Erre szórtuk el a pénzünket - 2019 legnépszerűbb Kickstarter játékai
2019. december 17. írta: PixelDrake

Erre szórtuk el a pénzünket - 2019 legnépszerűbb Kickstarter játékai

A trend még 2019-ben is folytatódott: Kickstarteren hetente legalább 3-4 új projekt indult, melyek közül többen is dollármilliókat tudtak begyűjteni. Ebben a válogatásban az öt legsikeresebb társasjátékos projektet gyűjtöttem össze Kickstarterről. Ezek a kampányok mind idén futottak, vagyis még egyik termék sem jutott el a támogatókhoz - az majd jövőre, vagy két év múlva fog megtörténni.

A sikernek persze sok mérője van. Én most az alapján válogattam, hogy mely projektek gyűjtötték össze idén a legtöbb pénzt. Ha lesz rá igény, készítek majd egy listát a legtöbb támogatót vonzó játékokról is - érdekes lenne összevetni az eredményeket.

A top5 tagjai, nem meglepő módon, (majdnem) mind miniktől roskadozó gigaprojektek és bőven egy millió fölött hoztak darabonként. Összesen 18.825.538 dollárt szedtek össze, ami nagyjából 5,6 milliárd forintnak felel meg.

5. BattleTech: Clan Invasion

Listánk ötödik helyezettje azért is érdekes, mert ennek a három bekezdésnek a megírásával töltöttem el a legtöbb időt. A BattleTech: Clan Invasionről ugyanis szégyenszemre semmit sem tudok. Még a Kickstarter kampány is úgy szaladt el mellettem, hogy nem is hallottam róla. Aztán, ahogy jobban beleástam magam, elkezdtem gondolkodni, hogy vajon van-e helye ezen a listán, hiszen nem tisztán társasjáték, hanem wargame, ráadásul egy 1985-ös figurás játék új kiadása. Aztán döntöttem: ha a BattleTechnek van BGG oldala, akkor bekerül. Volt neki, így sajnos a szintén ötletes Middara lecsúszott erről a listáról.

A BattleTech tehát egy wargame, amiben többtonnás mecheket kell egymásnak ereszteni, hogy robbanások és gépfegyverropogás közepette fémhulladékká darálják egymást. A darálás kockákkal, kártyákkal és egy szép, hosszú szabálykönyvvel történik. Ennek ismerete azonban nem szükséges az új játék élvezetéhez. A kampány alatt viszonylag olcsón lehetett hozzájutni egy kezdőcsomaghoz, ami néhány mechből és egy pár oldalas quickstart guide-ból állt, hogy kedvet csináljon a teljes játékhoz.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy 2.586.421 dollárral végül elfoglalhatta a lista ötödik helyét.

battletech.png

4. Zombicide: 2nd Edition

Itt van a CMON játék, amire már az első bekezdéstől kezdve vártál. Egyértelmű volt, hogy legalább egyszer szerepelni fognak a top5-ben, ugye? A Cool Mini or Not a közösségi finanszírozós pályafutását még 2012-ben kezdte, éppen a Zombicide-dal. Azóta megállás nélkül ontja magából a különféle figurás projekteket és bár a lendületet néha meg-megtörik, úgy néz ki, hogy az emberek még mindig nem unják a játékaikat. 

Ahogy a zombikat sem. A Zombicide: 2nd Edition nem a második, hanem legalább a hatodik része a sorozatnak, ha csak az alapjátékokat nézzük. Az élőholtak a középkortól kezdve a világűrig már minden klisét bejártak, ideje volt tehát rebootolni az egész szériát. Átdolgozott szabályok és új figurák - ennyi elég volt ahhoz, 3.410.084 dollárt kalapozzanak össze, ami az idei év negyedik helyére elég. 

zombicide2.png

3. Trial by Trolley

Nem gondoltad volna, hogy egy partijáték jut majd be a top5-be, ugye? Pedig anno a Robbanó cicák sikere sem volt véletlen (megjegyzem, még most is a második legtöbb pénzt hozó játék a Kickstarter történetében). Bot egyszerű szabályok, vicces grafika és egy több milliós rajongótáborral rendelkező online képregény. Ami Oatmealnek sikerült, az sikerülhet a kellően morbid Cyanide&Happiness csapatának is. Előző játékuk, a történet-felépítős Joking Hazard is szép eredményt ért el, úgyhogy újra megpróbálták, egy még elszálltabb ötlettel.

A Trial by Trolley a klasszikus etikai kérdést dolgozza fel, miszerint: kit ütnél el inkább a villamossal. Minden körben más ül a vezető székébe, a játékosok pedig ártatlan járókelőket játszhatnak ki a két vágány egyikére: tíz éves kisgyerek, egy édesen alvó kiscica, egy boldog család, stb. Ezek egyikén sem gázolna át szívesen senki. De megbolondíthatják a dolgot néhány olyan ötlettel is, ami felé már szívesebben fordítaná az ember a kormányt: egy játszótér felé osonó szatír, terroristák, a Nickelback, stb. A villamosvezető ezek után dönt, hogy melyik sort trancsírozza fel, a vesztes csapat pedig büntetőpontokat kap.

Fekete humor? Az. Morbid? Az. Primitív? Igen. De valamiért átkozottul sikeres, ugyanis 3.538.065 dollárral a harmadik helyet foglalja el.

trolley.png

2. Bloodborne

Amióta a társasjátékok átvették a vezető szerepet Kickstarteren a számítógépes játékoktól, egyre másra jelennek meg azok asztali verziói. Sajnos pont ezek azok a társasok, amik miatt olyan sokan haragszanak a Kickstarterre és az itt készült játékokra. A legtöbbjük unalmas, repetitív vagy csak szimplán fantáziátlan tucatjáték, aminek a legnagyobb erénye, hogy sok és szép figura van benne.

A Steamforged Games pontosan erre az irányra állt rá és le is nyúlta a From Software üdvöskéjét, a Dark Soulst, úgyhogy a közösségi finanszírozás nagyágyúja, a CMON kénytelen volt beérni a Bloodborne-nal. Mint azt fentebb is említettem, a CMON nagyon érti a Kickstartert. Úgyhogy nem az lepte meg az embereket, hogy a játék sikeres, hanem az, hogy a cég negyedik, a Kickstarter történetének pedig a tizenkettedik legsikeresebb játéka lett a Bloodborne. Érdekesség, hogy 6., 10., 11. és 12. legtöbb pénzt hozó társasjáték is a CMON szülötte, aztán ha elkezdünk lejjebb tekerni a listában, akkor 3-4 tételeként újra megjelenik a már ismert logó.

Persze mi másról is szólhatna egy Bloodborne játék, mint a nagybetűs Hentelésről. Csak az alapdoboz 123 figurát tartalmaz, ami ha nem jelentene elég aprítani valót, a játékosok egymást is ölhetik - szigorúan kockamentes harcrendszerben. A gyilkolásért jutalom jár, ami itt felszerelést és tapasztalati pontként is funkcionáló vért jelent.

A maga 4.013.731 dollárnyi összekalapozott pénzével a Bloodborne az idei lista második helyére tudott felkerülni.

bloodborne.png

1. Etherfields

Az Awaken Realms csapata a Lords of Hellasszal, a Nemesisszel és a This War of Mine-nal már bebizonyította, hogy megérdemli a támogatók bizalmát. Az Etherfields a szürreális történetével és lehengerlő látványával nem véletlenül került az idei lista legelejére. Az elképesztően részletes figurák csak egy kis részét képezik a játéknak. A fókusz a sötét tónusú történeten és a logikai feladványok megoldásán lesz. Még a tonnányi kiegészítő nélkül is legalább ötven óra szórakozást ígér az alapjáték, úgyhogy biztosan nem fog hamar ismétlődővé válni.

A kampány sem csak arról szólt, hogy begyűjtötték a pénzt: logikai feladatokkal, játékokkal szórakoztatták a backereket. Ezekkel újabb tartalmakat lehetett bevinni a játékba, egyetlen fillér elköltése nélkül. Elszórtak továbbá a kampány oldalán számos rejtett linket, amikkel kinyomtatható, játékbeli bónuszokhoz lehetett jutni.

Az Etherfields 3.974.362 fonttal (5.277.237 dollár) a csapat és az idei társasjátékos Kickstarter legsikeresebb kampánya lett. Összesítettben pedig a hetedik helyre küzdötte fel magát a legtöbb pénzt hozó társasjátékok listáján.

etherfields.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3215353158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása