Ez lenne a társasjátékok jövője?
2014. augusztus 21. írta: PixelDrake

Ez lenne a társasjátékok jövője?

Úgy néz ki, elhamarkodtam a kijelentésemet az XCOM játék kapcsán, a GenConon ugyanis tömegével jelentették be az okostelefont használó társasjátékokat. Ráadásul nem is mind egy kaptafára készülnek, amiből akár arra is következtethetünk, hogy nem csak az ár növelése vagy az ötlettelenség elfedésére használják majd ezeket.

Volt ugye maga az XCOM, ahol a társasjátékhoz használt szoftver lép majd az űrlények helyett, a beállított nehézségnek megfelelően, gyakorlatilag a videojátékok gépi ellenfelét megtestesítve.

Ennek a következő szintje a 2015-re várható World of Yo-Ho (a cím formabontó...), ahol a játékosok a telefonjukat használják bábu helyett, augmented realityt használva (az a technika, amikor a valóságban levideózott kép módosítva jelenik meg a kijelzőn, élőben). Ha a hajók egymás mellé érnek és egymásra támadnak, a gép elvégzi a számításokat, mi pedig gyönyörködünk a tengerészeink párviadalában. Az animáció végeztével meg is kapjuk az eredményeket, a csata győztesét, illetve a veszteségeket. Itt a program tehát megkímél minket attól, hogy kockát kelljen dobálnunk, továbbá gondoskodik a látványról is.

worldofyoho.png

Node vajon mi lehet még egy app szerepe? Például levezethetné az egész játékot mindenestül, dinamikusan változtatva a kihívást és folyamatosan munkálkodhatna azon, hogya játékosoknak új kampányokat találjon ki. Igen, jól gondolod, ennek az emberi megfelelőjét kalandmesternek, játékvezetőnek vagy mesélőnek hívják szerepjátékos körökben. A Golem Arcana (amire még tavaly októberben Kickstarteren kalapozták össze a félmillió dollárt) ezt a személyt teljes egésézben gépiesíteni akarja, továbbá mentesít minket a kockadobálástól is. Ha támadni akarsz gyönyörűen kidolgozott bábuddal, csak tapogasd meg az egyiket a bluetooth kapcsolattal rendelkező stylusszal, majd mutass rá a célpontra és a gép kiszámolja neked a sebzést (vagy guríthatsz kockát magad is, ha szeretnéd megőrizni a hangulatot).

GolemArcana.jpg 

Ha lépni akarsz, csak érintsd meg a bábut és az irányt és a gép elmondja neked, mennyi volt a mozgás költsége és, hogy mit találtál az új mezőn. Lehet, hogy egy új küldetés vár rád, de az is lehet, hogy megtámadnak. Ezen a ponton lép életbe az app egy újabb szerepe. Folyamatosan élőben vezeti egy adatbázisban a játékosok reakcióit és a mezőkön szereplő eseményeket ezek alapján alakítja. Ha például egy adott faj gyakran elutasító a vizi lényekkel, akkor előbb utóbb azok emelni fognak az áraikon ha hozzájuk fordul. Továbbá frissítésekkel és DLCkkel állandóan bővül majd a lehetőségek tárháza. A fejlesztők szerint ezzel létrehozták az asztali MMORPG fogalmát.

Én nagyon várom mindkét játékot, az ötletek kreatívak és reménykedem, hogy nem fogja tönkrevágni a hangulatot, hogy állandóan a tabletre kell majd nézegetni az eredményért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr426617219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása