Kiadó vagy? Szolgálj engem!
2017. szeptember 05. írta: PixelDrake

Kiadó vagy? Szolgálj engem!

Pár hete óriási felháborodást keltett, hogy a Star Wars: Lázadás nevű gigajáték hibás kártyákkal jelent meg. Szegény Delta Vision hiába próbálta menteni a menthetőt, de annyian estek egyszerre a torkának, hogy egy csepp vér sem maradt benne a végére. Valami hasonló játszódik le minden alkalommal, amikor valaki egy nyelvfüggetlen játékot ad ki magyarul (vagy neadjisten egy nyelvfüggetlen játék nyelvfüggetlen kiegészítőjét adja ki, ahol csak a dobozon lévő feliratot kell lecserélni).

Most a DV tartott egy kiadói estet, ahol megpróbálta elmagyarázni, hogy hogyan is működik egy társasjáték kiadó. Ezen ugyan nem vettem részt, csak az online "összefoglalót" olvastam, de föltűnt, hogy sok emberben elég téves kép él arról, hogy mi is egy kiadó valójában.

A (magyar) kiadók gigászi, pénzben úszó vállalatok, akiknek pár milliós tétel semmit sem jelent. - Éppen ezért dögöljenek meg, hogy nem adnak ki mindent magyarul, ugye? Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. A kiadóknak, főleg a magyar kiadóknak is limitálva van a pénze, ott is emberek dolgoznak, akiknek a vállalat sikere a megélhetést jelenti. Minden új játék megjelenése pedig üzleti döntés. Nem igaz, az, hogy...

...a kiadók csak ízlés alapján döntenek arról, hogy mi jelenjen meg magyarul. Az igazság ezzel szemben az, hogy pontosan föl kell mérni a magyar közönség igényeit, hogy megtudják, mennyire lenne nyereséges egy új játék. Azt pedig, hogy a magyar közönségnek egyelőre csak kis részét képezik a gamerek, el kell fogadni. Mindig több lesz a családi játék (pfejj, könnyed, családi játék, minek adnak ki ilyet?) a piacon, mert ebből fogy több.

Ez még nem azt jelenti, hogy a kiadók azért törekszenek arra, hogy egyszerű játékokat adjanak ki, mert azokkal kevés munka van. Egy szabálykönyv lefordítása és a dobozon lévő felirat lecserélése is nagy munka, ami hozzáértő embert kíván(na), akik nem dolgoznak ingyen. Aztán le is kell gyártani az új elemeket, amik pénzbe kerülnek. Meg időbe. Szóval kényelmes azt hinni, hogy valami szivarozó nagyfőnök megnyomja az asztalán a "magyar Dixit" gombot és már töltődnek is fel a boltok polcai játékokkal. Egy kiadó nem teheti meg azt, hogy egyféle játékot jelentet meg, így elképzelhető, hogy nem azt játékot adják ki magyarul, amit te nagyon szeretnél, még ha nem is szándékosan.

big-book.jpg

Te biztos nagyon jó gémer vagy és tisztában vagy a piac minden apró rezdülésével, de lehet, hogy a kiadók még jobban. Mint azt fentebb említettem, minden játékmegjelenést tudatos döntések előznek meg, amiket a korábbi tapasztalatokra alapoznak. Amikor kijön egy játék, már kb. tudni fogják, hogy kik veszik. Például ha az alapjáték nem fogyott elég jól, akkor a kiegészítő sem fog. Ezért lehet, hogy egy játéknak nem adják ki a kiegészítőit magyarul, nem szemétségből.

Meg ugye a hibák. Igen, ha egy társasjátékban hiba van, az gáz. De rossz hírem van: a világon voltak és lesznek is hibák, minden téren és te is követtél, követsz és fogsz is elkövetni hibákat. Pont, ahogy mindenki más is. Csak a te hibáidat nem biztos, hogy darabokra szedi egy közel ötezer fős csoport. És igen, lektorálással ki lehet szűrni a hibák nagy részét, de a lektor is hibázhat. Erre találták ki az online hibajegyzéket, magyarul erratát, ami szinte minden kiadó honlapján megtalálható.

camel-up-play.jpg

De ha nem akarsz ennyire messzire tekinteni, nyisd ki mondjuk a régi, Obádovics féle matematika könyvet. Hoppá, csak nem egy hibajegyzék hullott ki belőle? Íme a nyomtatás után felfedezett hibák kezelésének módja. Irreális csak azért 40 százalék kedvezményt követelni minden jövőbeli játékból, mert van egy-két félreütés a szövegekben. Ha a hibák nagyon durvák, akkor egy utólag kinyomott 2-3 lapos kártyacsomaggal orvosolni lehet az egészet.

Szóval a kiadó nem azért van, hogy téged kiszolgáljon, hanem, hogy a teljes gamer közösséget kiszolgálja. Olyan soha nem lesz, hogy a magyar megjelenések 100 százalékban lefedik mindenki ízlését (kivéve, ha a világ összes társasjátéka megjelenik magyarul...), ezért érdemes türelmesnek lenni. Minél több pozitív visszajelzést - és nem utolsósorban vásárlást kapnak, annál valószínűbb, hogy a te kedvenced is sorra kerül majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr3312800074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása