Megéri-e hamisítványt venni?
2020. február 10. írta: PixelDrake

Megéri-e hamisítványt venni?

"Miért ne érné meg egy társasjáték töredék áron? Mit ártok vele, ha megveszem a kínai verziót?" - kerül elő a kérdés egyre többször a különböző fórumokon. Ha rákeresel egy népszerű játékra mondjuk eBayen vagy Amazonon, előbb utóbb találkozni fogsz egy olyan ajánlattal, ami új, bontatlan játékot ígér, a megszokott ár harmadáért. Bár a fényképek alapján alig lehet megkülönböztetni az eredetitől, az biztosan egy hamisítvány lesz.

A Reddit tele van sztorikkal, ahol gagyi, hamis játékokon röhögnek vagy éppen bosszankodnak a vásárlók. A legújabb példa az a kamu Secret Hitler, amit "Cenblue version" néven árulnak. Ebben a jobboldali-pacifista verzióban nem kell a konfliktusok vagy a lelepleződés miatt aggódni. A huszonkét facista (igen, tényleg Facist van a lapokra nyomtatva) kártya mellé ugyanis egyetlen liberális lap sem került a dobozba.

secret_hitler.jpg

Ezzel látszólag minden rendben van.
A kép forrása a dicebreaker.com

 A hamisítványok piaca nem áll meg a társasoknál. A kamu óráktól az ellenőrizetlen bébiételig mindent lehet kapni az erre szakosodott - főleg ázsiai - oldalakon. Becslések szerint egy évben 380 milliárd fontnyi hamisítvány cserél gazdát. 

A társasjátékokra gyakorolt hatásukat még nem számolták ki, de a tendencia egyértelműen növekvő. A Wizards még 2004-ben jelentette be, hogy hamis Magic: the Gathering kártyák jelentek meg a piacon, majd 2014-ben sikerült leleplezni az értük felelős kínai gyárat és egy észak-karolinai "beszállítót".

Régebben a hamisítványok annyira gagyik voltak, hogy bárki röhögve felismerte őket. A technika fejlődésével azonban a csalók is fejlődnek. Tekintve, hogy szinte mindent Ázsiában gyártanak, kifejezetten könnyen tudnak hozzájutni az eredeti nyomdai fájlokhoz. A lapok beszkennelése helyett  most már újratervezik az egészet, és ha kell, újragépelik a szabálykönyvet is (itt azért néha el tud csúszni a dolog, főleg, hogy általában nem angol anyanyelvűek végzik ezt...).

Már nem csak az olyan egyszerű játékokból születik koppintás, mint a Szerelmes levél, hanem akár a Pandemic: Legacyból is! 

pandemic-legacy-board-game-counterfeit-6.jpg

Na, vajon melyik Pandemic pakli az eredeti? 
A kép forrása /u/Driamer, Reddit felhasználó.

Sajnos a hamisítványok nem csak bosszantóak vagy játszhatatlanok - akár veszélyesek is lehetnek. A legális gyárak nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden alapanyagot ellenőrzött forrásból szerezzenek be. Az illegális gyárak ezzel szemben azzal dolgoznak, ami a legolcsóbb: előfordulhat, hogy valamelyik komponens hegyes részeit nem reszelték le, de a festék is lehet mérgező. Az Asmodee szóvivője szerint a legtöbb hamisítványnak kifejezetten kellemetlen szaga van bontás után.

Az online áruházak próbálnak segíteni a kiadóknak, de a hamisítók mindig egy lépéssel előttük járnak. A legutóbb egy nagyobb adag Klank! koppintás jelent meg a piacon, amit még szorgalmas tiltással vissza tudtak szorítani. Így "csak" párszáz kópiát sikerült eladni belőle.

De miben érint téged ez? Elvégre olcsóbban juthatsz játékhoz, legfeljebb csak néhány komponens rondább lesz, nem igaz? Sajnos nem. Ahogy a fenti Secret Hitler példája is mutatja, simán lehet, hogy hiányos vagy játszhatatlan példányt kapsz és senkinél nem fogsz tudni reklamálni miatta.

Ha viszont véletlenül játszható példányt sikerül szerezni és még tetszik is, akkor meg pont azt nem támogattad pénzzel, aki miatt eljutott hozzád a játék. A hamisítványból nem lát pénzt sem a tervező, sem a neki bizalmat szavazó kiadó - helyettük annak kedvezel, aki az ő munkájukat ellopta.

pandemic-legacy-board-game-counterfeit-8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr6115460892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.11. 18:29:48

Megéri, hiszen közel azonos minőség, de jóval olcsóbb.

glezmen 2020.02.11. 20:23:35

Alapvetően egyetértek, de vannak olyan esetek amikor a hivatalos kiadás olyan botrányosan rossz, hogy a "hamisítvány" jobb minőséget ad töredék áron. Például a cikkben említett Love letter magyar kiadásával a delta vision kb bűncselekmény-szintu borzalmat követett el. A katasztrofális "minőségű", 2-3 játék után már sérült16 kartyalap és 13 apró fakocka egy ultragagyi papirdobozban van, és ezért a hulladék minőségű gagyiert elkérnek sokezer forintot, amennyiért már rendes dobozos játékot is kapni. Ja, és ha bemész egy bármilyen digitális nyomdába, ott sokkal jobb minőségben, egyetlen paklit sokkal olcsóbban megcsinálnak neked, mint a delta vision a sorozatgyártást.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2020.02.11. 22:36:30

@glezmen: Sajnos a Szerelmes levél magyar kiadása valóban vállalhatatlan volt, ami a kiadó felelőssége. Érthető is a felháborodás. Én ilyen esetben sem a hamisítónak fizetnék, inkább elkészíteném a játékot magamnak.
süti beállítások módosítása