Marvel Ultimate Alliance - Az ÉN csapatom
2015. május 08. írta: PixelDrake

Marvel Ultimate Alliance - Az ÉN csapatom

Képregény témájú alkotást készíteni hálátlan feladat. Legyen az könyv, film vagy játék, sosincs egyszerű dolga annak, aki a vállán viszi a projektet, mert a teher, amit cipel óriási. A rajongóknak - hiába hiszik azt sokan - nem lehet bármit letolni a torkán, amire a kedvenc karakterük képe van nyomtatva. Egy rajongót ki kell szolgálni, lehetőleg az ízléséhez a létező legjobban igazodva. Ha csak egy percig is úgy érzi, hogy a kedvence nem kapott elég figyelmet/törődést/szereplési időt, rögtön kiakad és az agyára ereszkedett vörös ködtől elvakultan tiporja sárba az alkotást. Ráadásul sosem egy ember lesz a közönség, hanem több ezer, vagy akár több millió, mind eltérő igényekkel. 

Egy képregényes alkotásba nem lehet felkészületlenül belekezdeni. Ha mégis ez történik, akkor vagy nem lesz népszerű a végeredmény, vagy, ami még ennél is rosszabb, népszerű lesz és az egész szakma démonizálja majd az alkotót egy életre.

Úgy néz ki, a fejlesztő cégek ezt vagy nem tudják, vagy nem akarják figyelembe venni. Egymást érik a különböző, játéknak éppen hogy nevezhető hulladékok, amiket a film premierjének napján mindenképpen ki kell adni, hogy meglegyen a termékkapcsolás... Nem meglepő módon a legjobb és legigényesebb produktumok akkor jelennek meg, amikor éppen nem köt senkit a határidő és maximum a karácsony az az esemény, amikor kívánatos lenne kiadni az új terméket.

A Marvel Ultimate Alliance pont ilyen játék. Még 2006-ban jelent meg, tehát bő két évvel a Vasember film és a nagy képregény-hype előtt, viszont pont azt adja meg a játékosainak, amire most a legjobban vágyik egy Bosszúállók lázban égő képregényfüggő. Mindent.

A helyszín a ki tudja hányadik Föld, ahol a szuperhősök és szupergonoszok vidáman élik mindennapjaikat. Doctor Doom ördögi tervet eszel ki: maga mellé állítja a világ összes főgonoszát, hogy a segítségükkel végső csapást mérjen a S.H.I.E.L.D. ügynökeire. A nem túl csavaros alapsztori szerencsére azért fokozódik és a végére egészen eposzi méreteket ölt majd, többszörös világmegmentéssel fűszerezve. Tipikus Marvel történet, ami egyben kiváló alapot szolgáltat arra, hogy szinte az összes létező karaktert egy helyre tereljék. 

Az irányítás és a játékmenet nem túl bonyolult. Egyszerű haladós-verekedős játékról van szó. Négy hőssel mászkálunk a pályán, menet közben pörög a sztori, a püfölést pedig néha megszakítják egyszerűbb logikai feladatok ("lökj le egy ládát a tetőről, hogy betörje az üvegpadlót") és főnökharcok. Ez utóbbiak úgyszintén verekedéssel telnek, valamint a kor divatjának megfelelően QTE-k is színesítik őket.

A harcban először összesen kettő gombot használhatunk, egyik a kis ütés, másik a nagy. Később, ahogy fejlődnek a karaktereink, folyamatosan nyílnak meg a képességeik, az egyszerű alapfunkcióktól kezdve (pl. Pókember hálóvetése) az egészen apokaliptikus támadásokig (tűzeső, légicsapás, ilyesmik).

Mi teszi a klisés sztori és a bot egyszerű játékmenet ellenére az Ultimate Alliance-t nagyszerű szórakozássá? Két fontos elem, melyek közül egyik maga a rajongók nedves álma, a tetszés szerinti csapat kialakítása. Mindig is szeretted volna a Szellemlovast és Jégembert vállvetve harcolni látni? Esetleg akkor lennél boldog, ha Pókember, Vasember és Daredevil Dr. Strange-el együtt indulna a gonoszok ellen? Az Ultimate Alliance-ban megkaphatod. Az első tíz perc után saját magadnak rakhatod össze a négyfős csapatodat, ráadásul olyan méretű alapgárdából, amit bizonyos verekedős játékok is megirigyelhetnének (platformtól függően 24-32 karakter). A csapatodnak aztán nevet adhatsz és ha együtt hagyod őket, gyorsabban fejlődnek, ráadásul további bónuszokat is kapnak. Ugyan mit akarhatna még egy képregény rajongó, mint, hogy a kedvenc, de egymással sosem találkozó hősei egy csapatban küzdjenek?

A másik, amivel a játék lekenyerezi a rajongókat, az a nagybetűs TARTALOM. Egymást érik a kisebb-nagyobb mellékküldetések, amikért  unlockolható extra tartalmak járnak. Ráadásul sosem hülyeséget kapunk! Képregény borítók, bónusz fejezetek tucatjai várnak arra, hogy elkényeztessék az arra fogékonyakat. Ráadásul a főküldetések közben az aktuális főhadiszálláson szóba elegyedhetünk az összes választható szuperhőssel, akik mind készségesen elmesélik nekünk az élettörténetüket, nagyjából kisiskolás koruktól kezdve. Ha ez mind nem lenne elég, még egy kvízjátékot is játszhatunk, de az olyan mértékű háttértudást feltételez, hogy öt kérdés után még én is kénytelen voltam szégyenszemre föladni.

Az Utilmate Alliance tehát a rajongók álmainak netovábbja. Egyszerűsége ellenére csak ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekel a téma, hiszen itt van rá a legnagyobb esély, hogy találkozol a kedvenceddel. Aki kedvet kapott hozzá, annak azért fölhívnám a figyelmét, hogy nem egy mai darabról van szó, ez meglátszik a grafikán és a mai szemmel nézve igencsak hosszú játékidőn.

Ha csak egy játékot próbálsz ki Marvel témában, ezt akkor válaszd, ha a legtartalmasabban szeretnél szórakozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr607371678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása