzetet ne töltse fel, mert abban szerepel a tervező neve, akit bizony nem Marwannak hívnak.

A gémerek szerencsére gyorsan kiszúrták a csalást, jelentették a Kickstarternek, majd nekiálltak a kommentekben ekézni a feltöltőt, amíg a letiltásra vártak. A projektgazda katasztrofális angolsággal próbált meg reagálni a vádakra, de az érvelése kimerült a lehülyegyerekezésben és a személyes fenyegetőzésben. Amikor belinkelték neki az eredeti játék weboldalát (https://www.thegamecrafter.com/games/dungeon-hoard1), akkor azzal védekezett, hogy az ő játékát nem Dungeon Hoard1-nek hívják, hanem csak simán Dungeon Hoardnak...

 Végül állítólag nem a KS tiltotta le az ő játékát hanem ő maga állította le a kampányt, a "sok idióta miatt". De még a Dungeon Hoard közben "alapított" egy új céget, mellyel a Christ is Born! nevű, bibliai történetet elmesélő játékhoz próbált támogatókat szerezni. A copypaste skilljei ekkorra már kicsit berozsdásodhattak, mert sok elemet az előző kamukampányából emelt át. Így kerülhetett a Jézus születését feldolgozó Christ is Born jellemzői közé a "dungeon friendly shipping". Nyilván ezt is órákon belül tiltották.

christ_is_born.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr2615245866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.10.22. 21:13:34

OOOOH, de hamar vége lett, pedig zseniálisak voltak! Ritka jót röhögtem.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2019.10.22. 22:20:26

@Before: Nyugi, van még ott, ahonnan ez jött :)

Addig ajánlom a sorozat korábbi részeit is:
ludens.blog.hu/tags/b%C5%B1n

Mocsár 2019.10.23. 10:47:00

"Már az oldal indulásakor magától értetődő volt, hogy a Kickstarter vonzani fogja a csalókat. Szerencsére igazán jól megtervezett (értsd: működő) csalással nagyon ritkán találkozni..."

Oh, pedig nem kell messzire menni. Az SJW-k által egekig magasztalt és védelmezett Zoe Quinn soha nem teljesített kickstarter projektje esetleg...?
www.kickstarter.com/projects/703752115/kickstarted-in-the-butt-a-chuck-tingle-digital-adv

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2019.10.23. 11:29:25

@Mocsár: Vagy Anita Sarkeesian, aki legalább elkezdte a videóit, de kb a negyedét se csinálta meg a beígért filmeknek...
Aztán együtt sírtak a fent említett hölggyel az ENSZ-ben, hogy milyen szemét az internetes geek szubkultúra...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.10.23. 15:40:18

@PixelDrake: Olvasgattam azokat is, de ez a két sztori valahogy nagyon ütött. Az emberi ostobaság lenyűgöző tud lenni. :)

sdani 2019.10.23. 17:54:10

@Mocsár: @Tzimisce: Hamár SJV és kickstarter, akkor érdemes megemlíteni ezt a társasjátékot is: www.kickstarter.com/projects/williamdalebout/virtue-signal-the-game-of-social-justice

Bőven összejött a pénz, reméljük a csávó leszállítja.
süti beállítások módosítása