Hogy kerül a telefon a tengervízbe?
2014. november 17. írta: PixelDrake

Hogy kerül a telefon a tengervízbe?

Emlékeztek még arra, amikor azt jósoltam, hogy a társasjátékok világába hamarosan begyűrűzik a digitális technika? Az, ami a Golem Arcanával és az XCOM-mal elkezdődött, lassan egész trenddé növi ki magát. A GenConon debütált (és még mindig röhejes című) World of Yo-Ho ugyanis végre elérkezett a Kickstarter fázisba. 

Ez már nem is igazi kalózos társasjáték, hanem egy ingyenes app, amihez kiegészítőket kell venni, hogy működjön. Olyannyira igaz ez, hogy az egyik alacsony támogatói szinthez nem is adnak mást, csak kipostázzák a táblát, a szabályokat meg elküldik emailben. 

- MICSODA??? Akkor most én gyártsak kártyákat meg bábukat a pofátlan amcsiknak és még fizessek is érte??? - háborodhat föl az egyszeri játékos, aki valószínűleg nem követi a blogot a kezdetektől. Nem, kedves olvasóm, lehúzásról szó sincs. A helyzet az, hogy nincs is igazán mit mellékelni a játékhoz. A bábuk itt az okostelefonok, és minden küldetés, statisztika, fejlesztés, mind az appban van tárolva. Az összehangolt programok követik a telefonok mozgását a táblán és ha két hajó egymás mellé ér, átlövöldöznek egy képernyőről a másikba.

A teljes játék csupán egy kemény dobozzal lesz több, valamint nyomtatott szabályokkal és néhány kartonhajóval arra az esetre, ha nem lenne kéznél elegendő mennyiségű telefon. Ebben az esetben a hajók mozgását a tengeren papírfigurák jelzik, a vezérléshez pedig elég egy darab tablet, ami az egész játékot levezényli, akárcsak az XCOM.

A további száz-, illetve ezer dolláros szintek már abszolút nem kapcsolódnak a játékhoz: kártyapaklik, vacsorameghívás, saját karakter, stb. A World of Yo-Ho tényleg ennyiből áll: egy programból és a hozzá tartozó körítésből. Ezzel jelentős mennyiségű pénzt spórolnak az gyártáson és a szállítást/tárolást valamint az előkészítést is jelentősen megkönnyítik. 

Jogos a kérdés tehát, hogy akkor az anyagköltség lefaragása miért nem mutatkozik meg egy picit sem az árakon. Igaz, hogy a közelébe sincs a Privateersnek, de egy átlag gamer játékhoz képest semmivel sem olcsóbb. A csak táblás változat ára 8-9 ezer körül van, ami egy olcsóbb darabnak felel meg, míg a full verzió ugyanúgy hozza a 14-15 ezres árszintet, amiért megvehetünk egy sokfigurás játékot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr476892299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása