Dobble - Amikor az agyad fölmondja a szolgálatot
2015. április 17. írta: PixelDrake

Dobble - Amikor az agyad fölmondja a szolgálatot

A Bongo! óta tudom, hogy külön kategóriát képviselnek az úgynevezett mindfuck játékok, melyeknek célja, hogy minél jobban leolvasszák a játékosok agyát, lehetőleg szórakoztató formában, esetleg családi játéknak álcázva. Ehhez az kell, hogy az agyat ne a bonyolult szabályokkal terheljük, hanem a játék közbeni aktivitás legyen különösen megterhelő.

Ezeknek a kritériumoknak a Dobble kiválóan megfelel. Az igényes fémdobozban találunk pár kör alakú kártyalapot, rajtuk mindenféle egyszerű rajzzal (cica, iglu, sárkány, stb). Bármelyik két kártyát is tesszük egymás mellé, azokon pontosan két egyforma szimbólum lesz. Ezek megtalálása képezi a játék gerincét és jelenti a játékosok feladatát is egyben, csak változatos formában.

Bármilyen könnyűnek is hangzik tizenhat rajzból megtalálni a két azonosat (elvégre mindannyiunk kezében volt már gyerekfoglalkoztató könyv), egyáltalán nem az. Főleg nem pár másodperc alatt. Miközben a többiek ugyanezt teszik.

A légkör közben egyre jobban telítődik feszültséggel, az agyunk terhelődik és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már megtaláltuk az azonos ábrákat, de képtelenek vagyunk megnevezni azokat. Ilyenkor vagy elveszik előlünk a pontot, vagy valamilyen imrovizált neologizmussal mégis megszerezzük a kártyát. Így lesz a hópehelyből, az igluból és a jégkockából egyaránt "hideg", a zöld pacából pedig "hányás".

A Dobble a helyzetkomikum teremtés mestere. Nem kellenek hozzá erőltetetten vicces feladványok vagy idétlen kellékek. Az öt játék mindegyike úgy van megírva, hogy már az első kör közepén elveszítse mindenki a kontrollt és röpködjenek az indokolatlan kifejezések, a két szóból összerántott új szimbólumok nevei ("kézkocka!") és a cselesnek szánt taktikák (pl. egy szimbólum kitartó ismételgetése a siker reményében). Tapasztalataim szerint senki nem bírja ki sokáig nevetés nélkül és gyakorlatilag automatán osztódik ki az új forduló.

Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna ezt a játékot. A legnegatívabb reakció is az volt, hogy valaki elfáradt benne, ezért szünetet javasolt. Nyilván nem egy "nagyjátékról" van szó, ami köré egész éjszakákat lehet szervezni (bár nem tartom kizártnak). A Dobble az a játék, amit bárhol, bármilyen társaságban és szituációban elő lehet venni (ahol nem kötelező a csend) és mindenki garantáltan jól fog szórakozni.

A Dobblét megtalálod a Játéksziget webshopjában: https://jateksziget.hu/dobble-magyar-kiadas

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr987356824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása