Vérfürdő a focipályán - Interjú a Magyar Blood Bowl Liga szervezőjével
2016. február 03. írta: PixelDrake

Vérfürdő a focipályán - Interjú a Magyar Blood Bowl Liga szervezőjével

Blood Bowl, vagyis Vérfoci. Vajon hogyan reagálnának a Warhammer univerzum lényei, ha a kezükbe adnának egy tojáslabdát, majd annyi mondanának nekik, hogy vigyék el azt egy mező másik oldalára bármi áron? Igen, pontosan úgy! Hiszen annyira szívelik egymást ezek a lények, miért pont  sportpályán lennének sportszerűek, nem igaz?

Mi az a Blood Bowl?

Kicsit sajnáltam, hogy amerikai focis társasjátékból viszonylag kevés (jó) készült. Viszont annál boldogabb voltam, hogy a legnépszerűbb egy fantasy körítésbe bujtatott, gyakorlatilag wargame. Labdával.

Van tehát két csapatunk, akik nagyjából amerikai focit játszanak. A cél, hogy a labdát bevigyék az ellenfél end-zone-jába, ezzel touchdownt és pontot szerezve. A cél megvalósításához kétféle eszköz áll rendelkezésükre.

Az egyik, hogy gyors és ügyes játékosaikat az ellenfél védelme mögé juttatják (kihasználva annak lomhaságát), majd lepasszolják nekik a labdát és pontot szereznek, mielőtt elérnék őket a meglepett védők.

A másik, hogy valahogy megszerzik a labdát, elindulnak vele a cél felé és közben kitapossák mindenki belét, aki a közelükbe megy.

Alapvetés

A játékosok négyzethálós pályán esnek egymásnak és rendelkeznek a fantasy stratégiákra jellemző tulajdonságokkal (erő, ügyesség, páncélzat, sebesség). Értelemszerűen minél nagyobb valami, annál nagyobb eséllyel visz földre valakit (és annál nagyobb az esélye, hogy az ott is maradjon) és annál kisebb eséllyel végez el olyan alapvető feladatokat, mint pl. a labda elkapása, vagy fölemelése a földről.

A fentebb említett cselekedetek mindegyike ugyanis kockadobást igényel, amit könnyű elrontani, ha nem a megfelelő játékossal próbálkozunk. A próba eredményét ronthatja, ha a játékosunk mellett egy vagy több ellenfél áll, így a Blood Bowl legfontosabb eleme a figurák optimális elhelyezése.

Amit tudni akartál, de még nem merted megkérdezni

A Blood Bowl nem csak azért érdekes, mert hihetetlenül szórakoztató (és még festhető minik is vannak benne), hanem azért is, mert létezik belőle egy igen aktív magyar játékosközösség, melynek évi rendes bajnoksága jelenleg is zajlik. A Vérfoci magyar helyzetéről és a ligáról annak szervezőjével, Swiftyvel beszélgettünk.

Ludens: Hogyan alakult Blood Bowl magyarországi karrierje, és hogyan látod a jövőjét?

Swifty: Legjobb tudásom szerint először 1992-93-ban jelent meg Magyarországon, az ekkoriban indult Bíborhold (majd Holdtölte) magazinban olvashatott róla a nagyérdemű, illetve a kellő anyagiakkal rendelkezők a (pesti) Trollbarlangban szerezhették be a figurákat. A borsos ára miatt azonban nem sokan engedhették meg maguknak, ráadásul - ahogy az összes terepasztalos játéknak is - erős konkurenciája akadt az akkoriban lendületet vevő szerepjátékok személyében. A szerepjátékok a hasonló tematikán túl szélesebb réteget tudtak bevonzani, a beszerzési költségük pedig megoszlott a játékosok között. Úgyhogy ekkoriban nem volt elég - mondjuk úgy - érett még a magyar játékosközösség, hogy a BB igazán szárnyra kapjon.

Aztán, ahogy teltek-múltak az évek, ahogy a számítógépes feldolgozások megjelentek (előbb 1995-ben a Blood Bowl PC-re, majd 2004-ben a Chaos League, amit 2009-ben a hivatalos Blood Bowl adaptáció követett), úgy szélesedett a játékos bázis, és a hazai vonal is szép életet élt meg.

Jelenleg, amikor a társasjátékok reneszánszukat élik, a magyar Blood Bowlban is jellemző, hogy vannak lelkesek (régiek és újak), ugyanakkor vannak, akik vagy a családi élet időkényszerétől vagy a milliónyi új figurás játék, kickstarteres csecsebecse csillogásától vagy a számítógépes csodák varázsától megbabonázva elpártolnak. Vagyis van fluktuáció, de mérsékelt.

A liga oldalával azt szeretnénk elérni, hogy adott esetben megemlékezve az elpártolóktól, inkább a lelkesedők kerüljenek előtérbe, akik itt és most hajlandóak tenni valamit a játékért, leginkább azt, hogy leülnek és játszanak. Nem muszáj jól játszani vagy gyorsan játszani, de kéthetente legyen ott és bárhogy is, de játsszon azokban a klubokban, ahol megjelenhet a Blood Bowl (Gép-Ház, Cantina, Gém-Klub, stb.).

Aztán itt vannak a havi versenyek, amiket Wolio és BlackOrc kifejezetten kezdőbarát opcióval szerveznek; ezekhez még csapat sem kell, kocka sem kell, csak az kell, hogy az érdeklődő eljöjjön a versenynek helyt adó klubba, és szánjon rá egy fél napot, hogy három meccset lejátsszon. Ha meg tetszik a játék, játszótársat könnyen találhat, később akár nemzetközi megmérettetéseken is részt vehet, akár még hazáját is képviselheti egy-egy Európa- vagy világszintű kupán.

A hazai kezdeményezéseken felül az idei nagy hír, hogy érkezik a Games Workshop hivatalos, új Blood Bowl doboza, ettől is várunk egy kisebb lökést (egyet már a tavaly megjelent, Blood Bowl 2 PC-s játék is adott), azaz a jövővel kapcsolatban a bizakodásé a főszerep.

Ludens: Mennyit ad hozzá a játékhoz az amerikai foci ismerete?

Swifty: Ha szereted az amerikai focit, jobban fogod értékelni a játék közegét, ennyi. Kicsit olyan ez, hogy ha már táblás amcsi foci játék nem készült, akkor legalább itt üvöltheted, hogy IGEN, ELKAPTA, meg TOUCHDOWN, meg INTERCEPTION!!, meg az összes többi. Illetve tetten érhetsz pár kikacsintást (pl. a Blood Bowl patronáló istene Nuffle, vö. 'N-F-L'), de ez minden, a kapcsolat kb. itt lezárható.

A szabályok olyan szinten eltérőek, hogy az amerikai focit Blood Bowl kapcsán emlegetni inkább marketing fogás, mint valós analógia. Ettől még én is azzal szoktam kezdeni, hogy ez a játék, olyan, mint...

Ludens: Kik játszanak Blood Bowlt? 

Swifty: A polkorrekt válasz, hogy mindenki: fiú, lány 0-99 éves korig, de a valóság az, hogy bár akad pár lány játékos, túlnyomórészt fiatal felnőtt/felnőtt (avagy "családapa" kategória) férfiak játsszák. Ha a ligát vesszük alapul, a tizennégy idei indulóból egyetlen lány van, és a játékosok életkora nagyjából 25-45 év körül alakul.

A zord képet egy picit árnyalnám azért: a figurás hadijátékokhoz képest itt több lánnyal találkozni (pl. a világbajnokságon kint járt, 12 fős magyar csapatból hárman), a számítógépes változatoknál meg erősebb a tinik jelenléte.

Ludens: Mennyire jellemzőek a szabályviták? A versenyeken szükséges a bíró jelenléte?

Swifty: Nem jellemzőek, a szabálykönyv egyértelműen fogalmaz. Néhány ritka szakértelem, esetleg ritka szakértelem+esemény kombináció szülhet vitát. A jellemzőbb a kocka okolása a rossz játékért vagy a balsikerért.

Bíróra szinte sosincs szükség, nemzetközi versenyen azért mégis alkalmaznak, ott kicsit nagyobb a tét, vannak játékosok, akik komolyabban veszik a szereplést, mint kéne, illetve az említett ritkább szituációknál nem árt, ha van egy döntőbíró.

Minden játékos egyben figurafestő is?

Swifty: Ez a hobbi (a figurás játékok mint hobbi) a festéssel komplett egész, de e tekintetben is vegyes a kép. Ha nincs kedved festeni, akkor szólsz a közösségben, hogy egy bérfestő segítsen, és egész baráti áron (1000-1500 Ft/figura) egy alapszintű festéssel megajándékozhatod a csapatodat.

Ha meg magad vágnál neki, akkor rád omlik az internet, és hirtelen azon kapod magadat, hogy egy életre szóló elfoglaltságot találtál, amibe rengeteg időt és energiát befektethetsz. És nemcsak a festésbe: a folyamat egy csapat kigondolásától a megvalósításáig egészen hosszúra tud nyúlni, persze van, aki lerendezi egy kattintással az egészet (vesz az Ebay-en egy kifestett csapatot), de van olyan is, aki sima fantasy figurákat szétvagdosva, biteket (figuradarabokat) összegyűjtve teljesen egyedi alakulatot állít össze.

Szeretnél még több társasjátékos interjút olvasni?
Kattints és böngészd a Ludens társasjáték interjú sorozatát!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr588358254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása