A Pokemon Go három nagy válasza
2016. július 15. írta: PixelDrake

A Pokemon Go három nagy válasza

Valószínűleg föltűnt, hogy az internetet a napokban ellepte a Pokemon Go és az arról készült kismillió meme, poszt, cikk (még az Index és az Origo is ír róla majdnem naponta), kép, videó és még ki tudja mi. Közben lassan, de biztosan előbújnak az anyázók a rejtekhelyükről (amivel amúgy az internet sebességét ismerve eléggé elkéstek), és jönnek az intelligens kérdések, mint a "miért is kell nekem ezzel foglalkozni" és társaik. 

Azoknak, akik egy kő alatt élnek: a Pokemon Go egy új pokemonos mobiljáték, melynek lényege, hogy a valós helyzetünket GPS-szel meghatározva zsebszörnyekre vadászhatunk a telefonunkkal, amiket a kameránk segítségével el is kaphatunk. A befogott állatokat aztán a gymekben harcoltathatjuk, illetve ún pokestopoknál megszerzett tárgyakkal fejlesztgethetjük. Ezek rendszerint valamilyen nevezetes hely közelében vannak (persze csak virtuálisan).

A játékot hivatalosan jelenleg Európában nem lehet elérni, de az élelmesebbek már most is ádáz csatákat vívnak a fontosabb helyekért. Hogyan lehet Pokemon Gót játszani Magyarországon? Itt találsz róla egy leírást.

pokemon-go5.jpg

Miért sikeres a Pokemon Go?

Erre könnyű válaszolni. A fiatalabbak azért szeretnek vele játszani, mert cuki szörnyek vannak benne, valamint tartalmazza az összes addikciónövelő faktort, amit csak mobiljátékba lehet ültetni. Vannak benne szintek, ranglista, pontszámok, ráadásul az előrelépés látványos (a Pokemonok továbbfejlődnek) és konkrét célja is van.

Nyilván lejjebb fog majd apadni a hullám, de biztosan lesz neki egy kitartó kemény magja, akik sosem állnak majd le a pokemon fogdosással.

pokemon-go-nick_statt-screenshots-1_0.jpg

És ha mindez nem lenne elég, a Go gyakorlatilag tökéletes időzítéssel érkezett. Most vagyunk abban az időben, hogy szinte mindenkinek van 3G képes okostelefonja, hozzá kellő mennyiségű adatforgalommal, de az AR játékok még újdonságnak számítanak. Ehhez még hozzájön az, hogy akik a Pokemont nézték/játszották gyerekkorukban, azok most érték el azt az életkort, amikor a legtöbben keresőképessé és önállókká válnak. Tehát akik hajlandóak sok pénzt és időt áldozni a Pokemonra, azok most képesek rá.

Miért a Pokemon Go?

Mert egészen egyedi formája a videójátéknak. Az Ingress is nagyot robbantott ezzel a formával és ez a jövőben csak fokozódni fog. A Go nem elvonja az embert a külvilágtól (amit sokan kritizálnak a videójátékok esetében - és amivel nem értek egyet, de ez egy másik poszt témája lesz), hanem kirugdossa oda. Pokemont akarsz fogni? Akkor indulás kifelé sétálni! Harcolni akarsz? Akkor irány a tér! Szeretnél még több pokemont? Akkor tessék legyalogolni öt kilométert és majd kikel egy tojásod.

pokemongo3.png

Gyaloglás közben meg sok mindent megtudhatsz a környezetedről a pokestopoktól. Mindezt erőltetett szájbarágás nélkül. Most már tudom, hogy hívják a szobrokat a házunk körül. A körúton egy csomó homlokzatot és párkányt fedeztem fel. Már ezerszer jártam arra, de valahogy mindig átsiklott rajtuk a szemem. Most megálltam nézegetni őket és megjegyeztem a nevüket.

A metróról egy megállóval hamarabb szállok le, hogy közben foghassak pokemont.

A napi futásadagomat egy körrel megnöveltem, hogy pont kikeljen alatta legalább egy tojás.

Munkában a tízperces szüneteket nem még egy kávéval és konyhában rohadással töltöm, hanem teszek egy kört az épület körül.

pokemongo4.jpg

Miért nem káros a Pokemon Go?

Na igen. Azért a hírek fele arról szól, hogy milyen szörnyű dolgok történnek az emberekkel a Go miatt. De azért gondoljunk bele! Aki úgy megy át az úttesten vagy vált sávot a kocsijával, hogy közben végig a telefonját bámulja, annak már amúgy is mindegy, nem? Biztos lesznek még hírek, hogy valaki mocsárba/méhkasba/aknamezőre/működő vulkánba/51-es körzetbe sétált és közben játszott. De ezeknek az embereknek nem játék kell, hogy betonfalnak menjenek, hanem idő.

Hasonlóképp, intelligens ember azt is fel tudja fogni, hogy más hátsó kertjébe nem mászunk be pokemonért, és ez a város zűrös kerületeire is vonatkozik. Az meg, hogy munka helyett valaki játszik, mert nem tud uralkodni magán, nos ezt az Angry Birds is kiválthatja, nem kellenek ide zsebszörnyek.

Ja, és, hogy eleged van a sok Gós posztból Facebookon? Akkor ezt a bővítményt neked találták ki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr468889998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.07.16. 06:16:57

Egy darabig nyilván nagyon felkapott lesz, aztán jó eséllyel gyorsan lecseng. Pont az AR miatt. Budapest azért nem egy Skyrim, a valóságos világ nem nagyon rúghat labdába a virtuális mellett.

Gülücsipacsodamuki 2016.07.16. 06:37:07

Karácsonyra már ciki lesz, leszámítva Magyarországot, ahova minden baromság késve érkezik, viszont sokkal tovább marad majd életképes.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.16. 07:40:22

Jah, anyázók, de akik nem tudják mi ez, kő alatt élnek, ott az elején. Ez inkább anyázás. Így öngól.
Amúgy múló divat.
Bővítmény sem kell, mert faszbukot értelmes ember nem nagyon használ.

midnight coder 2016.07.16. 07:44:53

Amúgy szerintem véges sok idő alatt össze lehetne dobni egy android emulátorra épülő automata játékost ami éjjel-nappal járkál a virtulális térképen, és begyűjti a pokemonokat, kelti a tojásokat, stb.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2016.07.19. 18:58:12

Egyébként remekül sikerült megfogni a lényeget: előbb-utóbb erre is rá fog unni mindenki.
süti beállítások módosítása