Egyre erőszakosabb a Lego, és nem ez a legnagyobb baja
2016. június 16. írta: PixelDrake

Egyre erőszakosabb a Lego, és nem ez a legnagyobb baja

Megjelent nem is olyan rég egy tanulmány, hogy a Lego egyre erőszakosabbá válik. Én - annak ellenére, hogy a cég az elmúlt években folyamatosan a hozzám hasonló kockák kegyeit kereste - nem is tudom, mikor vettem utoljára Legót. És elég sokan vannak ezzel így. Beleástam hát magam egy pár katalógusba és próbáltam kideríteni az erőszakosság - és a növekvő apátiám - okát.

Hipotézis

Először is, a Lego ára egyszer csak kilőtt és figyelemreméltó magasság-idő függvényt leírva megállt valahol a Szaturnusz környékén. Amennyire elterjedt cucc volt annak idején, annyira elit szórakozássá vált manapság. Ezzel önmagában nem is szeretnék foglalkozni. A Lego drága és nem hiszem, hogy drasztikusan csökkenne az ára a közeljövőben. Ez van.

lego_ninjago.jpg

Ami viszont érdekesebb és egyben jobban is bosszant, az az ár növekedésével együtt a színvonal teleportszerű zuhanása, ami pedig összefügg azzal, amit az első bekezdésben írtam: "az elmúlt években a Lego folyamatosan a hozzám hasonló kockák kegyeit kereste".

Egyre-másra jelentek meg a licencelt-, aktuális mozifilmek és képregények és videójátékok főszereplésével készült készletek, amik annyi specifikus elemet tartalmaznak, hogy gyakorlatilag semmi másra nem használhatóak. Kis túlzással négy-öt előre elkészült darabból össze lehet állítani egy teljes modellt, utána meg már csak a minifigurákat kell összerakni és kész.

lego_chima.jpg

Kutatás

De nézzük csak meg közelről a dolgot, hogy ne a levegőbe beszéljek. Fölütöttem három online magyar Lego katalógust. A kisgyerekeknek szóló részt átugrottam, majd megszámoltam, hogy hány oldalt kapnak az egyes szériák és ezekből hány oldalon látható fegyver vagy harc. Nézzük a statisztikát:

  • 2015 első félévében 11 oldalnyi külső tematikus készlet volt egy katalógusban, mellé 25 oldalon terültek a "belső" tematikus készletek. Ezek azok, amiket a Lego maga talált ki, komplett világot felépítve köréjük(Bionicle, Ninjago, stb., Ezek mellett 14 oldalnyi gyenge tematikával rendelkező készletet láthattunk. Ezek azok a dobozok, amik ugyan be vannak sorolva egy adott témakör alá (pl. város, versenyautók), de igazából bármit lehet belőlük építeni. Ebben a katalógusban 22 oldalon szerepelt valamilyen fegyver, vagy erőszakos cselekmény.
  • 2015 második féléve volt kb. a Lego mélyrepülése. Ekkor 86 oldalból 24-et foglalt el a kívülről behozott tematika, 47-et a belső sorozatok és alig 15 oldal jutott az általános készleteknek. Itt majdnem az oldalak felén, negyven oldalon lehetett fegyvert vagy erőszakot látni.
  • Az idei év elején valami szemet szúrhatott nekik, mivel nem várt mértékben feljött a gyenge tematikával rendelkező készletek aránya: 35 oldalon terülnek el, a belső tematika 32 oldalt kapott, a külső pedig 25-öt. Az erőszakos oldalak száma itt szintén negyven volt, de mivel összesen 92-re jutott ennyi, némileg jobb az arány.

lego_starwars.jpg

Mi következik ebből? A belső tematika a 2015-ös szárnyalása óta kezd visszaszorulni, míg a külső tematika lassan, de biztosan kúszik felfelé. Az erőszakosság növekedésének aránya pedig nagyjából követi a tematikus készletekét. Ám ezt nem lehet csak a kívülről behozott téma számlájára írni. A 2015/2 katalógusban szereplő belső szériák szinte mind valamilyen harcos téma köré csoportosultak (főként a Chima és Ninjago járt az élen).

De a katalógus csak összegzi a lehetőségeket, nem igaz? Nézzük, mit mutat a valóság, vagyis egy élő, fizikai Lego üzlet a fővárosban. Gondoltam, bemegyek egy boltba és jól megcáfolom a statisztikát, meg hátha most lesz valami, ami megragadja a fantáziámat. No, amint odaértem, a bejáratnál máris egy méretes Angry Birds Movie készlet fogadott (ami ugyan gáz, de legalább a Minecrafton nem tesz túl). A bolt pedig még a katalógusnál is jobban koncentrál a tematikus készletekre. Az általános, vagy gyenge tematikával rendelkező készletek az egész boltnak kb. a harmadát foglalják el, és azt is csak hátul, egy kieső falon, illetve egy kívülről nem is látható beugróban föltornyozva. A licencelt készletek viszont már a kirakatban bele vannak tolva az arcunkba.

Konklúzió

Aztán jön a kimutatás, hogy erőszakos a Lego. Nem, nem a Lego lett erőszakosabb, hanem az alapanyag, amiből építkezik. A sci-fi és fantasy történetek jellemzően nem egy konfliktus békés megoldásáról szólnak, viszont most éppen ők jelentik a legnagyobb húzóerőt.

nexo_knights.jpg

A Lego tulajdonképpen építőjátékből akciófigura (tessék csak bemenni egy játékboltba, azok is elég erőszakosak...) gyűjteménnyé válik, teljesen elveszítve a kreatív jellegét. A Gyűrűk Ura és Simpson család leghíresebb jeleneteit senki nem fogja szétszedni, hogy valami mást építsen belőlük (tisztelet a kivételnek), de ha mégis megtenné, nagyon korlátozottak a lehetőségei.

A gond az, hogy erre rákaptak az emberek. Sorra jönnek ki a jobbnál jobb képregényfilmek, amikből aztán mindenki akar mindent. A Lego pedig kiszolgálja őket. Fogynak a menő készletek - az áruk fele meg elmegy az újabb és újabb licencdíjakra. Közben akik meg tényleg építeni szeretnének, kénytelenek az eBayről, kilóra venni elemeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludens.blog.hu/api/trackback/id/tr148740318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spidy.hu 2016.06.16. 22:42:03

A legó most 10x megfizethetőbb, mint régen. Akkoriban egy technics készlet csak a mesében és az álmokban létezett, évek alatt sem jött össze, ma pedig egy átlagos bagós havi cigi adagjáért már elég jó dolgokat kapsz.

Wilson 2016.06.17. 01:07:18

@Spidy.hu: Ne haragudj, de a példádban szereplő "bagós" masszív láncdohányos lehet:-) De persze a cigi ára is felment idő közben rendesen:-)

A LEGO baromi drága, egyértelműen úri hobbivá vált, az olcsóbb készletek kiábrándítóan együgyűek, a komolyabb készséget igénylő darabok meg csillagászati árakon érhetők el. Engem ezek az akciófigura-készletek teljesen hidegen hagynak, azokról nem tudok mit mindani.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.17. 06:39:54

+1 Spidy-nek. A Lego sose volt olcsó, valójában mindig is elitjáték volt. Ma sokkal elérhetőbb - és megfizethetőbb -, mint régen. A kínálat alakulása más kérdés, bár számomra már a hivatalos (nem licences) készletek sem annyira izgalmasak, amióta a MOC-ok között olyan agyeldobós darabokat lehet találni. Persze érthető, hogy kereskedelmileg ezek nem lennének feltétlenül rentábilisek, nem beszélve a rengeteg "nem szabvány" építési technikákról.
Az árakhoz meg még annyit, hogy a licencdíjakon felül a kereslet-kínálat is meghatározza, márpedig a Lego képtelen annyi kockát gyártani, amit ne tudna eladni, karácsony előtt pár héttel már konkrétan Legohiány van. (Ami tény egyébként pont azt bizonyítja, hogy nincs igazad abban a felvetésben, hogy elitté válna.)

Spidy.hu 2016.06.17. 09:36:17

@Before:
Alapvetően igazad van

Ellenben a LEGO képes annyit gyártani, amennyit akar.
A rendszeres hiány egy ügyes, hosszú távú marketing fogás is lehet, láttunk már ilyet. Bár a magyar partnerek töketlenkedése is bejátszhat.

Spidy.hu 2016.06.17. 09:39:09

@Wilson:
A példában szereplő bagós egy sima alap kocadohányos.
A LEGO baromi drága, bár sokkal kevésbé, mint régen.

És igen, a tematikus készletek tényleg kiábrándítóan együgyűek, de a TECHNICS széria nagyon jó, és egyre jobb.

Ergil 2016.06.17. 10:58:35

Én most a gyerekeimen (6,8 fiúk) nézem végig a LEGO fejlődését.
Figurák mindent visznek, szuperhősökkel és katonákkal játszanak mindent.
Ha viszont leviszem őket a szüleimhez, ahol az én gyerekkori legoim vannak, akkor kreatívan építenek belőle mindent.
Hozzáteszem a PC-s LEGO Marvel Superheroes játékkal már fék éve! játszanak folyamatosan, minden más játékot háttérbe szorít.
Én is örülnék, ha inkább vonatot építenének, de az nem foglalkoztatja annyira őket.

Mad Mind 2016.06.17. 11:25:37

Ahogy már sokan leírták, régen nagyon drága volt a lego, ezért is külön köszönet, hogy szüleim mégis elég sok készletet beszereztek, mostanában azért ki lehet csengetni az árát.
A lego nem erőszakos, mivel csak egy halom műanyag. Hogy ki hogy játszik vele, az már más kérdés, de ahhoz, meg már a legonak nincs köze.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2016.06.17. 14:20:10

Egyoldalú az elemzés.
Fiam -- most 6 éves -- még főleg szerepjátékot játszik, s csak az utóbbi évben kezdett el a pár darabnál komplexebb építményeket építeni. Egy év kellett, hogy olyan szintre jusson, hogy néha leesik az állam a fantáziáján és megoldásain. Szerencsére van bőven elem, alapelem és speciális is, így a képzeletének kevés dolog szab határt. (Én például örülök, hogy sok olyan speciális elem van, ami az én gyerekkoromban kuriózum volt és ölre mentünk azért az egy darabért.)
A megoldás: vegyesen kell tematikus és általános elemeket venni. Mi duploból és legoból is első készletként alapelem csomagot vettünk. Utána jöttek a tematikusak.
Ne feledjük, hogy a legonak mindig is az volt a filozófiája, hogy építs és játssz szerepjátékot!
Ami meg az erőszakot illeti, részben igaz, de egy fiú úgyis mindig harcosat fog játszani. (Egy tanulmány egyszer kimutatta, hogy a fiúk egy idő után a lányos játékokkal is harcosat játszottak, a lányok pedig babusgatni kezdték a szörnyeket.)
Az ára tényleg magas, de mindig azt tartom szem előtt, hogy más játékok is 2-3 ezer Ft-ba kerülnek, a legoval viszont 8-10 évig fog játszani, s alig használódik el, így tovább adhatja gyerekeinek, mint ahogy a fiaim is megörökölték az én -- elég szűkös -- lego készletemet.
A lego nagyszerűsége, hogy egyszerre fejleszti a kéz finommotoros képességét (2 éves kisebbik fiam már pakolja egymásba a 2x2-es kockákat!), a térlátást, a fantáziát és végezetül jó játék, ha elkészül.

UI: 40+ éves vagyok, de mindig örülök, ha leülhetek a fiammal legozni.

McZozo 2016.06.17. 15:34:04

A lego mindig is draga volt, 80 as evekben hatalmas megterheles volt a szuloknek egy egy lego keszlet megvetele, technics legot meg emleszem hogy cask az osztrak tavoli rokontol kaptam egyszer. Es az nagy csoda volt. Aztan a ketezres evekre aranyaiban szerintem elerhetobb let a lego. persze magahoz kepest mert meg mindig draga jatek. Viszont minosegileg rosszabb let. Gyerekkorom techniks vagy kalozhajo vagy varas legoi meg ma is alnak es ha jatszottunk veluk nem esett szet. Mig tudom hogy mikor a fiamnak kezdtem legokat venni a 2000 evek vege fele. Osszeraktam vele es aztan cask arrol szolt a dolog hogy 5 percenkent mennem kelett megjavitani. es nem a fiam volt vad ha en a kezembe fogtam is hol egyik oldala esett le hol a masik. Es ez altalanos volt minden szettel.

MAnapsag ujra felfele megy az aruk de valoszinuleg a sok licence dij miatt.
Viszont en nem irnam le azt az uj kategoriat ahol par darabbol lehet osszerakni egy figurat vagy gepet. Fiamnak is vettem ilyen lego robotos meg SW os figurat ami 4-5 nagy elembol epul es nagyon elvezte.

Ezzel egyutt a nagy epiteszeknek sem kell szomorkodni az osszes lego boltban vannak epito szettek, amik kimondottan sajat fantaziahoz hasznalhatok, illetve a boltokban kifejezetten szinre formara onallo elemeket is lehet venni. Ez ezek nem is horror aron vannak.

Amugy ez generacio kerdese is mert pl en imadtam epiteni legom is volt igy aztan fiamnak is vettem. es nem aratott akkora sikert. Szereti de nincs megboondulva erte.

Pl ott van a Minecraft ugye ami szinte a Virtualis lego. Mikor en megismertem kibujt belolem a gyerek es hetekig cask epitettem es epitettem finomitottam es uj otletekkel altam elo. Egesz varosokat vilagokat huztam fel. Mig o eleinte jatszott velem de aztan hamar unta mar es a haverjaival neten virtualis ehezok viatala pajat epitettek ahol elszortak par rejtett fegyvert aztan adjunk egymasnak alapon jatszottak.

Az en epitet tvilagaim meg max arra voltak jok hogy a haveroknak neha megmutassa es dicsekeden vele nekik.

Lacxox 2016.06.29. 15:30:24

Áh, ide is bemásolom.

A lego
1. Mindig drága volt, gyerekkoromban ezért nem is volt legóm. Cserébe mindig komoly minőséget és precizitást képviselt, amit az akkori másolatai nem is tudtak követni (szorultak, lazák voltak stb.)
2. 2000 táján válságba került, mert azt az elvet követte, amit most sokan szeretnének számon kérni rajta. A minőségének a nagy hátulütője ugyanis éppen az, hogy nem kellett az új generációknak legót venni, mert megkapták a szülők régi készleteit. Ez marha jó dolog, csak hát akkor nincs eladás. Ekkor indultak el a nagyon tematikus, és gyakran franchise-alapú irányba. Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de ez volt a túlélésük és fejlődésük szempontjából a megfelelő lépés.
Arról nem beszélve, hogy a kapcsolódó tanulságot milyen szépen levonja a LEGO film - igen, nagyon jól összerakhatod a készleteket, hogy aztán mint valami múzeumban, őrizgesd őket, amíg belepi őket a por, de azért a LEGO-nak még mindig az a nagy előnye, hogy az összes elemük szabadon összekombinálható és összeillik a legelső elkészült kockájukkal is. Igen, ehhez viszont nem a legónak, hanem a játékosoknak kell mentalitásban fejlődniük, hogy hajlandóak legyenek a Gyűrűk urás vagy simpsonos készleteiket is kombinálni más elemekkel.
süti beállítások módosítása