Marvel Contest of Champions - Galaktikus gladiátorok
2015. május 11. írta: PixelDrake

Marvel Contest of Champions - Galaktikus gladiátorok

Amikor elhatároztam, hogy mobiljátékokkal is fogok foglalkozni a Marvel napokon, tudtam, hogy kemény fába vágom a fejszémet. Az Android mint ingyenes és könnyen kezelhető felület szinte ontja magából a különböző értékelhetetlen hulladékokat, amit játéknak mernek nevezni és úgy megírni, hogy észrevétlenül minél több pénzt húzzon le a felhasználóról.

Mindezt nulla tartalommal vagy élvezeti értékkel. Tudjátok, ezek azok a "játékok", amiben úgy kell megoldani egy küldetést, hogy négyszer rákattintasz a "küldetés megoldása" gombra, és ha sokat fejleszted a karakteredet, akkor eljuthatsz arra a szintre, hogy már csak kétszer kell. Közben mindenféle vackot kell gyűjteni, és ha nem fizetsz igazi pénzzel, akkor naponta maximum három percet foglalkozhatsz vele és elfogy az energiád.

Szerencsére a sok szemét között akad néha azért egy-egy gyöngyszem, ami viszonylag magas élvezeti értékkel bír akkor is, ha nem hódolunk be a mikrotranzakciós rendszer követeléseinek. Fizetni persze ezekért is lehet, de a játék élvezete nem a pénzköltéshez kötött.

Itt van például a Marvel Contest of Champions, ami egy régóta tátongó űrt próbál betölteni: a képregényes-verekedős játékok űrét. Hiába az olyan híres híres címeknek, mint a Marvel vs Capcom sorozat, ez a világ még mindig vár egy olyan meghatározó verekedős játékra, mint mondjuk a DC-nek volt az Injustice. Persze mobilon némileg korlátozottak a lehetőségek, de a Contest azért megpróbálja kihozni belőlük a maximumot.

Az irányítás nagyon egyszerű: mozgás gyakorlatilag nincs, a képernyő két szélének tapogatásával és húzogatásával tudunk támadni, kitérni és közelíteni a másikhoz. Közben folyamatosan töltődik a speciális képességet jelző ikon, és ha betelik, akkor ellőhetünk valami extra-brutális támadást vele. Ennyi.

A történetírók sem erőltették meg túlságosan magukat: a Gyűjtő elrabolja a Földről a Marvel hősöket és harcba kényszeríti őket akaratuk ellenére. A hősök először persze ellenállnak, de aztán rájönnek, hogy csak akkor juthatnak haza, ha részt vesznek a viadalon. Mi tehát ezúttal nem a jó, hanem a rossz oldalon állunk és a Gyűjtővel adhatjuk-vehetjük a hősöket két bunyó között.

Kikapni a harcban nem nagyon lehet. Legfeljebb akkor, ha nagyon legyengült, vagy nagyon alacsony szintű hőst küldünk verekedni, de még neki is jó esélyei vannak, ha rátapadunk a képernyő jobb szélére és szó szerint addig ütjük az ellenfelünket, amíg mozog. Ha megállunk és elfelejtünk védekezni, bekapunk egy találatot.

A történetet tehát vereség nélkül is végig lehet vinni (én legalábbis nagyon közel állok hozzá), ami nem ösztönöz gyógyító csomagok és egyéb extrák vásárlására, bőven el lehet lenni az ellenfelek által dobált bónuszokkal. Ha valamilyen érthetetlen okból kifolyólag mégis megszorulnánk, még mindig beléphetünk egy szövetségbe, ahol kérhetünk segítséget.

Pénzt költeni egyébként a szokásos gyógyításokra és fejlődésgyorsítókra lehet. Értelmük nem nagyon van, legfeljebb akkor, ha szeretnénk a Versus módban is indulni, tehát élő játékosok ellen kiállni. Ide viszont nagyon kell a segítség, mert mindenki úgy indul neki, hogy a többiek úgyis széttápolják majd a hősüket, tehát csak akkor van esélyük, ha ők is ugyanezt teszik...

A Contest megpróbál ugyan nagyra törni, de a mobiljátékok béklyójából neki sem sikerül kitörnie. A grafika szép és viszonylag sokáig képes fenntartani az érdeklődést a témára vevők iránt. Agymunkát nem igényel és semmi olyan nincs benne, ami miatt ne lehetne munkába menet fél kézzel nyomkodni. Hogy ez a stílusában jót vagy rosszat jelent, azt mindenki döntse el maga. Én pozitívan értékelem, hiszen az ingyenes játékok között elég igényes darabnak számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr277404028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shoowgeri 2018.11.18. 13:58:49

Act 5.2.6 Collectort, hogy lehet poti nélkül kicsinálni? Segítesz nekem?

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2018.11.18. 16:05:23

@Shoowgeri: Ha még fent lenne a telefonomon, eskü segítenék.
süti beállítások módosítása