Gamer hírek 19.
2019. március 26. írta: PixelDrake

Gamer hírek 19.

Evolúció, Cthulhu edition 

Az Evolúció nagy port kavart a megjelenésekor, de ez a por hamar le is ülepedett. Azóta számos kiegészítő és új rész jelent meg hozzá, de azokra nem harapott rá annyira a játékos közösség, mint az alapjátékra. Az Oceans című résszel a North Star Games most új vizekre evez (bocs).

A koncepció változatlan maradt: éppen kifejlődőben lévő állatok harcolnak egymással a túlélésért (és főleg az ételért) még bőven az emberi civilizáció megjelenése előtt. Egy faj vagy időben alkalmazkodik a rá leselkedő veszélyekhez, vagy összecsapnak a hullámok a feje fölött (bocs). Ahogy a nevéből is kiderül, itt a tengeri élet fejlődése lesz a középpontban és sokkal mélyebb (bocs) élményt kívánnak nyújtani a játékosoknak. Nagyobb hangsúly lesz az egyedi képességeken és táplálékforrásból is több lesz, ami végre szakít a megszokott ragadozó-áldozat iránnyal. Megjelennek tovább a scenario lapoknak nevezett eseménykártyák, további változatosságot csempészve a játékmenetbe.

A projekt és a játék érdekességét a Mélység, vagyis a Deep kártyák adják. Ezek speciális képességlapok, amik a csápos dark-fantasyre hajazó (de egyébként valós lényeket ábrázoló) illusztrációikkal teljesen magices (vagy éppen cthulhus) irányba viszik a játékélményt. A tervek szerint ezek sokkal összetettebb lehetőségeket nyújtanak majd az alap kártyáknál és promócióként csillogós változat is készül belőlük. Az, hogy mennyi lesz a játékban, természetesen attól függ, hogy mennyi pénz folyik be (bocs) a kampány végéig.

Az Oceans jelenleg 13 ezer dolláron áll a kitűzött 20 ezres célhoz képest és még egy teljes hónapjuk van, hogy elérjék azt. Nagyon remélem, hogy ez meg is történik majd és a tervező nem fog befürödni (ok, abbahagytam).

Doppingbotrány a bridzsben 

Több, mint fél évre eltiltották a versenyzéstől a világ első számú bridzsjátékosát doppingvétség miatt. A norvég származású, de monacói színekben induló Geir Helgemo november huszadikáig nem játszhat, mivel egy doppingteszten szintetikus tesztoszteront és klomifént találtak a vérében. A norvég Bridzsszövetség elnöke elmondta, hogy ezek az anyagok valószínűleg nem fokozták Helgemo játékbeli teljesítményét, de ettől függetlenül a sportoló felelőssége, hogy távol tartsa magát azoktól az anyagoktól, amik szerepelnek a doppinglistán.

Helgemo így elvesztette minden pontját, érmét és címét, amit a 2018-as bajnokságon szerzett és 3.659 euró költségtérítést is köteles megfizetni - a csapattársait azonban nem érinti ez a döntés.

Nem is olyan rég egy Magic: the Gathering játékost tiltottak el a kártyázástól csalás miatt - igaz, ott egy életre.

franciakartya.jpg

Segít a szerepjáték!

Emlékeztek még a pszichológusra, aki D&D-vel próbált segíteni a zárkózott gyerekeken? A Critical Core tervezői valami hasonlóba vágták a fejszéjüket. Egy olyan szerepjátékot dolgoztak ki, amivel az autizmussal élő gyerekek szociális készségeit lehet fejleszteni.

Gamer szemmel nézve a Critical Core klasszikus, a D&D5 szabályrendszerét alapul vevő fantasy szerepjáték és ha valaki szeretné, úgy is lehet játszani. A célja azonban nem ez. Terapeuták és játékfejlesztők közösen dolgoztak rajta és kalandmodulokat úgy tervezték, hogy minden feladat megoldható legyen csapatmunkával, kommunikációval vagy valamilyen rugalmas viselkedéssel. Ezek ugyanis azok a területek, ahol az autizmussal élők a legtöbb kihívással küzdenek. Játék közben azonban biztonságosan lehet őket fejleszteni.

A Critical Core célja, hogy a tanárok és terapeuták (esetleg a szülők) kezébe egy olyan játékot adjon, ami tényleg felkelti a gyerekek figyelmét és közben valódi haszna van. A szabályokat leegyszerűsítették, hogy gyorsan el leheseen őket magyarázni, a modulokat pedig úgy alakították, hogy akár másfél óra alatt is lemesélhető legyen egy kaland.A készlet tartalmat színes kártyákat, egy újrahasznosítható térképet és egy rövid útmutatót, ami a játékot terápiás eszközként használókat látja el tanácsokkal.

A Critical cora tipikusan az a projekt, amiért a Kickstarter eredetileg létrejött. Szerencsére a játékosok is rákaptak az ötletre és már a sokadik stretch goalt nyitják meg úgy, hogy még bőven hátra van egy hónap a kampányból.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr7414693874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása