Kártyajátékok a környezettudatosságért I.
2014. október 24. írta: PixelDrake

Kártyajátékok a környezettudatosságért I.

A társasjáték - akárhogy is nézzük - nem éppen környezetbarát dolog. Rengeteg papírt és festéket használnak el minden egyes kinyomtatott példányhoz, ráadásul ahogy a dolgok állnak, a kiadók nem éppen a leállás jeleit mutatják, ha újdonságokról van szó. 

Persze vannak néha kisebb próbálkozások, például a növényi alapú festéket és újrahasznosítható papírt használó Bicycle Eco, de a szemét attól még szemét marad. Ideje hát valahogyan jóvá tenni ezt és kitalálni valami igazán környezetbarát megoldást. Amíg ez megtörténik, érjük be egy köztes megoldással: a környezettudatosságra nevelő játékokkal! Két hasonló darab is született nemrégiben, egyelőre mind a kettő a kickstarter fázisában lebeg (és egyelőre nem túl fényes kilátásokkal).

Első versenyzőnk a Clean Energy Empire, mely színtiszta és direkt oktató anyag. A cél, hogy egy működő, fenntartható energiagazdálkodást hozzunk létre, míg ellenfelünket megakadályozzuk ebben. Tehát amíg a "saját" Földünket napenergiával és LED izzőkkal látjuk el, addig a másikhoz szénerőműveket és füstös gyárkéményeket telepíthetünk, hogy minél előbb ropogósra süsse őket az ózonlyukon átbújó napsugár. Az egészet még megbolondíthatják az akciókártyák (itt hatáskártyák), mint például a lap, amivel "újrahasznosíthatjuk" a többiek lapjait, vagy amivel eltakaríthatunk a világból minden szennyező energiaforrást, gyakorlatilag negálva az összes ellenséges kártya hatását.

A lapok egyszerűek, sok szöveggel, a mondanivaló mellett szinte eltörpül maga a játékmenet. Minden kártyán van néhány sor információ (pl miért rosszak a szénerőművek), továbbá egy QR kód, ami egy kapcsolódó oktató oldalra vezet. Egyelőre csak az USA-ba hajlandóak szállítani, és nem hinném, hogy megérné bevállalni a nemzetközi kiadást. Mindenesetre a próbálkozást értékeljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr506829315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása