Mindenki utálja a tevéket - csak a németek nem
2014. október 11. írta: PixelDrake

Mindenki utálja a tevéket - csak a németek nem

Természetesen nem a Spiel des Jahres az egyetlen cím, amit elnyerhet az év játéka. Minden országban van bizonyos méretű társasjátékos közösség, akik megszavazzák maguknak az év legjobb játékát bizonyos szempontok alapján. A kiadók persze ugranak minden ilyen lehetőségre, hiszen minél nagyobb felületet takarnak ki a játék táblájából az elismerést jelképező logók, annál nagyobb eséllyel landol egy társas az átlag vásárló kosarában mondjuk karácsonykor (meg a Ludens szerkesztősége is nagyobb eséllyel teszteli őket, de ez nyilván kevésbé érdekli a kiadókat).

Ezek a díjak néha nagyon összecsengenek, néha nagyon nem, néha pedig kis késéssel követik egymást. A Dixit például tarolt a franciáknál 2009-ben, majd egy évre rá a Spiel des Jahres-t is megszerezte Németországban, a 7Csoda pedig 2011-ben nagyjából mindent díjat megnyert, amit egy összetett játék megnyerhetett (összesen harmincat a jelölésekkel együtt).

concept1.jpg

Tekintsük át, hogy eddig kik gondolták úgy, hogy a németeknek még van mit tanulniuk a társasjátékokról, és kik azok, akik követték a példájukat.

As d'Or Jeu de l'Année: A Franciaország elismerését hordozó aranyszínű kockát Cannes-ben idén a Concept nyerte el, ami a Spiel des Jahres-on csak a megosztott második helyezésig jutott.

Gioco dell'anno: Az olasz játékdíjat szintén egy ismert darab kapta meg. A piros kocka a Kis Herceg - Az én Kis Bolygóm vitte el, aminek lehet, hogy nem ez az utolsó jelölése az idén, tekintve, hogy még ki nem osztott díjak között is kapott jelölést. Sajnos mióta az eszemet tudom kiver a víz a Kis Hercegtől meg a rókaszelídítéstől, ezért egészen biztosan nem fogom letesztelni. Ha valaki mégis szeretné, hogy szerepeljen róla ajánló az oldalon, szívesen várom az írását egy vendégposzt formájában.

Á la Carte: Nevével ellentétben nem francia díjról van szó. A kifejezés a német Fairplay Magazine kártyajátékoknak szóló elismerését jelöli, amiben idén az Abluxxen (más néven Linko!) nyert, maga mögé utasítva az év egyik sztárját, a Steve Jackson figyelmét is fölkeltő Love Lettert. Ugyanez a játék még bezsebelte idén a Spiel des Spiele díjat is Ausztriában. 

Magyar Társasjátékdíj: Ő a kakukktojás, mivel ezt a díjat majd november 15-én fogják kiosztani a Társasjáték Határok Nélkül verseny szünetében. Az indulók itt a Ranch, az Escape, az Elfenland és természetesen a már említett Kis Herceg.

Azt észrevettétek, hogy a németeken kívül senki nem díjazta a Camel Upot? Nemhogy a győztesek, de még a jelöltek között is alig fordul elő a világ különböző versenyein. A Spiel des Jahreson kívül egy dán verseny jelölt címét tudta megszerezni, valamint spanyolországban szintén döntős lett. Az, hogy itt hogyan szerepel majd, az októberben dől el végleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr806775255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isra 2014.10.11. 10:59:10

Én szívesen tesztelek Kis Herceget. Már a Szellemlovasban is felfigyeltem rá, de nem mertem szólni, ismervén a KHparádat :D

Zoltán Dervadelin 2014.10.11. 11:18:13

Mindenképp megér egy próbát nem akarok szuperlatívuszokba beszélni róla, mert még érdekegyeztetéssel vádolnának, de tény hogy eddig bármilyen korosztállyal próbáltam mindenkinek tetszett.
süti beállítások módosítása