A Flippermúzeum bezárásáról
2015. május 20. írta: PixelDrake

A Flippermúzeum bezárásáról

(Szerencsére) elég gyorsan bejárta a magyar netet a Flippermúzeum bezárásának híre. Szerveződik a tüntetés, megszólalt a NAV, a magyar játékosok pedig paprikás hangulatban vannak. 

Akinek nem lenne ismerős a történet, íme egy kis háttér: Budapesten, a Radnóti utcában nyílt egy múzeum, ami flipperjátékok történelmére szakosodott. A kiállítás része több, mint százharminc(!) kipróbálható flipperautomata, amik mind szabadjátékra vannak állítva, vagyis a kétezer forintos belépőjegy megfizetése után mindenki ingyen kipróbálhatja az összes gépet. A NAV szerint a hely létezése sérti a szerencsejáték törvényt, ezért az összes gépet el kell szállítani onnan. Alternatívaként fizethetnek félmillió forintos bírságot, majd minden gép után egyenként 120 ezer forint egyszeri díjat, minden hónapban pedig további 9000 forintot kellene fizetniük. 130 géppel számolva ez évente 14 millió forint lenne, az egyszeri költség még pluszban 15 milla. Talán mondani sem kell, hogy bár hatalmas projekt lehetett a múzeum berendezése, ekkora mértékű bevételt képtelenség lenne vele kitermelni.

Először is nézzük, hogy miben van igaza a NAV-nak. A Flippermúzeum, nos... hát... valóban nem feltéttlenül múzeumként tekint rá az, aki jegyet vesz oda. Sokkal inkább egy lehetőségként, hogy sok játékot kipróbáljon, elég kedvező áron. Ha így nézzük, a Flippermúzeum tényleg inkább egy nagy játékterem...

...ámde! 2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma engedélyt adott rá, hogy a hely múzeumként működhessen, a gépeket kulturális javaknak, muzeális értéktárgyaknak tekintve. A galéria alkoholt nem árusít, a gépekbe pénzt dobni nem kell, nem is lehet. Továbbá a gépek mellett sok más - a flipperek történetéhez kapcsolódó - kiállítási tárgy is helyet kapott, információs táblával és történeti áttekintéssel.  Ez így már azért elég múzeumszerű, nem?

Ahelyett, hogy azt boncolgatnám, hogy az egész eljárás mennyire értelmetlen, és, hogy miért-, mikor és kire száll rá a NAV, föltenném azt a költői kérdést, hogy mégis mi a bánatért van a flipper nyerőgépként nyilván tartva. Látott már valaha is bárki olyan filppert, ami a high score táblára való fölkerülésen kívül bármi mással is díjazott volna (tekintsünk most el attól, hogy ha kiemelkedően jól játszik valaki, akkor esélyes, hogy a hely tulaja, vagy a környező emberek fizetnek neki egy korsó sört)? A flipperrel nem kockára tesszük a pénzt nyeremény fejében, hanem elköltjük azt játékélményért.

Az, hogy ez a játékélmény milyen hosszú, csak a játékoson múlik. A kezdők úgy öt perc alatt végeznek vele, a profik viszont akár órákig is lökdöshetik a fémgolyókat. Mivel egy kezdő és profi között tényleg ég és föld a különbség, könnyen belátható, hogy nem a szerencsén, hanem a technikai tudáson múlik a játékélmény hossza. Ezzel szemben egy nyerőgépen teljesen mindegy, hogy ki mennyire rutinos vagy tapasztalt játékos, ugyanannyi esélye van a sikerre -ezért nevezik szerencsejátéknak.

Ennyi erővel az összes motoros-pisztolyos arcade is kaszinónak minősülhetne, hiszen ugyanezen az elven működik: bedobsz valamennyi pénzt és ezért addig játszatsz, ameddig tudsz (esetleg van egy maximális időlimit, ha a játék végigjátszható). Sőt, a konzolboltokban kirakott demók is ezt tudják, csak ingyenesen. Vajon a LAN-game clubokra mikor veti rá magát az adóhatóság?

A törvény tehát már ott el van szúrva, hogy a flippereket - csak azért mert lehet beléjük pénzt dobni és villognak - a kocsmai gyümigépekkel azonosítja. Minden más csak hab a tortán. Aztán jöhet majd a csocsó, a biliárd, az asztali hoki, a bárpultnál elkérhető sakk készlet, vagy bármi más, ami éppen szúrja valaki szemét.

Ha te is ellenzed a Flippermúzeum indokolatlan bezárását, itt tudsz csatlakozni a tiltakozást szervező Facebook-csoporthoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr157476838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lamaskitfi 2015.05.21. 12:38:58

nagy like a cikknek :)
süti beállítások módosítása