Trickerion - Az új magyar sikerjáték? II. rész
2014. november 04. írta: PixelDrake

Trickerion - Az új magyar sikerjáték? II. rész

A Társasjáték Fejlesztők Napján szinte azonnal megragadta egy játék a figyelmemet. Steampunk környezet, bűvészek és erős gamer irányvonal. Először azt hittem, hogy ezt a játékot nekem találták ki. Azonnal föliratkoztam a listára, így még volt lehetőségem ki is próbálni azt. Az újszerű tematika lenyűgöző volt, a játékba ölt kutatómunka és részletesség pedig irigylésre méltó. 

Szerencsére Essenben is hasonló fogadtatásra talált a játék, így már nincs messze attól, hogy nyomtatásba kerüljön. Külföldi útjuk után a két tervezővel, Péter Viktorral és Ámann Richárddal beszélgettem a játék születéséről és jövőjéről.

(Az interjút a terjedelme miatt két részletben közöljük, ez itt a második rész. A első rész itt olvasható.)

Mik voltak eddig a reakciók a játékra kiadói, illetve tesztelői oldalról? 

Viktor: Mivel a játékot a kezdetektől fogva a Kickstarterre szántuk, az esseni kiállításig nem igazán tárgyaltunk még kiadókkal. Ott viszont kiadói oldalról is nagy volt az érdeklődés, a Z-Man Gamesnek oda is adtunk egy példányt tesztelésre. Továbbra is a saját kiadás a cél, de Essenbe úgy mentünk, hogy minden ajánlatra és lehetőségre nyitottak leszünk, így nagyon örültünk ennek a megkeresésnek.

Tesztelői oldalról elképesztő mennyiségű hasznos visszajelzést kaptunk az elmúlt hónapokban, és ez úton is nagyon köszönjük mindenkinek, aki a véleményével segített a játék fejlődésében. Általánosságban elmondható, hogy az első 2-3 kör alatt sok kérdése van az első játékosoknak, de ezután jellemzően „beszippantja” őket a játék – segítség nélkül is elboldogulnak, és nagyon élvezik. A tesztelői visszajelzések alapján egyébként már sokat egyszerűsödött, illetve rövidült a játék, de még így is a komplexebb Eurogame-ek közé tartozik. 

Richárd: Nagyon sokat segítettek a tesztek, és a külsős tesztelők abban, hogy megtaláljuk a játék jelenlegi formáját, most pedig a szabálykönyvön végezzük az utolsó finomításokat, hogy biztosan minden egyértelmű legyen a mi közreműködésünk nélkül is. Ahogy Viktor is írta, most már komoly szakmai szereplőknél is ott van a játékunk, és bízunk benne, hogy a több, mint két éves fejlesztésnek köszönhetően náluk is kiállja a próbát. 

Mi volt eddig a legnagyobb változtatás amit végre kellett hajtani a játékmechanizmuson?

V: Igazság szerint a mostani verzióig kitesztelt, majd egy ponton kidobott koncepciók garmadáján keresztül vezetett az út. 

R: Talán a legnagyobb kidobott dolog a tapasztalati rendszer, ami már a kezdetektől kísért minket különböző formákban, de aztán az Magyar Társasjáték Egyesületből Bálint Gábor és csapata felhívta a figyelmünket rá, hogy akár teljesen el is engedhető lenne. Mi azért indirekte módon megtartottuk, csak beépítettük a népszerűségbe, ezzel egy új dolgot behozva a klasszikus győzelmi pont rendszer mellé. De voltak itt régen színházigazgatók, meg csak külföldi utazással beszerezhető trükkök, hogy a három teljesen különálló színházról már ne is beszéljek, és jó pár ötletünk van tarsolyban a folytatást illetően is.  

L: Milyen volt a játék fogadtatása Essenben?

Vi: Mivel természetesen ez volt az első Essenünk (de remélhetőleg nem az utolsó), így nem igazán tudtuk, hogy mire számíthatunk, de azt kell hogy mondjam, hogy a fogadtatás minden várakozásunkat felülmúlta. Az egész rendezvénynek hihetetlenül pozitív volt az általános hangulata, szinte mindenki érdeklődő, kedves és lelkes volt.

Mivel csak néhány bemutató példányt tudtunk kivinni (a Kártyagyár kiváló minőségű munkája, ezúton is nagyon köszönjük Csete Viktornak), a cél a figyelem felkeltése, illetve a játék népszerűsítése volt, ezért a standunkat igyekeztük minél látványosabbra felépíteni, illetve folyamatos tesztjáték-lehetőséget biztosítani. A koncepció pedig úgy tűnik, bejött: a négy nap tesztidőpontjai már az első nap beteltek, és a játékot röviden bemutató asztalnál is végig óriási volt a pörgés. Vasárnap estére már alig láttunk a fáradtságtól, de abszolút megérte minden ott töltött perc.

R: Iszonyatosan király! Rettenetesen jó fejek voltak az emberek, mindenki nyitott, kedves és természetesen hozzáértő volt. Néha már egy kör után átvették a magyarázást tőlem a játékosok. Farkas Villővel a játék art directorával már első nap könnyes szemekkel néztünk össze, amikor sorban jöttek az őszinte elismerések a játék grafikai világára, de játékfejlesztőként még nagyobb elismerés volt az elégedett mosoly a tesztjátékosok arcán, amikor felálltak az asztalunktól.

Azt hiszem sikerült néhány angyalt is szereznünk, akik hisznek bennünk annyira, hogy terjesztik majd a játékot, és segítenek bennünket, amikor elindul a kampány, és azt hiszem ez a legfontosabb. Szeretnénk ezeket az embereket a lehető legnagyobb becsben is tartani, őket máris a csapatunk tiszteletbeli tagjává fogadtuk, amely egyébként már nem is olyan kicsi, mert a kreatív részleget szépen lassan bővítenünk kellett a fejlesztés során. Így ma már olyan hihetetlenül tehetséges emberek erősítenek minket, mint Bíró Csilla, Fejes Lacza és Sáfrány Atis, de már tárgyalásban állunk néhány külföldi illusztrátorral is, aki egy – egy artwork erejéig besegítene a trükkök illusztrálásába. 

A első rész itt olvasható.

A képek forrása a játék weboldala és Facebook oldala.

Szeretnél még több társasjátékos interjút olvasni?
Kattints és böngészd a Ludens társasjáték interjú sorozatát!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr846857887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása