Mi újság a a föld alatt?
2014. október 07. írta: PixelDrake

Mi újság a a föld alatt?

Eléggé beindultak az események társasjáték fronton, különösen a kazamatás játékok kedvelői örvendezhetnek. Ezek azok a játékok, amikben a játékosok jellemzően fantasy hősöket alakítva lemerészkednek egy elhagyatottnak hitt várbörtönbe/barlangba/pincébe (összefoglaló nevén dungeonba), hogy onnan minél több kinccsel térjenek vissza. Ez utóbbiakat a dungeonban élő, jellemzően se nem szép, se nem barátságos lényektől vehetik el, általában erőszakos módon. Tekintsük most át, mivel kényeztetik a kiadók azokat, akik a napsütés helyett a föld alatti barlangok hűvös és nyálkás világát választják.

Először is az Odalent második részéhez (amit magyar kiadás híján az egyszerűség kedvéért nevezzünk Descent 2-nek) új nagy kiegészítő jelent meg, ami nemes egyszerűséggel Hero and Monster Collectionnek neveztek el. Tizenhárom új figura (négy hős, két gólem, három medúza, négy varázsló) jár hozzá, valamint két új küldetés. Tipikus "ráadás" kiegészítő, tehát nagy változást nem hoz a játék életébe, csupán a lehetőségeket bővíti. A blogot olvasó ismerőseimnek szeretném megjegyezni, hogy közeleg a karácsony, az a gólem pedig piszkosul jól néz ki...

Újrakiadást kap a Dungeon Quest is. A szintén Fantasy Flight Games istállóból kikerülő felfedezős-szörnyöldösős játék készítői gyorsabb, kártya alapú harcokat ígérnek az előző kiadáshoz képest. A menet közben véletlenszerűen épülő labirintus közepén vár minket Kalladra, a sárkány kincseskamrája, tele értékes tárgyakkal és az egyelőre alvó őrzőjükkel. Az idáig eljutó játékosok minden körben átkutathatják a kincses halmot varázstárgyakért, de közben azt is megkockáztatva, hogy a turkálással felébresztik a hüllőt és annak perzselő haragját. Elvégre nem csak föl kell szedni a jutalmat a kazamata végén, ki is kell jutni vele élve. Szimpatikus húzás, hogy aki már rendelkezik az előző kiadással, annak most nem kell megvennie még egyszer az egészet, hanem letölthet hozzá egy conversion guide-ot az új szabályokkal.

Red Dragon"s Lair néven megjelent egy fantáziátlan Munchkin klón a Kickstarteren. Túl sokat nem tudok elmondani róla. Kincspakli, kazamatapakli, harcosok, szörnyek. Engem nem fogott meg a játékmenet, az artwork szép, nomeg sárkány is van benne, de az illusztrációkért pedig nem fogok ennyi pénzt adni. Ha valaki úgy gondolja, hogy nincs igazam és ez lesz az évtized játéka, itt adakozhat neki. Még egy napja van rá.

 

Utolsó versenyzőnk szintén kickstarteres projekt, a Dragoneye Tavern. Ez az új-zélandi kezdeményezés annyiban tér el az előzőektől, hogy nem egy fantasy világ kazamatájában játszódik, hanem annak kifosztása után (vagy előtt) a kocsmában. A kártyákhoz dizájnos kockákat is mellékelnek, a játékmenet pedig - ha jól értelmezem - a pókerhez hasonló, fantasy képességekkel. Elég gyerekcipőben jár még a projekt (kivételesen még azelőtt találtam rá, hogy elérte volna a kitűzött célt), kíváncsi vagyok, sikeres lesz-e.

dragoneye.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr196761157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása