Pofátlanul drága lesz a kalózos játék
2014. október 27. írta: PixelDrake

Pofátlanul drága lesz a kalózos játék

Van nekünk a Kickstarter mint a jó és kevésbé jó ötletek szülőhazája. Van nekünk továbbá egy Privateers! névre hallgató kalózos társasjáték, ami itt szeretne fizikai formát ölteni. És ahol a készítőkkel egy "kissé" elszaladt a virtuális ló.

Nézzük csak, mit tud a Privateers! Először is az illusztrációk minősége lélegzetelállító. Ha tehetném, minden egyes lapból kérnék egy A3 méretű példányt és teleaggatnám velük a lakást. Kapunk pici műanyag hajókat, játéktáblát és rengeteg kártyát, a már említett szép illusztrációkkal. A táblát véletlenszerűen rakjuk ki hatszögekből, majd mindenki átveszi egy kalózkapitány szerepét és a kezünkben lévő kártyákkal és kockákkal addig ágyúzzuk a másikat amíg fogpiszkálóvá nem aprítottuk a hajóját (vagy nullára csökkentettük a befolyását). Ebben a puskaporon és ólmon kívül természetesen segítségünkre lesz a legénység, valamint a mágia, a zombik, a földönkívüliek(!) ezen kívül minden olyan mitológiai lény, ami akár minimális szinten is kapcsolatba hozható a vízzel.

Oké, akkor most mi ezzel a baj? Nos, komoly oka van, hogy nem ütöm le máris a rendelés gombot, pedig a téma nagyon csábító. Ez pedig a kitűzött Kickstarter cél, amit 1,2 millió svéd koronában, vagyis több, mint negyvenmillió forintban határoztak meg.

Értem én, hogy egy társasjáték kiadása drága dolog, meg a készítők fizetik a postaköltséget mindenhova, nade negyvenmillió forint? Még az igazán nagy projektek is ritkán mernek tízezer dollár (2,5 millió forint) fölé menni és kifejezetten szerencsésnek kell lenniük ahhoz, hogy ennek a többszörösét kapják.

 

Összehasonlításképpen: a [redacted] célja 9 ezer dollár volt, amiből végül 57 ezer lett (14 millió forint kb). Ez több, mint hatszoros túlteljesítés és még így is messze vannak a Privateers! negyvenmilliójától. Ráadásul a játék nagyobb része már készen van, tehát költeni leginkább csak a gyártásra kell, ami kártyás játék esetében messze nem olyan drága, mint mondjuk egy 20-30 minifigurát tartalmazó kazamatás játéknál.

Valószínűleg a tervezők is rájöttek, hogy ezt nehéz lesz összekalapozni, ezért borzalmasan magas támogatói szinteket hoztak létre. A kötelező egydolláros "köszi" szint fölött már az ötezer forintos jutalom jön, amiért egy szép üdvözlőlapot kapunk. Ezt alapból nem tartalmazza a többi csomag, így ha megvettük mondjuk csak a játékot 22 ezerért, akkor még háromezret hozzá kell csapnunk a végösszeghez, ha szeretnénk azt a nyüves képeslapot is.

Ez pedig még csak a kezdeti lehetőség volt, a határ a csillagos ég, pontosabban az egymilliós Legend szint, amiért kétszer is megkapjuk a játékot, valamint kapitányként szerepet is kaphatunk benne. Ugyan ki ne akarna ennyit fizetni egy még meg sem jelent játékért?

A Privateers tehát nagyon jó ötlet, nagyon szép képekkel, de borzalmasan túllőtt árakkal. Bár még több, mint egy hónap hátravan, alig gyűlt össze a cél huszadrésze, ami meghátrálásra késztetheti a jövőbeni adakozókat is. Reméljük, hogy ennek ellenére nem bukik meg a projekt, vagy ha mégis, nem úgy próbálják majd megmenteni, hogy újabb kampányt indítanak, magasabb árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr836835179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása