Napuche - A napisten ajándéka
2016. március 15. írta: PixelDrake

Napuche - A napisten ajándéka

A szabadulós játék kicsit olyan, mint a műkorcsolya. Vannak bizonyos "kötelező" elemek, amiket bár nem kötelező, de be kell mutatni, a produkció értékét viszont nagyban befolyásolja az, amit a kötelező elemeken felül láthatunk. Ott van például a kulcs mágnessel való kivezetése egy labirintusból. Ez a kijutós játékok leszúrt Rittbergere. Szinte már hiányzik, ha nincs egy játékban. Üdítő színfolt viszont, ha a a kötelező elemek mellett valami olyat látok, ami még korábban nem.

No, a névnapi meglepetésként kapott Napuche nemcsak, hogy hozott olyan elemeket, amiket máshol még nem láttam, de az egész szoba kialakítása olyan, hogy új alapokra helyezi a kijutós játék fogalmát.

napuche.jpg

Az 1950-es években járunk, Közép-Amerikában. Egy csapat fosztogató maja kincseskamrákat pakol ki, és sikerül szert tenniük a napisten, Napuche szobrára is. Kulturálatlan lényekhez méltóan mindenféle fenntartás nélkül őt is faládába hajítják és távoznak vele. Ezzel azonban óriási hibát követnek el. A szobor elvitele után a nappalok egyre rövidülnek, az éjszakák egyre hosszabbra nyúlnak. Mielőtt a klasszikus örök sötétség leszállna a világra, egy csapat régész megpróbálja visszafordítani a folyamatot a napisten feltámasztásával.

Kapunk tehát egy kellemes bevezető történetet, amit a szervező hölgy nem volt rest ismertetni (szemben a mostanság divatos "itt a szoba, játszatok" - típusú mentalitással). A szoba nem nélkülözi az elektronikai megoldásokat, amik magukkal vonzzák a kábelek és kapcsolószekrények jelenlétét. Más szobákkal ellentétben a Napuchéban ezeket meg sem próbálták elrejteni a szemünk elől. Viszont ezzel semmi baj nincsen. Egy bunkerben vagyunk, minden láda, kilógó vezeték csak fokozza a hangulatot.  Persze minden le van zárva és szigetelve, nagyon hülyének - és erőszakosnak - kell lenni ahhoz, hogy valakit megcsapjon az áram.

Az elektronika alkalmazásával csomó lehetőség megnyílik, amit szerencsére ki is használtak a szervezők. Ha már baromira unod a számzáras lakat->kulcsos lakat->kulcsos lakat->számzáras lakat->kulcsos lakat menetet (mint például én), akkor a Napuche igazi üdítőként fog hatni.

Nincs erőltetett keresgélés. Sem túl sok számzáras lakat. Sem megtépázott, mocskos kódfejtő papír.

Van viszont ötletes kódfejtés, kapcsolómozgatás és játék közben változó környezet.

Annak ellenére remekül szórakoztunk, hogy közbejött egy kis malőr is (az előző csapatból valakinek sikerült kivernie egy lámpát...) és emiatt egy részt csak szervezői segítséggel tudtunk átvinni. A Napuche igazi mestermunka, aminek nemcsak, hogy követendő példának-, hanem alapnak kellene lennie a kijutós játékok világában.

Kijutós játékot játszanál, de nem tudsz dönteni? Olvasd el, hogy hol járt már a Ludens csapata, hogy segíthessünk a döntésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr38473432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása