Tevefutam lett az év játéka 2014-ben
2014. augusztus 06. írta: PixelDrake

Tevefutam lett az év játéka 2014-ben

 

Spiel-des-Jahres-Logo.jpgKéthetes hír, de egy megszállott játékos nem hagyhatja figyelmen kívül: kiosztották az év játéka díjakat júliusban Németországban. A végeredmény ezúttal is váratlan volt (bár tény, hogy egyedül a 7 Wonders 2011-es győzelme nem ért eddig meglepésként): a 2014. év abszolút győztese a Camel Up, vagyis egy teveverseny.

Magyar nyelven még nem kapható, de ezen az állapoton semmi sem szokott olyan gyorsan változtatni, mint az a bizonyos piros plecsni a dobozra nyomtatva. Még nem volt hozzá szerencsém, ezért csak néhány kép, nomeg a BoardGameGeekről összeguberált információmorzsák alapján tudok róla írni.

A játék célja, hogy megtippeljük a piramis körül zajló teveverseny végeredményét - illetve részeredményeit -, bővítve ezzel aranypénzeink számát, melyekből ismét fogadhatunk, illetve amelyek a játék végén győzelmet hoznak majd. A négylábúak dolgát nehezítendő lerakhatunk a táblára oázisokat, amik feltarthatják őket, illetve némi plusz pénzt is hozhatnak nekünk a konyhára.

camel-up-play.jpg

A képek alapján a játék igényes, a tevék aranyosak és nagy szerep jut a szerencsének. Kedves rajzokból és botegyszerű szabályokból már kerekedett nagyon jó játék (lásd pl. Halfogócska), amint hozzájutok egy példányhoz, kiderül, hogy ez most is így történt-e.

A megosztott második helyezést (vagyis a "jelölt" címet) a Splendor kapta. Ez a játék sem kapható magyar szabálykönyvvel, de az interneten már található hozzá fordítás. Természetesen nem lepődnék meg, ha a jelölés hatására ez a füzetke nyomtatott formában bekerülne a dobozba. A BoardGameGeeken összesített kategóriában 168., családi játék kategóriában pedig a 14 helyet tudhatja magáénak, ami a több ezerből igencsak előkelő, főleg ha figyelembe vesszük, hogy idén adták ki.

splendor.jpg

A játék valahol a Citadella és a 7 Csoda között helyezkedik el. Gyémántokat kell gyűjtenünk, amikből épületeket kell vásárolnunk, amik újabb gyémántokat adnak. Ha pedig sikerül fölépíteni egy adott épületegyüttest, akkor a birtokunkra látogat egy gazdag nemes, aki szintén hajlandó némi drágakövet hagyni a kincstárunkban elismeréseként.

A második jelölt a nevéhez hűen zseniális koncepcióval rendelkező Concept. Ha csak az alapötletet nézem, az összes közül ennek van a legnagyobb esélye arra, hogy lerugdossa a családi-partijátékok trónján évek óta pöffeszkedő Activityt (ami valahol a szófajos és a csúnya szavas kiadás között érte el azt a pontot, ahol már illett volna észrevenni, hogy az egész "sorozat" réges-régen vállalhatatlan unalomba fulladt).

concept-board-game.jpg

A Concept az asszociációs készségeinket teszi próbára: a kártyán húzott szavakat a táblán látható fogalmak segítségével kell elmagyaráznunk társainknak. Például ha a szó a madár, akkor mi ráteszünk egy jelzőt a levegő és állat szavakra, majd reménykedünk, hogy a többiek időben összerakják a képet. Ha a feladvány a hajó, akkor a víz, gép, esetleg háború szavakkal próbálkozhatunk. Rég vártam már egy ilyen jó ötletre (már a tartalomismertető elolvasása is kiváltotta a shut up and take my money érzést), ezért ez lesz az első, amit beszerzek az összes döntős közül.

Természetesen nem ez volt az utolsó poszt az eseménnyel kapcsolatban, hiszen a piros mellett egy kék plecsnit (az év gyerekjátéka) és egy feketét (az év összetett játéka) is kiosztanak minden évben. Miután beloptam magam az Android és retro-rajongók szívébe, górcső alá vesszük ezeket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr146575739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása