Megvalósult a geekek álma: Heroes 3 Androidra
2014. augusztus 07. írta: PixelDrake

Megvalósult a geekek álma: Heroes 3 Androidra

hqdefault.jpgNagyot dobbant a szívem, amikor megláttam az interneten az alkalmazást hirdető cikket. Nincs többé unalmas meeting, sorbanállás, tömegközlekedés. Itt a Heroes of Might and Magic 3 és annak minden kiegészítőjével - ráadásul WoGostul - elfut Androidon. Azonkívül ingyenes és percek alatt telepíthető. Eljött tehát az Android messiás, hogy a Play Store-ban szeplőtelenül megfoganva eljöjjön hozzánk és megváltson minket, hogy aztán később megfeszíttessen és három napra rá feltámadjon?

Nem.


Pontosabban nem egészen. De ne szaladjunk ennyire előre.


Gyakorlatilag a Tetris androidos portja óta adja magát a lehetőség, a kiadó azonban érthetetlen okokból nem hajlandó meglépni az egyébként minden bizonnyal vagyonokat hozó lépést, hogy a Heroes harmadik részét megjelentesse hordozható eszközön (persze nem egyszerre az összest, a kiegészítőket mind külön kellene megvenni).


Még 2007-ben határozta el egy csapat programozó, hogy az egész WoG engine-t újraírják az alapoktól, ezzel stabilabb környezetet kreálva, másrészt később új lehetőségekkel kibővítve azt. A VCMI névre hallgató engine önmagában nem működik, kell hozzá a teljes játék PC-ről. Ekkor pattant ki az ötlet egy pelya nevű programozó fejéből, hogy a VCMI-t átportolja Androidra, ezzel megvalósítva mindenki nedves álmát, aki 1999-ben aktív játékos volt. Sajnos a port lassú volt, akadozott, pelya pedig el is hanyagolta az appját, így az hamarosan eltűnt a süllyesztőben. Ám 2014-ben egy xyz névre hallgató ember újra felkarolta a projektet és a VCMI for Android újjászületett sokkal gyorsabb és stabilabb kiadásban.

heroes-of-might---magic-iii--6.jpg

Közben most bizonyára valami ilyesmi járhat a fejedben: "OK, de hol van már a link a letöltéshez?" vagy "Mennyi marhaságot fog még ide írni ez a k.csög?" Semmi gond, kedves olvasóm, íme a szükséges teendők, ha te is heroesozni szeretnél a telefonodon:

  1. Töltsd le a VCMI-t a Play Store-ból, ezen a linken:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=is.xyz.vcmi&hl=hu
  2. Indítsd el az appot. Egy hibaüzenettel le fog állni, de ez ne zavarjon. Felmásolt ugyanis egy mappát (/belső memóira/Android/data/is.xyz.vcmi/files), amire szükséged lesz később.
  3. Vedd meg és installáld fel a Heroes 3: Complete-et a számítógépedre, majd telepítsd hozzá a WoG-ot (ez utóbbi itt elérhető, az alapjáték beszerzését mindenkire rábízom).
  4. Fogd meg a Heroes 3: Complete összes fájlját és másold fel a telefonodon az imént létrehozott /Android/data/is.xyz.vcmi/files mappába (adatkábellel, SD kártyával, Dropbox-szal, akárhogy).
  5. Indítsd el újra a VCMI-t és....


Először is minden működik rajta. Multiplayer, hotseat, tutorial, scenario, campaign (átvezető videók nélkül), amit csak szeretnél. Használható hozzá bármilyen netről letöltött térkép, minden hős, skill és spell tökéletesen működik. A jobbklikk használatát kicsit nehéz megszokni, viszont számos lehetőség áll rendelkezésedre, hogy ezt testre szabd. Lehet a jobbklikk két koppintás, erősebb nyomás (ez nekem sohasem ment, mindent erősnek érzékelt), illetve állíthatunk be fizikai gombot is. Nekem a legjobban az jött be, amikor két ujjal kell koppintani a felületre, hogy az jobb gombnak érzékelje a program.

Heroes3town.jpg
Viszont ha minden ilyen rózsás, akkor mégis mi tart vissza attól, hogy a rettenetes sárkányhordákat a 4-6-os villamoson indítsd harcba a béna elfek ellen? Nos, az a tény, hogy a gggggééééépppppiiiii jjjjjááááátttttééééékkkkkooooosssss vvvvvaaaaalllllaaaaammmmmiiiii iiiiissssszzzzzooooonnnnnyyyyyúúúúúaaaaannnnn lllllaaaaassssssssssaaaaannnnn llllléééééppppp. Az előző mondat jól szemlélteti, mennyire lassan. Persze lehet, hogy csak az én telefonomban van a hiba, hiszen csak egy készüléken teszteltem (de azért higgyétek el nekem, hogy nem egy 3310 volt), de tény, hogy egy komplett négyes metró út alatt alig tudtam kétszer-háromszor lépni. Ez azonban nem szempont akkor, ha csak emberek ellen játszol hotseatben, mondjuk egy értekezlet vagy egy vonatút alatt.


Ez lenne hát a Heroes 3 Androidra jelenleg. Érdekelnének azért a ti tapasztalataitok is, hogy vajon csak neke... áhhh....nem erőltetem. Úgyis tudom, hogy már rég nem ezt olvasod, hanem telepítesz, másolsz, vagy csontvázakat veszel. Én azért megpróbáltam.


Jó szórakozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr36575885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tákolmányi (törölt) 2014.08.20. 08:33:16

Ügyes, kösz!
Ennyit egyébként a négymagos, gigamemóriás tabletekről vagy telefonokról. Sehol nincsenek a PC-hez képest.

Celam 2014.10.13. 20:44:23

Van ennél egy zökkenőmentesebben működő PC Stratégiai játékok futtatására írt emulátor is, ami néhány más játékot is játszhatóan elindít. Heroes 3-nál az egyetlen hibája, hogy a zenéket ki kell kapcsolni a játékban, különben fagyogat, viszont az összes többi dolog hibátlan, a gép is villám gyorsan lép.
Az ExaGear Strategies nevű app-ról van szó, ami sajnos csak 3 napos próbaidőre ingyenes, utánna meg kell venni, ha továbbra is használni szeretnéd. Link: play.google.com/store/apps/details?id=com.eltechs.es&hl=hu

Jó játékot! A cikket pedig ha gondolod frissítheted, közzé téve benne az általam felvázolt alternatívát.
Szívesen olvasnék egy cikket arról, hogy milyen egyéb retro stratégiai játékok futtatására alkalmas a program, ha van kedved hozzá tesztelgesd, én egyelőre a H3-on kívül nem mélyedtem jobban bele.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2014.10.14. 12:09:31

Köszönöm a tippet, megnézem mindenképpen.
Egyébként elég közel nyúltál a tűzhöz. Ha nem is stratégia, de valami készül itt...

Celam 2014.10.15. 15:29:36

Kifejtenéd bővebben mire célzol pontosan az utóbbi mondatoddal? :) Bár nem tartom kizátnak, hogy erre:
fragrange.org/index.php/topic/99-kak-sygrat-v-starcraft-civilization-i-fallout-na-android/

Jó lenne megszerezni a program moddolt változatait, ami konfigurálva van különféle játékok irányításaihoz, melyek elindulnak rajta, de sajnos nem találtam sehol működő letöltő linket hozzá.
Ha te rálelsz, akkor hálás lennék, ha értesítenél vagy kiírnád az oldaladra.
Egyébként már kipróbáltad a programot?

Celam 2014.10.15. 17:50:19

Éppen most próbáltam ki más játékokkal, a Heroes 4 is elindul, bár nálam picit szaggat, főként harcnál, de visszagondolva anno ugyanígy játszottam a játék korabeli Celeron 300 MHZ-es 64 MB Ram-os gépemen :) Komolyabb telefonokon/tableteken biztosan elfut az is stabilan, én egy MT6582M 4x 1,3 GHZ-es processzorral, Mali 400 MP2 GPU-val rendelkező masinán teszteltem, tehát egy jelenlegi alsó-középkategóriás eszközön. Valószínű, hogy egy fokkal jobb szerkentyű már akadás mentesen vinné. Végülis nem téma, úgyis a Heroes 3 az örök favorit, Heroes 4-et inkább csak a hangulata, zenéi miatt szerettem.
A C&C Tiberian Sun zökkenőmentesen elindult, de sajnos eléggé irányíthatatlan, mivel a program vezérlését körökre osztott stratégiai játékokhoz optimalizálta a készítő. Nagy kár, hogy az irányítás nem testreszabható, bár szerintem csak idő kérdése, hogy ezt a fícsört is beleépítsék, nagy hiba lenne egy ilyen nagyszerű alkalmazást ilyes féle korlátok közé szorítani.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2014.10.16. 23:27:59

Nem akarok részletekbe belemenni. Az a posztjaidból jól látszik, hogy eléggé benne vagy az Androidon történő játékfuttatásban. Nos, egy ezzel foglalkozó cikk(sorozat) van készülőben...

RTS-t még nem játszottam mobilon és kicsit félek is tőle, hogy mennyire lesz kézreálló a teljesen új felület.

Asabil 2014.11.03. 23:25:40

Egy teljesen átlagos készüléken (Galaxy Trend Plus - 2 mag, 768MB RAM) úgy fut, hogy nem találok szavakat. Egyszerűen fantasztikus!!!
süti beállítások módosítása