Blood Bowl - Így látja egy veterán
2016. február 10. írta: PixelDrake

Blood Bowl - Így látja egy veterán

Társas, videójáték, mobiljáték is készült belőle és talán az egyik legkönnyebben emészthető figurás játék a piacon. Ő a Blood Bowl, akivel már korábban is foglalkoztunk a blogon. Akkor a magyar liga szervezőjét, Swiftyt kérdeztük a játékról. Most egy igazi veterán játékos, Vihar nézőpontját ismerhetitek meg.

Ludens: Hogyan alakult Blood Bowl magyarországi karrierje, és hogyan látod a jövőjét?

Vihar:1990-ben találkoztam első alkalommal a Blood Bowl táblás verziójával. Szerelem volt első látásra. Pár hónapra rá már el is indult az első magyar klub liga. Sajnos a gyors felívelést visszavetette, hogy a Games Workshop (gyártó és jogtulajdonos, angol cég) üzleti döntése alapján Specialist Games termékként kezelte. Így egyre kevesebb figura, cikk és információ vált elérhetővé. Sajnos egy olyan időszak következett, amikor semmit nem lehetett tudni a Blood Bowlról. Nem lehetett, csak arany áron vagy kéz alól szerezni csapatokat vagy figurákat. Ez erősen gátolta a hazai fejlődést és népszerűsítést is.

Azonban a közösség kitartott és megjelent az ingyenesen elérhető/letölthető LRB (Living Rules Book). Nem meglepő, hogy az alternatív gyártók is meglátták a piaci rést és egyre-másra jelentek meg a különböző kis cégek csapatai. Ezt csak erősítette, hogy a GW a Cyanid softwer cég gyámsága alatt megjelentette a Blood Bowl (the video game-et ). Nagyon sok régi fanatikus játékos ült le a gépek elé és porolta le megkopott BB tudását. Nemzetközi ligák és versenyek szerveződtek elsősorban a NAF-nak köszönhetően.

Közismert, hogy a magyar válogatott is 6-8 éve megmérettetik a nemzetközi mezőnyben (EuroBowl és osztrák, lengyel versenyek). Tavaly közel 1000! fős World Cup versenyen két magyar csapat is indult. Megjelent a Blood Bowl 2 számítógépes (és természetesen konzol) verziója. Minden évben Magyarországon éves liga sorozat zajlik, havonta versenyek és a szomszédos országokba (Ausztria, Lengyelország) is ellátogatnak a magyar versenyzők. A Games Workshop bejelentette, hogy 2017-ben érkezik egy teljesen új alapdoboz...

Én személy szerint azt gondolom, hogy a Blood Bowl bizonyos szabályai idejét múltak. Szükséges felvennie a lépést az időközben megjelent konkurens játékokkal (Guild Ball, DreadBall, Kaos Ball...stb.). Én azt remélem, hogy fejlesztenek a csapatok egyediségén és játékstílusán. Esetleg egy felosztás nélküli pályán (előre kimérhető minden), váltott aktivációs rendszerrel. Így még nagyobb taktikai mélységet adva a játéknak, igazodva a kor igényeihez.

Ludens: Mennyit ad hozzá a játékhoz az amerikai foci ismerete?

Vihar: Nem sokat. Tény, hogy a játék első verziója jobban hasonlított a rugby és amerikai foci szabályaihoz, de azóta némileg egyszerűbb lett. Néhány csapat képes játszani a jól ismert taktikákat (pl. Flood vagy Boot leg) de nem ez a jellemző.

Ludens: Kik játszanak Blood Bowlt?

Vihar: Nem lehet könnyen behatárolni a játékosok csoportját. Azt gondolom azok a wargame és táblás játékot kedvelők körében népszerű a Blood Bowl, akik nem csak egy monumentális játékban (sok figura, terep, 6-8 órás játékidő) képesek megtalálni a kikapcsolódást. És nyilván szeretik/ismerik az amerikai focit vagy a rugby-t is...

Ludens: Mennyire jellemzőek a szabályviták?

Vihar: Lévén a szabályok évek óta változatlanok nincsenek viták. A közösségre amúgy sem jellemző, hogy vitatkozna játék helyett. Ennek ellenére mindig van bíró a versenyeken, akinek a döntése megkérdőjelezhetetlen.

Ludens: Minden játékos egyben figurafestő is?

Vihar: Sok játékos szeret festeni, de nem mind figurafestő. Vannak akik kifestetik a csapataikat és természetesen vannak festők is , akik nem játszanak...mint a hasonló hobbyknál is.

Szeretnél még több társasjátékos interjút olvasni?
Kattints és böngészd a Ludens társasjáték interjú sorozatát!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr898380434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása