A nap, amikor minden régi ötlet elfogyott
2016. június 28. írta: PixelDrake

A nap, amikor minden régi ötlet elfogyott

Képzeljünk el egy konferenciát a nem is olyan távoli jövőben, amikor egy titkos pincében összeül az Öt Nagy Társasjátékkiadó (ÖNT), hogy megvitasson egy életbevágó problémát. Az öt igazgató elsétál a marcona képű őrök mellett, leolvassa a belépőkártyáját, a retináját, a vénáját és felmondja a hangazonosító szöveget ("Sosincs elég KS kampány") majd belép a terembe, ahol középen a hologrammos kivetítőn egy sakkfigura képe forog. Miután mindenki helyet foglalt, az ÖNT elnöke sötéten maga elé tekintve megszólal, a többieknek pedig a hideg futkos a hátán.

pandemiccthulhu.png

A probléma az, hogy a Pandemic: Vízipók-csodapók (Cthulhu edition) valamiért nem hozta azokat a számokat, amiket vártak és az Agricola meets Munchkin (My Little Pony edition)-höz készült kiegészítő is elhasalt. Vajon mi lehet ennek ez oka? Lehet, hogy az emberek megunták az eddigi sablonokat és most valami újdonságra vágynak?

  • Remek, akkor adjunk ki mondjuk egy Toldi Miklós Dominiont.... Nem jó, már volt.
  • Akkor mondjuk Camel Up! X Five Tribes? Nem jó, mert a Camel Upnak már az odalentes változatát sem vették.
  • Zombicide season 39, Charlie Chaplin minifigurával? Az még talán működhet...

Szóval mindenféle alterkodást meg mocskosmainstreamet félretéve nagyon szembetűnő a mai társasjátékos trend. Jelenleg az átdolgozások, feldolgozások és kiegészítők korszakát éljük. Érdemes megnézni, hogy ami jó, abból tuti kipréselnek még legalább egy kiegészítőt vagy egy folytatást a népnek. Ráadásul (hogy a múltkori legós posztra utaljak), egyre több cég fedezi föl magának a külső tematikában rejlő lehetőségeket. Vagy inkább a külső tematika fedezi fel a társasjátékban rejlő lehetőséget?

dark_souls_board_game_0.jpg

Most a cím alapján bizonyára azt hitted, hogy itt károgás következik, de sajnos nem. Szerintem az, hogy mindenből, aminek kettőnél több rajongója van előbb vagy utóbb lesz társasjáték-adaptációja alapvetően dolog. Így ugyanis szinte mindekihez eljut majd valamilyen formában a játék. Ami remélhetőleg nem egy Feketepéter variáns. És akkor rájön, hogy a játék milyen jó és tágul a látóköre, stb, stb.

Ami igazán érdekel, hogy ha ez bekövetkezett, mi lesz azután? Amikor mindenből volt már minden edition. Amikor már nem lehet hova kiegészíteni egy játékot. És amikor már senki nem akar guest artist editiont, meg deluxe editiont meg promo kitet látni, hanem valami újdonságra vágyna.

Na akkor muszáj lesz asztalhoz ülni és újabb dózist lőni a kreatív vénákba. Akkor nagyon nehéz dolguk lesz ugyanis: ki kell majd szolgálni azt a réteget, akiket a tematikus kedvencükkel beránotottak a társasok világába. Én a mostani állapotot is nagyon élvezem, de nagyon kíváncsi vagyok arra is, ami ez után jön majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr398827414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2016.06.28. 15:21:11

Engem pont ez akadályoz meg abban, hogy új játékot vegyek.
Kb 80-as gyűjteménynél már alaposan megnézzük mit érdemes megvenni.
A leggyakoribb érv: ilyen jellegű játékunk már van...
Üdítő kivétel (remélem) A This war of mine játék. Idén ez volt az egyetlen aminél éreztem, hogy ez kell, mert újat tud muzatni.
süti beállítások módosítása