Lego Marvel Superheroes - Kockákkal, kockáknak
2015. május 15. írta: PixelDrake

Lego Marvel Superheroes - Kockákkal, kockáknak

Imádom a képregényeket, de sosem tudok annyit olvasni belőlük, amennyit szeretnék. Éppen ezért kértem meg egy pár nálam szakavatottabb embert, hogy nevezze meg a szerinte legjobb Marvel témájú számítógépes játékot. Meglepetésemre nem a már korábban bemutatott Ultimate Alliance kapta a legtöbb szavazatot. Sőt, még csak meg sem említették! Mindenki egybehangzó véleménye az volt, hogy a legjobb játék a témában a Lego Marvel Superheroes.

Felvontam a szemöldökömet, mert bár a Lego játékok a legtöbb esetben remek paródiái az általuk ábrázolt világnak, azért nem nevezném őket a téma legjobbjának (nem hinném például, hogy bárki is lenne, aki szerint a Lego Star Warsnál ne született volna jobb SW játék). Ahogy azt már korábban kifejtettem, egy képregényrajongót ki kell szolgálni, és nem hittem volna, hogy egy Lego játék képes lenne erre. Ám ismét be kellett látnom, hogy tévedtem.

A történet színvonala nem sokkal marad el marad el az Ultimate Alliance-tól (kérdés, hogy ez neki erény, vagy az utóbbinak derogáló). Doctor Doom (ki más?) fölbéreli a világ összes szupergonoszát, hogy gyűjtsék össze neki az Ezüst Utazó által a világban szétszórt kozmikus kockákat, amikből ő megépítheti Doom Végzetes Végzetsugarát.

A Lego Marvel Superheroes nem tesz mást, mint tovább bandukol azon a jól ismert ösvényen, amit még Star Warsos elődje taposott ki neki. Két vagy három szereplővel mászkálunk a pályákon és próbáljuk elkapni az éppen aktuális szupergonoszt, aki persze mindig elmenekül, egészen a pálya végéig. Közben verekedhetünk/lövöldözhetünk, ugrálhatunk egy kicsit, tereptárgyakat verhetünk szét és használhatjuk a karaktereink speciális képességeit. Ezekből elvileg rengeteg féle van, valójában viszont mind ugyanazt tudja, csak más tálalásban.

A legtöbb pálya nem is áll másból, mint ezeknek a képességeknek a felváltott használatából. Pl. elérünk egy lezárt ajtóhoz. Fölötte van egy kőtömb, amin van egy kampó. Ebbe Pókember bele tud lőni egy hálót és le tudja rántani a földre. A kőtömb darabjaiból összerakunk egy kapcsolót, amit csak a Fekete Özvegy tud használni, mert ő elég okos hozzá. A kapcsoló felfed egy újabb kampós kockát, ezt viszont valamiért csak Sólyomszem tudja lerántani egy köteles nyíllal. A kocka mögötti falra Pókember föl tud mászni és ott össze tud rakni egy újabb kapcsolót... és így tovább. Aztán kinyílik a zárt ajtó és jönnek az ellenfelek.

Ez utóbbiakról elmondható, hogy tulajdonképpen csak dísznek vannak. Elintézésük nem jelent gondot, viszont remek alkalom arra, hogy megcsodáljuk azt a rengeteg különféle mozgást, amit a készítők belezsúfoltak a játékba egy karakterhez. Mindenkinek az alap csapkodáson kívül vannak még speciális "kivégző" mozdulatai, amiket véletlenszerűen mutat be, amikor leütünk egy ellenfelet. A Hulk-féle "lokicsapkodástól" a Fekete Özvegy tekeredős nyaktöréséig minden népszerű, filmben is látott támadás jelen van, persze csak éppen annyira brutálisan tálalva, hogy még beleférjen az Everyone kategóriába.

Apropó erőszak. A küldetések között szabadon mászkálhatunk New Yorkban, mellékküldetéseket oldhatunk meg, vagy csak ugrálhatunk a háztetőkön...esetleg rombolhatunk. A városban a pályákhoz hasonlóan szinte minden szétverhető, ideértve a civilek autóit is. Ez utóbbiakat el is vehetjük tőlük, hogy száguldozzunk a városban, persze még több kárt okozva. A küldetés szempontjából fontos karaktereket (mérnökök, S.H.I.E.L.D. ügynökök, stb.) megtámadhatjuk és indok nélkül szét is verhetjük, de a járókelők sérthetetlenek. Ők sem menekülhetnek viszont meg attól, hogy a lopott járművünkkel kivasaljuk őket. Mindezt büntetlenül. Értem én, hogy ez nem a Lego GTA (bár szerintem nem vagyunk messze tőle), de ha már C.J. módjára randalírozhatunk, akkor a felelősségre vonás se maradjon el. Főleg ha elméletileg makulátlan erkölcsű szuperhőst játszunk.

Választható karakterekből több, mint száz van a játékban, ideértve a Vasember összes különböző páncélját, de nyomulhatunk akár Odinnal vagy az alsógatyás Tony Starkkal is. Egy karakter akkor unlockolódik, ha a történet szerint találkoztunk vele, így hamarosan szép gyűjteményünk lesz gonoszokból is. A megnyílt karakterekkel aztán újrajátszhatjuk a küldetéseket némi bónusz reményében (merthogy az alap karakterekkel sosem fogjuk tudni 100%-ra teljesíteni  küldetéseket) vagy randalírozhatunk a városban. Tehát ha valakinek külön élvezetet okoz - és miért ne okozna -, hogy Thor helyett mondjuk a Förtelem döngöli a földbe Lokit, az itt kiélheti magát.

Minden pályán össze kell gyűjtenünk millió Lego érmét, meg kell találnunk titkos helyszíneket és meg kell mentenünk Stan Lee-t, aki mindig csapdába esik valami hülye helyen, ahonnan természetesen a szupererőnkkel szabadíthatjuk ki. Közben folyamatosan pörögnek az idétlen bejátszások, olcsó, de szórakoztató poénokkal és utalásokkal a filmek eseményeire (még egy Alienre hajazó ijesztgetős jelenet is van benne!) Tartalomból tehát nem lesz hiány.

Negatívumként legfeljebb az egysíkú játékmenetet tudom felhozni. Mert hiába az ezerféle képesség, ha mind csak arra jó, hogy az előre beprogramozott akadályokat kikapcsoljuk velük. Aztán megint verekedünk, megint kapcsolókat húzogatunk és képességeket használunk... néha olyan érzésem volt, mintha csak az időt húznák két bejátszás között, hogy növeljék a játékidőt. Szerencsére a monotonitást néha megszakítják egészen kreatív feladatok, logikai játékok.

Konklúzió? A Lego Marvel Superheroes ügyesen egyensúlyozik a gyerekjáték és a felnőtteknek szóló rajongói darab között, de néha azért le-lecsúszik valamelyik irányba. A néha kissé egyhangú játékmenetet feledtetik a poénok és megnyitható karakterek. 

Ha az itt bemutatott játékok közül csak egyet próbálsz ki, akkor a Lego Marvelt akkor válaszd, ha tartalmas, de mégis könnyed szórakozásra vágysz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr947377414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2015.05.16. 09:55:59

Egyetértek. Valóban ez a legjobb Marvel játék. És nem csak azért, mert az 5 és 7 éves gyerekeim is bátran játszhatnak vele.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2015.05.18. 09:18:11

@RaveAir: Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy ez most gyerekjáték, vagy rajongóknak szóló darab. Végül kénytelen voltam belátni, hogy bármennyire is abszurd, de mindkettő egyszerre.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2015.05.18. 09:50:25

Ez pont olyanoknak jó, mint én is vagyok. Apukáknak, akik megszerettetik a gyerekekkel a geek dolgokat. :)
süti beállítások módosítása