Mi lesz a Flippermúzeummal?
2015. május 27. írta: PixelDrake

Mi lesz a Flippermúzeummal?

Kicsivel hat óra előtt érkeztem a flippermúzeumos tüntetésre. Akkor már a tüntetők nagy része ott volt és a kaszinó előtti járdaszigeten gyülekezett. Pontos létszámot nem tudok mondani, de szerintem nem járok messze a valóságtól, ha harminc főre becsülöm. Fiatalok, idősebbek vegyesen képviseltették magukat. Úgy vettem észre, hogy a legtöbb résztvevő ismeri egymást és magukban még ők is jót derültek a várthoz képest (Facebookon majdnem ezer tagja van a döntést ellenző csoportnak...) látványosan kevés tüntetőn. Kíváncsian vártam, hogy egy harminc fős tömeg mekkora meggyőző erőt tud képviselni. Nem sokkal kezdés előtt megjelent a sajtó is, melynek kamerás képviselői igen hamar leléptek (valószínűleg feltűnt nekik, hogy itt nem lesz se könnygáz, se vízágyú).


img_20150527_180705_1_1.jpg

Tíz perccel hat után elkezdődött a demonstráció. A szervező, Kaptás András szembeállította egymással a Széchenyi által alapított kaszinót a Széchenyi István téren álló Las Vegassal. A tömeg aztán elindult a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya elé. Közben megszületett a két kilométeren át skandált szlogen: "Szabadjáték! Flippermúzeum!".

Az este fél hét körül már minden bizonnyal teljesen üresen álló épület előtt Kaptás András a flipper nyerőgépként való nyilvántartása ellen érvelt, nagyjából azokat az érveket felsorakoztatva, amiket már mindenki ismer, hiszen a józan ész diktálja őket. Itt két alternatíva hangzott el a megoldásra: a flipper kerüljön le a játékgépek listájáról, vagy a törvény tegyen kivételt a múzeummal, esetleg az ingyen használható gépekkel.

img_20150527_180710_1.jpg

A beszéd után - továbbra is skandálva - átvonultunk a múzeum elé, ahol a hely és a tulajdonos eredményeinek méltatása után végre elhangzott az, amire vártam, az összes közül talán a legjobb megoldási javaslat. A csocsó, a darts, a biliárd mind pénzbedobós gépekkel működnek, mégis sportként vannak nyilvántartva, mert van sportegyesület, ami eljár az érdekükben. Logikus lenne tehát egy flipperes sportegyesület létrehozása. Ezen a ponton (még ha kívülről nem is látszott) hevesen bólogattam magamban.

A rendezvény utána már nem tartott sokáig. Szólt még pár szót a szemközti társasház közös képviselője is, aki támogatásáról biztosította a múzeumot, tekintve, hogy sokféle vállalkozás működött már a helyén, de az összes közül eddig ez rendelkezik a legkulturáltabb vendégkörrel. Aztán tapsot kapott mindenki, majd a tüntetők nagy része levonult játszani.

img_20150527_184416_1.jpg

És akkor pár szót a heves bólogatásról. A tüntetés végén elhangzó ötlet a flipperklubok sportegyesületté alakulásáról a létező legjobb, ami felmerülhetett a témában. Említettem, hogy szerintem a tüntetők nagy része maga is megmosolyogta a kis létszámot és azt, hogy mekkora meggyőző erőt képes kifejteni egy harminc fős "tömeg". Nem kell nektek gondolkozni rajta, kimondom én: semekkorát.

De ennek a tüntetésnek nem is ez volt a lényege. Itt semmit nem lehet elérni azzal, ha egyszerre kiabálja mindenki, hogy "nem engedjük" - bár volt ilyen része is az eseménynek. Ide érvek kellenek, racionalitás és konkrét megoldása a problémának. Ez pedig a már fentebb említett egyesület. Egy egyesület, amire odafigyelnek, ami tud és akar is tenni azért, hogy a kedvenc sportja ne tűnjön el a lehetetlenség süllyesztőjében az első indokolatlan pofon után. Ha sikerülne, azzal nem csak a múzeumot menthetné meg a bezárástól, hanem képviselhetné flippert mint ügyességi játékot az országban elismert sportok között. Nem fociról van szó, ezért irtó nehéz dolga lenne. De nem lehetetlen.

img_20150527_185606.jpg

A tüntetésen elhangzott beszédeket itt olvashatjátok. A Facebook csoportot (ahol jelenleg is folyik az eredmények megvitatása) itt tudjátok elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr927497154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása