Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!
2020. április 20. írta: PixelDrake

Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a Korokon át volt a két vezető darab, és bizony, köztük van a Gazdálkodj Okosan is.

UPDATE: A csoport közös levelet írt a NLCafé szerkesztőségének és felajánlotta a segítségét egy korrekt cikk megírásához.

Már az elején szeretném leszögezni, hogy senkitől nem várom el, hogy profi gamer legyen, ismerje a BGG-t, vagy akár csak szeresse a játékokat. Valakit ez érdekel, valakit az, különbözőek vagyunk. A baj az, hogy egy kiterjedt olvasótáborral rendelkező újságban megjelenhetett egy olyan cikk, ami nélkülözi még a lehető legkisebb mértékű utánajárást is (sőt!).

Lássuk, hogy a szerző milyen szórakoztató játékokat ajánl 2020-ban az olvasóinak:

  • Scrabble (1948)
  • Activity (1990)
  • Gazdálkodj okosan! (1960)
  • Ki nevet a végén? (?)
  • Malom (?)
  • Monopoly (1933)
  • Hotel (1974)
  • Szerencsekerék (1975)

Jó kis lista, mi? A legfiatalabb játék ezek közül harminc éves, kettőnek a korát nem lehet pontosan meghatározni (de több száz, vagy akár ezer évre is tehető) és egy kivételével mindegyik a rendszerváltás előtt született. Az egyértelmű, hogy a cikk megírásához pontosan 0 weboldalt nyitottak meg, mert akkor legalább egy Catan vagy egy Rizikó bekerül volna a szórásba. A szerző bele se gondolt abba, hogy telik az idő, egyszerűen csak felidézte, hogy ő mikkel játszott gyerekkorában és szépen felsorolta őket.

De vajon mi volt a célja a cikk megírásával? Azt gondolta, hogy van még olyan ember, aki még nem hallott a Malomról és most, hogy olvasott róla, fellelkesülve fog rohanni a boltba egy példányért? Vagy, hogy valakinek eszébe jut, hogy egyszer kaptak karácsonyra egy Scrabble nevű dolgot, csak nem tudták róla, hogy társasjáték, és soha nem bontották ki? Esetleg a karanténban ülő, túlhajszolt szülőknek most fog csak beugrani, hogy ha már semmilyen módon nem tudják lekötni a gyerekeket, akkor akár tárasasozhatnának is velük?

 

Vajon, ha most autóajánlót írnának, akkor Ford Taunus meg a Wartburg 353 lenne az élen, mint családi autók?

A listából a Szerencsekerék a kedvencem. Az utolsó adás a műsorból még az évtized elején volt, akkor is tíz évnyi szünet után próbálta meg föltámasztani a Story TV. A belőle készült társasjáték régóta nincs forgalomban, legfeljebb apróhirdetés oldalakon lehet belefutni egy-egy leharcolt példányba.

A slusszpoén az, hogy ez a cikk valójában nem a karanténra készült. Még 2017 januárjában jelent meg  - és már akkor is vállalhatatlan volt -, 8 izgalmas családi társasjáték téli estékre címmel (lásd a képet). Most egyszerűen csak átírták a cím végét karanténra és újra kiadták.

Kíváncsian várom, hogy melyik lesz az a nyolc izgalmas családi társasjáték, amikkel a nyári estéken lehet majd játszani...

nlc.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr8315625754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása