Evolúció - A dínós Magic
2015. szeptember 29. írta: PixelDrake

Evolúció - A dínós Magic

Emlékszem, még egy tavalyi társasjáték kiállításon járkáltam körbe, amikor észrevettem egy asztalt, amin egy hosszúnyakú fa dínó ácsorgott. Ez volt az Evolúció, pontosabban annak az angol nyelvű kiadása. Sokat nem tudtam még akkor róla - sajnos kipróbálni sem volt alkalmam -, de az illusztrációk és a dínó meggyőztek róla, hogy ez nekem kell... bármi is legyen.

Aztán jött a magyar kiadás és az Evolúció elképesztő módon föl lett kapva. Megjegyzem szerencsére, mert nagyon jó játékról van szó.

Van nekünk egy csomó éhes állatunk, akiknek célja, hogy jól lakjanak és lehetőleg közben meg is érjék a következő egymillió évet, hogy tovább fejlődhessenek. Ez is lesz a cél: állatokat tenyészteni, elkerülni a ragadozókat és minél jobban bekajálni.

A játékosok tehát állatfajokat irányítanak, melyeknek van populáció (hány darab van az adott állatból) és testméret (mekkora az állat) értéke. Ezek döntik el, hogy mennyi kaját igényel az adott állat, illetve mennyire tudja magát megvédeni a ragadozóktól. 

A két érteken felül minden állat kaphat valamilyen tulajdonságot, kártyák formájában, ezek képezik a játék gerincét. Miután mindenki felfejlesztette a maga jószágát, indulhat az etetés. Az etetőbe minden körben adott mennyiségű étel kerül, a játékosok pedig sorban vesznek belőle, eldöntve, hogy melyik állatukat táplálják. Akinek nem maradt kaja, az hoppon maradt.

Persze nem ennyi a játék, itt jönnek képbe ugyanis az előbb említett képességek, melyek abban segítenek, hogy a mi állatkáink több salátához jussanak az etetőből. Van képesség, ami a kör elején megeteti az állatot, sorrendtől függetlenül. Van, amivel kettőt vehetünk magunkhoz és van olyan is - az együttműködés - ami rögtön megeteti egy másik állatunkat is.

A képességeket lehet kombinálni, szép hosszú vonatokat alkotva. A játék vége felé könnyen előfordulhat, hogy az okosan összekombózott képességeknek hála még az előtt elfogy az össze kaja, hogy az első játékos vehetne belőle.

Persze ha csak növényevők élnének a bolygón, akkor hamar elfogyna az élelem és éhezni kezdenének. Az evolúció során ezért fejlődtek ki a ragadozók. Bármelyik állatunkból csinálhatunk ragadozót, ami azonnal véget vet a békés legelészésnek. A ragadozók megtámadhatják bármelyik náluk kisebb állatot és minél dagadtabb volt az áldozat (minél nagyobb volt a testmérete), annál több kaját szerezhetnek belőle.

Ám nem feltétlenül éri meg húsevőnek lenni. Az áldozatok hamar kifejlesztik a maguk védekező módszereit: üregekbe húzódnak, páncélt növesztenek, falkába tömörülnek vagy egyszerűen csak figyelmeztetik egymást a közelgő veszélyre. Ha a vadász nem elég taktikus, könnyen azon kaphatja magát, hogy senkiből nem tud táplálkozni, legfeljebb a "baráti" állatokból. Enni viszont muszáj, mert senki nem vállalja önként a kipusztulást. Viszonylag hamar le szokott esni, hogy a növényevők termelik a győzelmi pontot, míg a húsevők hátráltatják az ellenfeleket.

Az Evolúció tehát gondolkodós. Sőt, nagyon gondolkodós. Bár nincs olyan sok lap, mint egy durvább LCG-ben (sőt, azokhoz képest kifejezetten kevés), mégis szinte minden játékban találni valami új kombót, vagy csak két-három lapot, amik a szokásosnál több kaját termelnek. Tökéletes játék nincs, mindennek van ellenszere, ahogy szinte mindenki kénytelen végignézni valamelyik fajának (ki)pusztulását.

Konklúzió? Az Evolúció jó játék. A vízfesték-szerű rajzai kifejezetten passzolnak a hangulathoz, a fadínó pedig mindenki figyelmét megragadja. Egy-két lap sajnos nem elég beszédes ahhoz, hogy a segédlet nélkül értelmezni lehessen őket, ez engem kifejezetten bosszantott. Sajnos a magyar kiadás sem mentes a hibáktól, a Figyelmeztető jelzés lap értelmezése például eléggé mellé ment.

Ettől eltekintve mindenkinek ajánlom az Evolúciót, mert jó, mert agyalós, mert egyszerű, mert van benne dínó és mert van magyarul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr237813842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása